Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Ako vyzerá vaša starostlivosť o vlasy? Patríte k početnejšej skupine mužov, ktorí si vlasy napenia šampónom, opláchnu a naštylujú pomocou gélu či vosku? Možno ste sa nikdy nezamysleli nad tým, či používate správny šampón, alebo či si vlasy umývate dostatočne často. To totiž môže patriť k dôležitým aspektom, ktoré zapríčiňujú rôzne problémy s vlasmi, ako sú lupiny, mastné či suché vlasy, vypadávanie.

Obsah článku:
Starostlivosť o vlasy krok za krokom
1. Krok – Výber správneho šampónu a kondicionéra
2. Krok – Umývanie vlasov – Ako často si umývať vlasy?
3. Krok – Úprava vlasov
4. Krok – Strihanie vlasov
Starostlivosť o rednúce alebo vypadávajúce vlasy pre mužov
Ako sa starať o bradu, fúzy a obočie?
Tipy a triky pre mužov, ako sa starať o vlasy

Starostlivosť o vlasy krok za krokom

Aby ste problémom predišli alebo ich eliminovali, pripravili sme pre vás 4 základné kroky k správnej starostlivosti o vlasy pre mužov . Je to jednoduchšie ako sa zdá.

1. Krok – Výber správneho šampónu a kondicionéra

Začneme výberom šampónu a kondicionéra. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí javiť ako dôležité, verte, že nevhodný šampón môže narobiť viac škody ako úžitku. Preto nebude od veci, ak zistíte, aký typ vlasov máte. Pokiaľ si nie ste istí, spýtajte sa svojho kaderníka, ten predsa pozná vaše vlasy častokrát lepšie ako vy. S vedomím, aký typ vlasov máte, bude následný výber šampónu oveľa jednoduchší.

Toto sú 4 základné typy mužských vlasov podľa textúry :

Typ 1 – rovné vlasy

Typ 2 – zvlnené vlasy

Typ 3 – kučeravé vlasy

Typ 4 – afro vlasy

Tieto typy sa ďalej delia na podkategórie:

Tabulka s typy vlasů

Účes ovplyvňujú aj pórovitosť a hustota vlasov . Pórovitosť znamená, do akej miery sú vlasy schopné nasávať vlhkosť. To otestujete jednoducho tak, že do misky s vodou vložíte niekoľko vlasových prameňov. Pokiaľ po niekoľkých minútach pramene plávajú na hladine, majú nízku pórovitosť. Naopak, ak sú ponorené, ich pórovitosť je vyššia. Hustotu zistíte pohľadom. Pokiaľ svoju vlasovú pokožku vidíte aj bez toho, aby ste museli vlasy rozhrnúť, je hustota vašich vlasov nízka. Pokiaľ ju nevidíte, máte husté vlasy. ( Zdroj )

Samostatnou kategóriou sú problémy s vlasmi či vlasovou pokožkou, medzi ktoré patria lupiny, suchá a svrbivá pokožka, mastné vlasy, suché vlasy alebo vypadávanie .

No a tomuto všetkému by ste mali prispôsobiť váš šampón a kondicionér. Určite nič nepokazíte šampónom, ktorý je vhodný pre všetky typy vlasov . Obzvlášť, ak má prírodné zloženie . Navyše môže pomôcť aj s vypadávaním či podporou rastu vlasov . Príkladom takého šampónu je Ginger Shampoo od Plushair. Niektoré zložky dokonca môžu eliminovať aj lupiny. Každopádne by váš šampón a kondicionér nemali obsahovať parabény, sulfáty, silikóny a ftaláty.

2. Krok – Umývanie vlasov – Ako často si umývať vlasy?

Ak už máte ten správny šampón , mali by ste vedieť aj to, ako ho správne používať. Najprv si vlasy namočte vlažnou vodou. Potom naneste množstvo šampónu, ktoré prispôsobte dĺžke vlasov a napeňte, pričom sa sústreďte hlavne na pokožku hlavy . Jemne masírujte, čím efektívne prekrvíte vlasové folikuly . Pozor na nechty! Tie pri umývaní rozhodne nepoužívajte, predídete tak poškodeniu pokožky. Po 2 až 3 minútach masáže použite znova vlažnú vodu na opláchnutie. Potom nasleduje kondicionér. Ten na pokožku hlavy nepatrí, pretože by mohol spôsobiť mazanie vlasov, takže ho aplikujte približne od polovice vlasov smerom ku končekom . Nechajte chvíľu pôsobiť a opäť opláchnite. Pri správnej starostlivosti o vlasy je tiež dôležité vedieť, ako ich vysušiť. Použite uterák, ale vlasy netrite . Jemne ho prikladajte a stláčajte. Zamerajte sa tiež na vhodný materiál uteráka, pretože čím je vlákno drsnejšie, tým viac riskujete poškodenie vlasov. Takže mikrovlákno alebo staré bavlnené tričko bude tou najlepšou voľbou. ( Zdroj )

A ako často si majú muži umývať vlasy? To záleží na tom, ako intenzívne používate stylingové prípravky av akom prostredí sa zdržiavate. Väčšinou je však dostačujúce umývanie vlasov 2 – 3 krát do týždňa. Každodenným umývaním môžete vlasy pripraviť o ochranné oleje, ktoré im dodáva vaša pokožka a tak by sa mohli ľahšie lámať. ( Zdroj )

3. Krok – Úprava vlasov

Ak sa gélov či pomád na vlasy nechcete vzdať, používajte ich aspoň v menšom množstve . Príliš veľa gélu na vlasoch pôsobí mokro a mastne, a to určite nie je váš zámer. Okrem toho vlasy a kožu zbytočne zaťažuje. Na dosiahnutie rovnomerného nanesenia prípravku vlasy prečešte. Potom môžete použiť fén, ale najvhodnejšie bude, ak ich necháte voľne vyschnúť . Častá tepelná úprava totiž vlasy vysušuje a sú náchylné na poškodenie. Ak máte vlasy dlhšie ako 5 centimetrov, ocenia lepšiu starostlivosť. Tú im zaistíte pomocou olejov na vlasy , ktoré im pomôžu v regenerácii a zároveň im poskytnú ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Benefitom niektorých olejov je aj zastavenie vypadávania vlasov a podpora ich rastu. ( Zdroj )

4. Krok – Strihanie vlasov

Neodmysliteľnou súčasťou úpravy účesu je strihanie. Áno, aj v prípade, že si pestujete dlhšie vlasy. Pravidelná návšteva kaderníka vám nielen oživí strih, ale tiež vás zbaví lámavých vlasov a poštípených končekov .

Starostlivosť o rednúce alebo vypadávajúce vlasy pre mužov

Spozorovali ste rednutie vlasov a nadmerné vypadávanie ? Takýto stav si vyžaduje zvýšenú starostlivosť. Základom je kvalitná masáž hlavy , ktorá „prebudí“ vlasové folikuly. Počas umývania vlasov vytvárajte krúživé pohyby bruškami prstov, čím dosiahnete lepšie prekrvenie pokožky. Na mieste je aj voľba šampónu , ktorý je určený na vypadávanie vlasov. Do svojej rutiny zaraďte aj olej na vlasy , pričom sa opäť zamerajte na účinky proti vypadávaniu a na rast . ( Zdroj )

Ďalšou možnosťou, ako sa s problémom popasovať, je alopécia . Vtedy je kombinácia týchto dvoch bojovníkov mimoriadne efektívna, čo potvrdila aj štúdia, ktorá hodnotila ich účinky. ( Zdroj )

Vlasy sa oplatí vyživiť aj zvnútra. Svoj jedálniček obohaťte o vitamíny, ktoré podporujú rast vlasov . Medzi ne patria napríklad vitamíny skupiny B, C a D a minerály horčík, vápnik, meď, zinok a selén. Ich príjem vám významne uľahčí vitamínový doplnok Hair Boost , ktorý pokryje 100% odporúčanej dennej dávky potrebných živín.

Ako sa starať o bradu, fúzy a obočie?

Samozrejme aj brada, fúzy a obočie si zaslúžia štipku pozornosti. Možno viac ako štipku. Správna starostlivosť by mala vyzerať takto:

  • Umývanie brady a fúzov aspoň 2 – 3 krát týždenne.
  • Používanie mydla či šampónu na bradu v závislosti od typu pleti.
  • Hydratácia pomocou krému, kondicionéra alebo oleja na bradu.
  • Pravidelné zastrihovanie a úprava tvaru.
  • Výber kvalitného zastrihávača alebo žiletky, dbajte na čistotu a ostrosť.
  • Tvarovanie vám uľahčí balzam alebo vosk na bradu a fúzy. ( Zdroj )

Čo sa týka obočia, máme aj zopár rád:

  • Odstráňte prebytočné a vyčnievajúce chĺpky, najmä ak sa vám obočie nad nosom spája.
  • Vytrhávanie zospodu a zvrchu obočia je skôr záležitosťou nežnejšieho pohlavia.
  • Postarajte sa aj o hydratáciu vhodným krémom. (Zdroj )

Tipy a triky pre mužov, ako sa starať o vlasy

Aj keď sme si povedali všetko podstatné, stále sa nájde ešte pár tipov, ktoré sa oplatí vedieť:

  • Prípravky ( šampón, olej , kondicionér) nechajte pôsobiť, neoplachujte ich hneď.
  • Ak príde vhodný čas na opláchnutie, uistite sa, že ste zmyli všetky zvyšky.
  • Používajte vlažnú vodu, nie horúcu. Horúca voda vlasy zbytočne vysušuje.
  • Umývanie vlasov môžete ukončiť studenou vodou. Tým dosiahnete lesk. ( Zdroj )