Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Umývanie vlasov je takou samozrejmosťou, ako napríklad umývanie zubov alebo rúk. Robí to každý, pričom sa len málokto opýta, či to vlastne robí správne. Rovnako ako pri zuboch a rukách, aj pri vlasoch však platia isté pravidlá, aby bola táto činnosť čo najefektívnejšia. Ako to teda je? Ako často si umývať vlasy, a aká je správna technika? 

Obsah článku:
Frekvencia umývania vlasov
Každodenné umývanie vlasov nemusí vyhovovať každému
Kedy je každodenné umývanie vlasov na mieste
Časté umývanie vlasov prináša aj riziká
Prečo máte mastnú pokožku?
Umývanie vlasov (nie) je veda
Umývanie vlasov krok za krokom
Nie je šampón ako šampón
Stavte na silu prírody
Vlasom prospieva aj výživa zvnútra
Zhrnutie

Frekvencia umývania vlasov

Dôvod, prečo ste sa doteraz nedozvedeli konkrétnu odpoveď na túto otázku je, že ide o veľmi individuálnu záležitosť. Frekvencia umývania vlasov závisí od mnohých faktorov:

  • typ vlasov
  • typ a stav pokožky hlavy
  • fyzická aktivita
  • úroveň znečistenia vlasov a pokožky

Umývanie vlasov by ste mali prispôsobiť dokonca aj veku. Starnutím totiž pokožka produkuje menej mazu, takže aj potreba umývania sa rokmi môže znižovať.

Vlasy si teda umyte vždy, ak sú znečistené stylingovými prípravkami, mastné, spotené a viditeľne stratili svoj objem.

Každodenné umývanie vlasov nemusí vyhovovať každému

Mnohí sa pýtajú, či je vhodné umývať si vlasy každý deň. Najväčšia dilema nastáva práve pri type vlasovej pokožky. Ak ste dostali do vienka mastný typ pokožky, je logické, že si vlasy musíte umyť každý deň. Ak je ale vaša pokožka skôr suchá a náchylná na tvorbu lupín, každodenným umývaním môžete svoj stav len zhoršiť. Odstránite z nej dôležité prírodné oleje, ktoré ju chránia. Pokožka sa začne brániť a produkovať viac mazu, kvôli čomu sa veľmi ľahko ocitnete v začarovanom kruhu. 

Čo sa týka typu vlasov, vlnité, kučeravé, suché alebo jemné vlasy tiež nie sú vhodným adeptom na každodenné umývanie. Tie sú už aj tak náchylné na lámanie či štiepenie a príliš častý zásah by situáciu mohol ešte viac zhoršiť. Ak ste sa teda našli v tomto odseku, vlasy by ste mali umývať len raz týždenne.

Kedy je každodenné umývanie vlasov na mieste

V prípade, že nepatríte do skupiny ľudí s vyššie spomenutými problémami, môžete si umývať vlasy denne, a to najmä vtedy, ak:

  • máte mastnú pokožku hlavy
  • pracujete v prašnom prostredí
  • športujete
  • máte riedke vlasy
  • používate gél, lak či iné stylingové prípravky

Časté umývanie vlasov prináša aj riziká

Samozrejme, so všetkým sa to dá prehnať. A to platí aj pri umývaní vlasov. Najčastejším problémom, ktorý si môžete privolať, je vyššia náchylnosť na poškodenie vlasov. Pokožka hlavy môže taktiež utrpieť škody, a to v podobe suchosti a podráždenia. Potom môže nastať ten povestný začarovaný kruh, kedy sa pokožka bráni.

Prečo máte mastnú pokožku?

Nikdy predtým ste nemali problém s mastnou vlasovou pokožkou a zrazu si musíte umývať vlasy každý deň? Pravdepodobnosť, že sa vám zmenil typ pokožky je veľmi nízka. Pokožka sa vám môže mastiť aj preto, že:

  • nosíte čiapky
  • s vlasmi manipulujete príliš často (česanie, dotýkanie sa vlasov rukami)
  • pri umývaní používate nechty
  • používate nesprávnu vlasovú kozmetiku

Umývanie vlasov (nie) je veda

Je dôležité vedieť, ako často si umývať vlasy v závislosti od vašej pokožky, typu vlasov či intenzity znečistenia. Nie menej dôležitý je však aj postup. Ako to teda robiť správne?

Umývanie vlasov krok za krokom

  1. Rozčešte si vlasy. Nielen pred umývaním, ale aj mimo neho začínajte česať najprv končeky a postupne prechádzajte ku korienkom. 
  2. Opláchnite vlasy vlažnou vodou.
  3. Na vlasovú pokožku naneste malé množstvo šampónu. Do dĺžky vlasov sa dostane pri oplachovaní.
  4. Šampón rovnomerne rozmasírujte po pokožke, pričom používajte brušká prstov (nie nechty). 
  5. Vlasy dôkladne opláchnite vlažnou vodou. Dbajte na to, aby sa vymyli všetky zvyšky šampónu, a to z pokožky aj z dĺžky vlasov.
  6. Zopakujte postup aplikácie šampónu od bodu 3. po bod 5. Prvýkrát ste sa zbavili všetkých nečistôt a teraz nasleduje dôslednejšie umývanie pokožky a vlasov.
  7. Po starostlivom opláchnutí vytlačte z vlasov čo najviac prebytočnej vody.
  8. Ak používate masku, naneste ju len na dĺžky a končeky vlasov. Nikdy nie na pokožku. Aby sa dostala na všetky vlasy, môžete ju nanášať pomocou hrebeňa.
  9. Po odporúčanej dobe pôsobenia ju opláchnite vlažnou vodou. Opäť si dajte záležať, aby vo vlasoch nezostali žiadne zvyšky.
  10. Ak používate kondicionér, naneste ho a opláchnite rovnakým spôsobom ako masku. V prípade, že používate oboje, kondicionér aplikujte až po použití a opláchnutí masky.
  11. Znovu z vlasov vytlačte prebytočnú vodu.
  12. Vlasy môžete zabaliť do uteráka. Ale nenechávajte ich zabalené dlho. Teplé a vlhké prostredie môže viesť k premnoženiu kvasiniek a plesní na pokožke hlavy.
  13. Do umytých vlasov a pokožky môžete vmasírovať sérum alebo olej. Presvedčte sa však, že váš prípravok je bezoplachový a dodržiavajte postup odporúčaný výrobcom.
  14. Na vysušenie vlasov a pokožky môžete použiť fén alebo ich nechať voľne uschnúť. Pri používaní fénu sa ale uistite, že máte nastavenú nízku teplotu, aby ste minimalizovali poškodenie vlasov.

Nie je šampón ako šampón

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či používate správny šampón? Jeho zlý výber totiž môže spustiť celkom nepríjemný boj s rôznymi problémami, ako sú napríklad lupiny, svrbenie či mastná pokožka. Preto sa snažte vybrať taký šampón, ktorý je určený pre váš typ vlasov a pokožky, prípadne pre konkrétny problém, ktorý potrebujete riešiť. 

A čo zloženie šampónu? To má tiež obrovský význam. Môžete používať šampón, ktorý je šitý na mieru, no aj tak vám neprinesie také výsledky, aké by ste chceli. Dôvodom je slávne trio:

  • Silikóny – na vlasoch vytvárajú vrstvu, ktorá ich má chrániť. Nie sú však rozpustné vo vode, takže sa táto silikónová vrstva nabaľuje každým použitím šampónu. Výsledkom sú zaťažené vlasy, ktoré sú náchylné na lámanie. Navyše, cez vrstvu silikónu nie sú schopné prijímať živiny a hydratáciu z vlasových produktov.
  • Parabény – konzervačná látka vyrobená z ropy, ktorá zabezpečuje dlhšiu trvanlivosť šampónu. Cez pokožku sa však dostáva do tela a narúšajú hormonálnu rovnováhu.
  • Sulfáty – slúžia na vytvorenie peny, ale majú aj nie práve žiaducu odmasťovaciu schopnosť. Pravidelný kontakt pokožky so sulfátmi vedie k jej nadmernému vysušovaniu.

Stavte na silu prírody

Pre dobro vašich vlasov a pokožky hlavy by ste sa mali vyhnúť chemickému zloženiu šampónu. S čisto prírodným zložením môžete dosiahnuť omnoho lepšie výsledky. Či už bojujete s lupinami, mastnou pokožkou, alebo vypadávaním vlasov, vyskúšajte napríklad zázvorový šampón. Zázvor má množstvo priaznivých účinkov na vlasy a pokožku.

  • Má protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti
  • Obsahuje antioxidanty
  • Je zdrojom vitamínov a minerálov
  • Podporuje rast vlasov
  • Odstraňuje lupiny
  • Udržiava pokožku zdravú

V zázvorovom šampóne sa okrem samotného zázvoru nachádzajú aj ďalšie účinné látky. Aj tie sú, samozrejme, prírodného pôvodu. Navyše sa pri ňom nemusíte pýtať, ako často si umývať vlasy. Je totiž vhodný na každodenné použitie.

Vlasom prospieva aj výživa zvnútra

Zdravie vlasov môžete podporiť aj mimo kúpeľne. Okrem správnej frekvencie, techniky či šampónu je totiž dôležitá aj správna výživa zvnútra. Avšak, aj pri kúpe vitamínov na vlasy sa zamerajte na účinné látky. Najlepšie zloženie výživového doplnku určeného na vlasy by malo obsahovať vitamíny, minerály, extrakty z rastlín a aminokyseliny.

Zhrnutie

  • Frekvencia umývania vlasov je individuálna.
  • Vlasy si umývajte tak často, ako potrebujete.
  • Niektorým ľuďom môže každodenné umývanie vlasov skôr uškodiť, iným pomôcť.
  • Technika umývania vlasov je tiež dôležitá.
  • Vyberajte si šampón bez chemických látok.
  • Vyživujte vlasy aj zvnútra.
  • Šampón aplikujte len na pokožku hlavy.
  • Kondicionér a masku aplikujte len na dĺžky a končeky vlasov.
  • Vlasy je najlepšie nechať voľne uschnúť alebo vysušiť pomocou fénu s nízkou teplotou