Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Na začiatok spomeňme úplne triviálnu ale často podceňovanú vec, a to umývanie vlasov. V prípade, že si vlasy budete umývať nedostatočne, sa vám na nich začnú nadmerne hromadiť nečistoty z vonkajšieho prostredia, ktoré blokujú ich korienky a bránia tak zdravému rastu vlasov. Nie je však dobré to s umývaním ani preháňať.

Pri neprimerane častom umývaní a používaní šampónu budú vlasy vysušené a zbavené svojich prirodzených ochranných olejov. Ako často by sa teda mali vlasy umývať? Jednoduchá otázka, na ktorú však nie je zďaleka taká ľahká odpoveď. Optimálny interval sa bude líšiť podľa dĺžky vlasov. Dlhšie vlasy by ste tak mali umývať 3-4x týždenne. Krátke môžete pokojne aj o niečo málo viac. Krátke vlasy sa totiž mastia viac a nehrozí u nich také veľké riziko vysušenia.

To by bola teda početnosť umývania, postup umývania vlasov je však tiež nemenej dôležitý. Úplne zásadná je v tomto ohľade teplota vody. Pri umývaní vlasov teda používajte skôr iba vlažnú či teplú vodu, v prípade používania horúcej vody môže dôjsť k poškodeniu vlasov. Ďalej je dôležitá správna aplikácia šampónu. Ten je určený predovšetkým na použitie na pokožku hlavy. Šampón preto vmasírujte do pokožky a umyte vlasové vlákna až opláchnutím šampónu. Tiež je dobré používať vlasový kondicionér.

Pri umývaní vlasov ešte chvíľu zostaneme. Už sme sa pozreli na početnosť umývania aj samotný proces umývania. Ďalším na rade je zloženie šampónu. Niektoré šampóny môžu vlasy zbytočne zaťažovať a sú aj zložky, ktoré v šampóne rozhodne nemajú čo robiť. Najprv sa však pozrime na tie zložky, ktoré naopak budeme v zložení šampónu vyhľadávať. Ide predovšetkým o rastlinné regeneračné a hydratačné zložky, ako napríklad bambucké maslo, biotín, zelený čaj alebo kofeín. Tieto látky vám prirodzenou cestou pomôžu k zdravším a objemnejším vlasom. A akým zložkám je lepšie sa vyhnúť? Predovšetkým ftalátom, formaldehydu, parabénom či SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Tieto zložky sú zdraviu škodlivé a ani vlasom rozhodne neprospejú.

Myslím, že o umývaní vlasov sme si už povedali všetko podstatné. Hygienu však zatiaľ úplne opúšťať nebudeme. Ďalej sa teda zamerajme na starostlivosť o pokožku hlavy. Jednou z príčin vypadávania vlasov je premnoženie kvasiniek Malassezia furfur. Tieto kvasinky tvoria prirodzenú súčasť našej pokožky. Ich príliš veľké množstvo na hlave však môže veľmi výrazne brániť vlasom vo svojom raste. Na elimináciu prebytočných kvasiniek môžete aplikovať na postihnuté miesto ketokonazol, ktorý býva súčasťou šampónov proti padaniu vlasov. Tieto špeciálne šampóny vám môžu výrazne pomôcť aj pri problémoch s lupinami, svrbením či šupinatosťou pokožky na hlave.

Pri problémoch s vypadávaním vlasov je dobré tiež použiť Minoxidil, ktorého pravidelná dlhodobá aplikácia by vám mala pomôcť obmedziť vypadávanie vlasov, získať objemný a plný účes a zastaviť začínajúce plešatenie. Ďalšou možnosťou je aj látka finasterid. Príliš ju však neodporúčame. Má závažné vedľajšie príznaky, ktoré sa objavujú nebezpečne často. Minoxidil môžete skombinovať s použitím demarolleru, ktorý môže jeho účinok výrazne podporiť.

Ako si zachovať zdravé a husté vlasy?

V ďalších častiach sa zameriame predovšetkým na to, ako chrániť kvalitu a lesk vašich vlasov. Jedným z fenoménov, ktoré vlasom výrazne škodia, je ich farbenie. Vplyvom zložiek vo farbách sú vlasy slabšie a náchylnejšie na zlomenie. Teoreticky môžete nájsť aj menej agresívne farby, najlepšie je však nefarbiť si vlasy vôbec.

Ďalším rizikovým faktorom je slnečné žiarenie. To je k vlasom veľmi agresívne, zvlášť v lete. Je tak na mieste chrániť sa pokrývkou hlavy alebo v tomto období tiež použiť ochranné šampóny a kondicionéry. Problematické môže byť taktiež použitie kulmy či žehličky na vlasy. Rovnako ako horúca voda, aj príliš veľké teplo z týchto prístrojov môže spôsobiť vážne poškodenie vlasov. Pokiaľ už musíte žehličku či kulmu používať, chráňte sa aspoň s pomocou špeciálnych prípravkov so silikónom, ktorý vám pomôže vlasy ochrániť.

To by teda boli tipy na to, ako si obnoviť a udržať zdravé a husté vlasy. Veríme, že s ich dodržiavaním sa budete môcť zo svojho účesu tešiť skutočne dlhú dobu.