Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Pokiaľ hľadáte prípravky na vlasy, pravdepodobne máte nejaký problém. Buď je to vypadávanie vlasov, suché a lámavé vlasy alebo možno len potrebujete, aby rástli rýchlejšie, boli zdravšie a pevnejšie. Trh je plný rôznych šampónov, kondicionérov, olejov či sér. Teraz sa budeme venovať séram na vlasy a povieme si, ako vybrať najlepšie a aj to, v akých cenových kategóriách sa pohybujú. Určite vás zaujíma aj zloženie, tak poďme na to.

Obsah článku:
Čo je sérum na vlasy
Aký je rozdiel medzi sérom na vlasy a olejom na vlasy?
Sérum pre rast vlasov alebo sérum proti vypadávaniu vlasov? Aký je v tom rozdiel?
Podľa čoho si vybrať sérum na vlasy
Zloženie
Cenové kategórie
Značky
Ktoré vlasové sérum je najlepšie proti vypadávaniu vlasov?

Čo je sérum na vlasy

Najprv si definujeme, čo vlastne sérum na vlasy je. V stručnosti, je to kozmetický prípravok s vysokou koncentráciou účinných látok . Má ľahkú textúru a nezaťažuje pokožku. V podstate sa jedná o silnú emulziu s intenzívnym lokálnym pôsobením. Sérum môže mať vodovú, gélovú alebo mliečnu konzistenciu, pričom má rýchlu vstrebateľnosť a dostáva sa hlbšie do pokožky . Niektoré séra môžete používať aj pre rast obočia či brady .

Aký je rozdiel medzi sérom na vlasy a olejom na vlasy?

Pri hľadaní séra na vlasy ste určite natrafili aj na oleje. Aký je medzi nimi rozdiel?

Sérum

Ako sme spomenuli vyššie, sérum má ľahkú konzistenciu a rýchlo sa vstrebáva, a to vďaka nízkomolekulárnemu zloženiu . Môže obsahovať aj viac účinných látok a vitamínov naraz av oveľa vyššej koncentrácii, takže ľahšie pokryjete vaše potreby. Kvalita aktívnych látok je vysoká a účinnosť efektívnejšia. Sérum je však náročnejšie na spracovanie a bez konzervačných látok sa nezaobíde. Tie v tomto prípade zachovávajú účinnosť, stabilitu a dlhšiu dobu použiteľnosti. ( Zdroj )

Olej

Olej má väčšie molekuly , takže sa pochopiteľne nevstrebáva príliš hlboko. Jeho pôsobnosť sa sústreďuje skôr na povrchové vrstvy pokožky. Výhodou oleja je ľahké spracovanie a nemusia sa do neho pridávať konzervačné látky , ale tu treba dať pozor na skladovanie. Zvoľte skôr tmavé a chladné miesto a ideálne je, ak sa olej nachádza v sklenenej nádobe. Dôležitá je tiež rýchla spotreba, pretože sa môže zhoršiť jeho kvalita a účinok. Rozdiel medzi sérom a olejom nájdete aj v účinných látkach. Najčastejšie totiž kúpite iba jeden druh oleja. Miešanie rôznych olejov dohromady nie je vhodné, pretože kombinácia nemusí mať práve očakávaný efekt. Napriek tomu však na trhu existujú oleje, ktoré majú veľmi premyslenú kombináciu rôznych olejov a sú účinné , ako napríklad Hair Growth Oil . Ešte dodáme, že pri olejoch sa zamerajte na označenie BIO, alebo 100% organic . ( Zdroj )

Sérum pre rast vlasov alebo sérum proti vypadávaniu vlasov? Aký je v tom rozdiel?

Existuje množstvo druhov vlasových sér, ktorých výber závisí od toho, s akým problémom práve zápasíte. Môžete si zvoliť sérum s konkrétnym určením, či už máte vlasy suché alebo poškodené. To platí aj v prípade, že sa trápite s nadmerným vypadávaním vlasov. Tu však nastáva otázka, či je lepšie sérum pre rast alebo sérum proti vypadávaniu. V podstate je to jedno. Účinné látky, ktoré sú obsiahnuté v sére zabraňujú vypadávaniu a zároveň podporujú zdravých vlasov. Môžu obnoviť aj poškodené vlasové folikuly a prekrvujú pokožku, čo tiež vedie k silnejším vlasom. Takže ak natrafíte na sérum proti padaniu vlasov, môžete počítať s tým, že vám pomôže podporiť aj ich rast. ( Zdroj )

Podľa čoho si vybrať sérum na vlasy

Samozrejme, okrem konkrétneho cieľa, ku ktorému vás sérum môže priviesť, si pri výbere môžete položiť aj otázku, aké je jeho zloženie, koľko stojí av neposlednom rade vás možno zaujíma aj to, ktorej značke dať prednosť.

Zloženie

Jednou z vecí, na ktoré by ste mali klásť dôraz, je zloženie. To je alfou a omegou účinného séra. Veľmi efektívnou látkou je napríklad alopécia. ( Zdroj ) Sérum na vlasy, resp. proti ich vypadávaniu, môže tiež obsahovať:

  • Aminexil – má podobné účinky ako minoxidil. Môže mierne zvýšiť hrúbku vlasov a prispieť k spomaleniu vypadávania vlasov.
  • Saw palmetto – rastlina, ktorá blokuje 5-alfa reduktázu (enzým, ktorý premieňa testosterón na dihydrotestosterón).
  • Finasterid – tiež má podobné účinky ako minoxidil.
  • Ketokonazol – potláča účinky 5-alfa reduktázy, zároveň odstraňuje plesňové infekcie spôsobené hubou Malassezia. ( Zdroj )
  • Extrakty z rastlín, ktoré stimulujú rast vlasov – tujovec východný, nádcha mnohokvetá, zázvor, kokos, bambus, aloe vera a iné.
  • Vitamíny, ktoré prispievajú k zdraviu a sile vlasov – vitamíny skupiny B, C, D
  • Oleje – sérum pre rast vlasov môže obsahovať aj oleje, napríklad pšeničný, ricínový, mrkvový, tekvicový či mangové maslo.

Rovnako ako u šampónov a olejov, aj u sér platí, že by nemali obsahovať silikóny, parabény a sulfáty, takže opäť sledujte označenie BIO .

Cenové kategórie

Pri rozhodovaní, ktoré vlasové sérum si vybrať, môže byť podstatná aj cena. Nie vždy však súvisí s jeho kvalitou. Tiež vám nemusí zaberať to najdrahšie a účinky môžete spozorovať aj pri používaní lacnejšieho séra. Na druhej strane je zloženie, pričom môžu byť niektoré účinné látky získané komplikovaným spôsobom, alebo môžu mať vysokú koncentráciu, čo tiež ovplyvňuje cenu. Tá nakoniec súvisí aj s objemom, teda ako dlho vám vydrží jedno balenie. V akých cenových kategóriách sa teda nachádzajú rastové séra na vlasy?

  • Do 300 Kč
  • 300 – 400 Sk
  • 400 – 700 Sk
  • 700 – 45,00 €
  • Od 50 €

Kvôli rôznemu zloženiu a účinnosti sér na rast vlasov však cena nehrá až takú dôležitú úlohu. Pri výbere sledujte skôr účinné látky a taktiež vám môžu byť nápomocné aj recenzie užívateľov.

Značky

S cenou séra na podporu rastu vlasov je úzko spätá aj jeho značka. S akými značkami sa môžete stretnúť?

10 najznámejších značiek vlasových sér:

  1. Kérastase
  2. Schwarzkopf
  3. L'Oréal
  4. Kirkland
  5. VICHY
  6. Vlasim
  7. Yves Rocher
  8. Revalid
  9. Plantúr
  10. Laduti

Každá značka je špecifická niečím iným. Líšia sa zložením, cenou či účinkami. Preto sa znova obráťte na recenzie, ktoré vám môžu pomôcť urobiť si prehľad.

Ktoré vlasové sérum je najlepšie proti vypadávaniu vlasov?

Povedali sme si niečo o zložení, cene aj značkách. Stále však nie je jasné, ktoré vlasové sérum je najlepšie proti vypadávaniu vlasov. Odpoveď je, že také, ktoré obsahuje čo najväčšiu koncentráciu účinných látok. Nie je dôležité, koľko sa ich v jednej fľaštičke nachádza, ale to, aké sú efektívne. Po zvážení všetkých faktorov sa môžete dopracovať napríklad k minoxidilu od výrobcu Kirkland. Okrem toho, čo sme spomenuli vyššie, je jeho výhodou aj cena. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, každé sérum má lepší účinok, pokiaľ ho budete používať v kombinácii s dermarollerom . Je to malý ihličkový valček, ktorý vďaka drobným vpichom umožňuje účinným látkam prenikať hlbšie do pokožky. Dokonca je dermaroller účinný aj sám o sebe, pretože núti pokožku regenerovať sa. Preto je tiež úspešným stimulátorom rastu vlasov. ( Zdroj )