Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Odjakživa zjete po dlhých a hustých vlasoch a ani za svet nedokážete dosiahnuť požadovanú dĺžku? Vlasy sa vám štiepia, lámu, sú bez života a skôr než ich máte aspoň po ramená, sa s nimi musíte zase a znovu rozlúčiť? Verte, že s týmto problémom zápasí každý druhý človek, a to bez ohľadu na pohlavie. Než sa pustíme do riešenia, zistíme príčinu a odhalíme vám tajomstvo rastu vlasov.

Obsah článku:
Prirodzené fázy rastu vlasov
Ako rýchlo rastú vlasy
Čo spôsobuje spomalenie rastu vlasov?
Aká vlasová kozmetika spomaľuje rast vlasov?
Aké iné faktory stoja za spomalením rastu vlasov?
Ako urýchliť rast vlasov
Vlasová kozmetika pre rýchlejší rast vlasov
Šampón na rast vlasov
Olej / sérum pre rast vlasov
Collagen pre vlasy
Vitamíny na vlasy
Aké sú ďalšie metódy na rýchlejší rast vlasov?
Potraviny pre rýchlejší rast vlasov
Masáž hlavy
Vyhnite sa gumičkám
Pravidelným zastrihovaním na rýchlejší rast vlasov

Prirodzené fázy rastu vlasov

Vlasy rastú, vypadávajú a znova rastú nové. To je taký kolobeh života vlasov. Počas tohto cyklu vlasy prechádzajú niekoľkými fázami a samozrejme, nikdy sa nenachádzajú všetky vlasy v rovnakej fáze. O akých fázach teda hovoríme?

4 fáza rastu vlasov:

  1. Rastová fáza (anagén) – delením buniek vzniká nový vlas. Po vyčerpaní ložiska buniek vo vlasovom folikule vlas prestáva rásť a prechádza do ďalšej fázy.
  2. Prechodná fáza (katagén) – vlasový folikul začína odumierať a vlas sa od neho pomaly začína oddeľovať. Stále však zostáva na svojom mieste.
  3. Pokojová fáza (telogén) – vlas odpočíva. Nerastie, ani nevypadáva.
  4. Fáza uvoľňovania (exogén) – aj keď niektorí vedci uvádzajú, že vlas má 3 fázy rastu, mnohí z nich rozdelili poslednú fázu na 2 časti. Ako vyplýva z názvu, vlas v tejto fáze vypadne a celý proces začína znova. ( zdroj )

Ako rýchlo rastú vlasy

Ak máte dlhšie vlasy, možno si ich rast neuvedomujete. Pri krátkych vlasoch, najmä ak si chcete udržať strih, je rýchlosť ich rastu priamo pozorovateľná a môže sa zdať, že rastú oveľa rýchlejšie. Ako dlho teda trvá, kým vlasy dosiahnu požadovanú dĺžku? Pozrime sa na jednotlivé fázy.

  1. Rastová fáza (anagén) – trvá v priemere 3 roky, ale ako všetko v ľudskom tele, aj tento údaj je individuálny. U niekoho môže anagénna fáza trvať len pár mesiacov, zatiaľ čo u iného aj 10 rokov. Vlasový folikul totiž dostáva signály z okolitej pokožky, ciev a vlákien v medzibunkovej hmote, a to naozaj nemôže byť rovnaké u každého človeka.
  2. Prechodná fáza (katagén) – časovo je najkratšia zo všetkých fáz, vlas sa v nej nachádza len 2 – 3 týždne.
  3. Kľudová fáza (telogén) – tzv. odpočinok vlasu trvá 2 – 3 mesiace. Ako sme už spomínali, v tejto fáze sa s vlasom nedeje nič.
  4. Fáza uvoľňovania (exogén) – vlas plynule prechádza z pokojovej fázy do fázy uvoľňovania. Než vlas vypadne, ujde zhruba 2 – 5 mesiacov.

Ak zhrnieme všetky fázy a urobíme si priemer, 3 – 4 roky je doba od delenia buniek až po vypadnutie. ( zdroj ) Pre zaujímavosť, vlas narastie približne o 1 – 1,5 cm za mesiac, teda o 12 – 18 cm za rok. To je dôvod, prečo pri krátkych vlasoch musíte navštíviť kaderníka aspoň raz mesačne, teda pokiaľ neplánujete pestovať dlhšie vlasy.

Čo spôsobuje spomalenie rastu vlasov?

Rast vlasov môže spomaliť niekoľko faktorov, ktoré nevieme ovplyvniť. Rovnako ho môžete neúmyselne zabrzdiť nevhodnou vlasovou kozmetikou . Ten druhý prípad patrí medzi tie lepšie, pretože výber kozmetiky patrí do vašej kompetencie a stále máte možnosť zmeny. Čo teda spôsobuje spomalenie rastu vlasov?

Aká vlasová kozmetika spomaľuje rast vlasov?

Za pomalým rastom vlasov môže stáť nešťastná voľba vlasových prípravkov . Ide o ich zloženie, ktoré často nepatrí k obľúbenej beletrii. Avšak, aj týmto malým písmenám na obale šampónu by ste mali venovať pozornosť, pokiaľ vám ide o zdravie vlasov. Čo by šampón na vlasy nemal obsahovať? V prvom rade sú to silikóny . Silikón je umelo vyrobená látka. Sám o sebe nie je nebezpečný, ani zdraviu škodlivý. Na vlasy pôsobí ako klietka, v ktorej uzamkne vlhkosť. Sú potom jemné a hodvábne. Problém je však v tom, že táto ochranná vrstva zabráni prenikaniu výživných látok do vlasového folikulu . Príliš časté používanie takého šampónu môže mať za následok hromadenie silikónu. Vlasy nakoniec strácajú lesk, sú slabšie a náchylnejšie na lámanie, dokonca si môžete všimnúť aj nadmerné vypadávanie vlasov. ( zdroj ) Takže aj tu platí, že menej je niekedy viac. Alebo sa zamerajte na prírodné zloženie šampónu , kde s istotou nenatrafite ani na ďalšie nežiaduce zložky, ako sú ftaláty, parabény a sulfáty .

Aké iné faktory stoja za spomalením rastu vlasov?

Okrem vlasovej kozmetiky, ktorá patrí k ovplyvniteľným faktorom, sú tu ďalšie činitele. Niektoré je taktiež možné zmeniť, prípadne eliminovať, ale s niektorými už nič nenarobíme.

7 faktorov, ktoré môžu byť príčinou pomalého rastu vlasov:

  1. Časté používanie fénu, kulmy alebo žehličky
  2. Nízky príjem vitamínov a živín
  3. Stres
  4. Hormonálna nerovnováha
  5. Genetika
  6. Vek
  7. Pohlavie ( zdroj )

Tieto faktory môžu spôsobiť aj oveľa vážnejší problém, než je len spomalený rast vlasov. Už chýba len krôčik od vypadávania , čo môže viesť až k alopécii . Tento stav už vyžaduje komplexnejšie riešenie.

Ako urýchliť rast vlasov

Prejdime na príjemnejšiu časť článku, akú urýchlenie rastu vlasov určite je. Čo môžete dopriať svojim vlasom, aby boli pevné, zdravé a aby rástli rýchlejšie? Určite kvalitný šampón , zíde sa aj nejaké to sérum či olej av neposlednom rade aj výživa zvnútra .

Vlasová kozmetika pre rýchlejší rast vlasov

Vlasová kozmetika vám nemusí uškodiť, práve naopak, ak dáte prednosť kvalite, môže vás príjemne prekvapiť účinkom. Ako urýchliť rast vlasov? Základom je prírodné zloženie . Či už ide o šampón alebo iný druh prípravku na vlasy, prírodou nič nepokazíte.

Šampón na rast vlasov

Začnime teda šampónom. Na trhu je množstvo šampónov na rast vlasov , ktoré sľubujú hory – bane, ale len pár z nich skutočne stojí za vyskúšanie. Pri spomalení rastu vlasov sme si povedali, čo by šampón nemal obsahovať. Teraz si povieme, čo by malo byť súčasťou jeho zloženia, aby priniesol sľúbený efekt. Ako inak, budeme sa držať najmä prírodných prvkov.

4 prírodné zložky šampónu pre rast vlasov:

  1. Zázvor – znižuje oxidačný stres, urýchľuje rast vlasov, uvoľňuje cievy a stimuluje prietok krvi, upokojuje podráždenú pokožku. ( zdroj ) ( zdroj )
  2. Tujovec východný (Platycladus orientalis) – blokuje enzým 5-alfa reduktázu a podporuje rast vlasov. ( zdroj )
  3. Stavikrv mnohokvetý (Polygonum multiflorum) – predlžuje anagénnu fázu a zastavuje účinok androgénu v bunkách dermálnej papily (blokuje DHT). ( zdroj )
  4. Kofeín – stimuluje rast vlasov a zastavuje ich vypadávanie. Pomáha blokovať účinky DHT v mužských vlasových folikuloch a predlžuje anagénnu fázu. ( zdroj )

Olej / sérum pre rast vlasov

Šampónom by starostlivosť o vlasy končiť nemala. Pre podporu rastu vlasov a prevenciu ich vypadávania sa poobzerajte aj po sére alebo oleji na vlasy . Rozdiel medzi sérom a olejom je v konzistencii a zložení. Zatiaľ čo sérum má nízkomolekulárne zloženie a jeho vstrebávanie je vďaka tomu efektívnejšie, v oleji sú molekuly väčšie. Nevýhodou však je, že sérum sa bez konzervačných látok nezaobíde. Oleje tieto látky nepotrebujú, čo otvára cestu čistej prírode a využívanie jej plnej sily. ( zdroj )

Pozrime sa teda na látky, ktoré by mohlo obsahovať sérum pre rast vlasov:

  • Minoxidil – silný vazodilatátor (rozširuje cievy). Prekrvenie vlasových folikulov podporuje rast vlasov. Účinky minoxidilu potvrdila aj štúdia z roku 2019. ( zdroj )
  • Finasterid – podobné účinky ako minoxidil.
  • Ketokonazol – potláča účinky 5-alfa reduktázy, zároveň odstraňuje plesňové infekcie spôsobené hubou Malassezia. ( Zdroj )
  • Aminexil – tiež sa vyznačuje účinkami podobnými minoxidilu.
  • Saw palmetto – pôsobí ako blokátor 5-alfa reduktázy.
  • Vitamíny – najmä vitamíny skupiny B, C a D.
  • Extrakty z rastlín – medzi rastliny, ktoré stimulujú rast vlasov patrí napríklad zázvor, kokos, bambus, aloe vera a iné.

Oleje, ktoré podporujú rast vlasov:

  • Olej z pšeničných klíčkov – je zdrojom omega 6 mastných kyselín. Medzi ne patrí aj kyselina linolová, ktorá vyživuje a posilňuje vlasy. Okrem toho zabraňuje predčasnému vypadávaniu a tvorbe lupín. Účinky oleja umocňuje aj vitamín E. ( Zdroj )
  • Ricínový olej – prekrvuje vlasové folikuly, čo vedie k stimulácii rastu. Má zároveň ochrannú funkciu, vďaka čomu môžete predísť aj vysušeniu a lámaniu vlasov. S jeho pomocou sa môžete zbaviť aj lupín. ( Zdroj )
  • Zázvorový olej – má stimulačné vlastnosti, blokuje DHT a znižuje oxidačný stres. ( Zdroj )
  • Olej zo semien mrkvy – je zdrojom vitamínov C a E, takže pomáha cirkulácii krvi vo vlasovej pokožke. Zároveň vlasy posilňuje, dodáva im lesk, zabraňuje ich lámaniu a chráni ich pred vonkajšími vplyvmi. ( Zdroj )
  • Tekvicový olej – schopnosť tekvicového oleja blokovať 5-alfa reduktázu bola preukázaná v roku 2014. Vtedy prebehla štúdia, v ktorej sa skúmal účinok tohto oleja na rast vlasov u mužov s androgénnou alopéciou. ( Zdroj )
  • Arganový olej – obsahuje vitamín E, ktorý má priaznivý vplyv na rast vlasov. Je zdrojom antioxidantov a mastných kyselín. Tie chránia pred poškodením voľnými radikálmi. ( Zdroj )
  • Maslo zo semien manga – zdravý rast vlasov podporujú omega 9 a omega 6 mastné kyseliny. Obsahuje tiež vitamíny A, C a E. ( Zdroj )

Collagen pre vlasy

Kolagén je hlavnou bielkovinou v ľudskom tele. Pôsobí ako spojivo v kostiach, väzivách, kĺboch, svaloch, zuboch, črevách či v pokožke. Niet divu, že kolagénové doplnky sú tak vyhľadávané. Nakoniec, produkcia kolagénu v tele sa postupujúcim vekom znižuje, až sa okolo 40 rokov úplne zastaví , takže užívanie kolagénu formou doplnkov je určite na mieste.

A čo vlasy? Má kolagén významné účinky aj na ne? Samozrejme, že áno. Pre udržanie zdravých vlasov, brady, nechtov a pokožky je najvhodnejší kolagén typu 1 , pretože je skvelým bojovníkom proti voľným radikálom.

Ďalšie vlastnosti kolagénu typu 1:

  • Regenerácia vlasových folikulov.
  • Spomalenie vypadávanie vlasov.
  • Zmiernenie predčasného šedivenia.
  • Obsahuje aminokyselinu hydroxyprolín, ktorá vytvára primárnu zložku vlasov, a to keratín.
  • Jeho molekuly sú menšie, vďaka čomu je biologicky dostupnejšie.

Prvé dva body boli dokonca predmetom štúdie, ktorá účinky kolagénu typu 1 nielen potvrdila, ale priniesla aj zistenie, že zmierňuje predčasné šedivenie vlasov . ( Zdroj )

Kde taký kolagén nájdete? 100% kolagénových peptidov typu 1 sa nachádza v morskom kolagéne , ktorý je získaný z rýb. Na trhu sa s týmto kolagénom priamo roztrhlo vrece, čo môže výber značne komplikovať. Natrafíte na mätúce zloženie, rôzne príchute a množstvo obsiahnutého kolagénu v jednej dávke . Potom váhate, či si kúpiť tablety, tekutý kolagén alebo zvoliť radšej kolagén vo forme prášku . Hľadanie najlepšej voľby vás môže stáť veľa času a než sa dostanete k tomu, čo vám vyhovuje, možno miniete aj viac peňazí ako ste mali v pláne. Tak poďme pekne poporiadku.

Zloženie – kvalitný kolagén by mal byť čistý. To znamená, že by nemal obsahovať žiadne konzervačné látky, umelé sladidlá, cukor, lepok.

Príchute – príchuť nie je vždy otázkou umelej arómy. Pokiaľ vám vadí chuť a vôňa po rybách, zamerajte sa radšej na kolagén s prírodným sladidlom.

Množstvo kolagénu v jednej dávke – tu platí, že čím viac kolagénu, tým lepšie.

Tablety – sú pohodlné, čo sa týka užívania. Avšak vstrebávanie už nemusí byť 100%.

Tekutý kolagén – má lepšie vstrebávanie, užívanie je pohodlné, ale doba použiteľnosti býva kratšia.

Kolagén vo forme prášku – hydrolyzovaný kolagén. Prášok sa zarába vo vode, čím získate nápoj. Tekutina sa vstrebáva najlepšie a výhodou je aj dlhšia trvanlivosť . Opäť sa však vyhnite umelým sladidlám a konzervačným látkam. Ak trváte na príjemnej chuti, najlepšou voľbou je prírodné sladidlo , napríklad stévia . Vstrebávanie kolagénu podporuje vitamín C , takže sa môžete zamerať aj na prípravok, ktorý už tento vitamín obsahuje. Nemusíte tak užívať ďalšie preparáty. Okrem toho je vitamín C výborným pomocníkom pri starostlivosti o vlasy, pretože predchádza predčasnému starnutiu pokožky a vlasov . Navyše podporuje imunitný systém . ( Zdroj )

Vitamíny na vlasy

Pokračujeme výživou zvnútra, pretože tá je rovnako dôležitá ako vonkajšia starostlivosť. Okrem doplňovania kolagénu a už spomínaného vitamínu C existujú aj ďalšie látky, vitamíny a minerály , ktoré vlasy potrebujú.

Vitamíny pre rast vlasov:

  • Vitamíny skupiny B
    • B1 (tiamín) – tvorba nových buniek, potrebných na rast vlasov.
    • B2 (riboflavín) – podpora bunkového metabolizmu, uspokojuje energetické potreby vlasových folikulov.
    • B3 (niacín) – prekrvuje pokožku, čím zásobuje vlasové folikuly kyslíkom.
    • B5 (kyselina pantoténová) – vyživuje vlasové folikuly a podporuje rast vlasov.
    • B6 (pyridoxín) – podporuje metabolizmus vlasových proteínov, keratínu a melanínu vo vlasových folikuloch.
    • B7 (biotín) – posilňuje vlasy, podporuje ich zdravý rast.
    • B9 (kyselina listová) – podieľa sa na všetkých procesoch bunkového delenia a rastu.
    • B12 (kobalamín) – je dôležitý pre krvotvorbu a spomaľuje vypadávanie vlasov.
  • Vitamín D3 – jeho nedostatok je jednou z najčastejších príčin alopécie. Stojí za správnou funkciou vlasových folikulov a vlasového cyklu.

Minerály na rast vlasov:

  • Horčík (magnézium) – spevňuje vlasové folikuly a zabraňuje vypadávaniu vlasov, zároveň stimuluje ich rast.
  • Vápnik (vápnik) – podporuje vylučovanie hormónov a enzýmov, ktoré sú potrebné na zdravý rast vlasov.
  • Meď – ocenia ju vlasy, koža, spojivového tkaniva a krvné kapiláry. Zabezpečuje správnu funkciu elastínu, kolagénu a keratínu.
  • Zinok – je dôležitý pri syntéze kolagénu a bielkovín. Je účinný proti vypadávaniu vlasov a lámavosti nechtov.
  • Selén – môže zlepšiť stav vlasov, podporuje ich rast a neutralizuje voľné radikály.

Ďalšie látky, ktoré podporujú rast vlasov:

  • Aminokyseliny
    • N-acetyl L-cysteín – spomaľuje proces starnutia a zmierňuje poškodenie buniek, čím prispieva k celkovej kondícii vlasových folikul. Štúdia, ktorá bola publikovaná v roku 2020, tvrdí, že NAC chráni a podporuje životaschopnosť a proliferáciu keratinocytov (novotvorba hlavných buniek pokožky). ( Zdroj )
    • L-metionín – dôležitá súčasť bielkovín. Podporuje tvorbu kolagénu, urýchľuje bunkový metabolizmus a bráni lámavosti vlasov. Okrem toho zaisťuje správne vstrebávanie selénu a zinku.
    • Metylsulfonylmetán (MSM ) – má priaznivý vplyv na vlasy, bradu, nechty a kožu
  • Kyselina hyaluronová – jej úlohou je zaistiť pokožke pružnosť, žiarivosť a hydratáciu a napomáha tvorbe nových buniek vo vlasových folikuloch.

Aké sú ďalšie metódy na rýchlejší rast vlasov?

Existujú aj ďalšie spôsoby, ako urýchliť rast vlasov. Pomôcť môže zmena jedálnička či kvalitná masáž .

Potraviny pre rýchlejší rast vlasov

Fast Food, sladené nápoje a presolené chipsy to nie sú. Prezrite si tabuľku potravín, ktoré môžu urýchliť rast vlasov.

Losos Omega-3 mastné kyseliny
Listová zelenina Vitamíny A, C, železo, vápnik
Fazuľa Železo, zinok, vitamín B7 (biotín), bielkoviny
Chudé tmavé mäso Železo, vitamíny skupiny B
Vajcia Biotín
Ustrice Zinok
Sladké zemiaky Vitamín A ( Zdroj )
Kuracie mäso Živočíšne bielkoviny
Tekvicové semienka Vitamíny B1 – B4
Mandle Vitamín E
Šošovka Železo ( Zdroj )

Masáž hlavy

Ak sa pýtate, ako na rýchlejší rast vlasov, jednou z odpovedí môže byť aj masáž hlavy . Tú môžete vykonávať zakaždým, keď si umývate vlasy. Jemným krúžením bruškami prstov po pokožke hlavy dosiahnete lepšie prekrvenie vlasových folikulov . Efektívnejšia masáž vám však poskytne dermaroller . Titánové mikroihličky na valčeku vytvoria drobné vpichy, čo núti pokožku regenerovať sa. ( Zdroj ) Maximálny účinok môžete dosiahnuť kombináciou dermarolleru s minoxidilom . Ide o účinnú látku, ktorá preukázateľne podporuje rast vlasov. ( Zdroj ) Súbežné používanie stimuluje rast nových vlasov oveľa rýchlejšie. ( Zdroj )

Vyhnite sa gumičkám

Pokiaľ používate gumičky do vlasov príliš často, pravdepodobne si koledujete o trakčnej alopécii . Problémy nastávajú najmä tesným zopnutím vlasov, kedy sú vlasové folikuly v neustálom napätí. Skúste zmeniť účes, alebo aspoň striedajte miesto zopnutia vlasov na pokožke hlavy. Pokiaľ sa gumičiek nechcete vzdať, zvoľte menšie zlo v podobe látkových gumičiek. ( Zdroj )

Pravidelným zastrihovaním na rýchlejší rast vlasov

Zastrihávanie vlasov má zmysel, pokiaľ je cieľom odstránenie krepovitých končekov. Prispejete tak k celkovému zdraviu vlasov a ich krajšiemu vzhľadu. Pravidelným zastrihovaním môžete dokonca lámaniu vlasov predísť skôr ako budú vyzerať ako metla. No bohužiaľ, nie je to cesta, ako na rýchlejší rast vlasov. Strihanie nemá žiadny vplyv na vlasové folikuly. (mýtov o vlasoch .