Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Denne nám vypadne v priemere okolo sto vlasov. Máme ich na hlave však približne tisíckrát viac, takže to nie je žiadny veľký problém a pri normálnej funkcii folikulov sa určite báť plešatenia nemusíme. Toto vypadávanie vlasov naopak pomáha obnoviť a dlhodobo si udržať kvalitné a zdravé vlasy.

Čo spôsobuje nadmerné vypadávanie vlasov?

Môže sa však tiež stať, že vám vlasy začnú vypadávať v príliš veľkom objeme a vplyvom spiacich či zmenšených vlasových folikulov sa vám už ani nebudú príliš obnovovať. Nadmerné vypadávanie vlasov však môže byť ovplyvňované oveľa viac faktormi, než by vás mohlo napadnúť. Na začiatok spomeňme jeden z najvýznamnejších, a to hormonálne zmeny či genetiku. Napríklad ženy pri menopauze či tehotenstve tak môžu začať trpieť vypadávaním vlasov. Rovnako však mladí muži, ktorí najčastejšie okolo dvadsiatich rokov začínajú pociťovať problém s dedičnou plešatosťou.

Ďalším podstatným faktorom je vaša životospráva. V tomto ohľade vzniká riziko tohto fenoménu predovšetkým pri dlhodobom strese a chronickom, nadmernom fajčení. Problémom však môže byť aj nedostatok pohybu, vitamínov či nesprávna starostlivosť o vlasy. Nadmerné vypadávanie vlasov však môže reflektovať aj oveľa závažnejší zdravotný problém, ako napríklad ochorenie štítnej žľazy.

Ako zabrániť nadmernému vypadávaniu vlasov?

To by teda boli príčiny nadmerného vypadávania vlasov. Ako mu ale zabrániť? Popri odstránení alebo zmiernení rizikových faktorov predovšetkým doplňte vitamíny a minerály. Zvoľte nejaký multivitamínový doplnok stravy a upravte aj svoj jedálniček. Z vitamínov sú najdôležitejšie A, C, E, H a komplexy vitamínu B. Medzi najpodstatnejšie minerály patrí železo, zinok a horčík. Popri doplnení živín môžete tiež obmedziť vypadávanie vlasov pomocou Minoxidilu, ktorý vám tiež pomôže obnoviť kvalitu a krásu vašich vlasov. Pre ženy je však vhodná iba minimálna koncentrácia (2 %).

Tiež je dobré sústrediť sa aj na samotnú starostlivosť o vlasy. Pri problémoch s nadmerným vypadávaním vlasov tak určite neurobíte chybu, keď siahnete po šampóne určenom na použitie pri vypadávaní vlasov. Tento šampón vyčistí a vyživí pokožku hlavy a na rozdiel od bežných výrobkov zároveň nijako vlasy nezaťaží. Ďalej tiež môžete použiť vlasové aktivátory, ktoré vám podobne ako Minoxidil pomôžu obnoviť správny rast vašich vlasov. A nezabúdajme ani na vyživovacie kúry. Tie sa používajú predovšetkým na nárast objemu vlasov.

Nakoniec sa ešte vráťme k strave, pretože ide o veľmi významný faktor v oblasti padania vlasov, ktorý dokážeme relatívne ľahko ovplyvniť. Vyššie sme spomenuli, aké minerály a vitamíny by ste mali doplniť. Aké jedlo teda zaradiť pri nadmernom padaní vlasov do jedálnička? Z hľadiska minerálov najviac oceníte ryžu, strukoviny, tekvicové a ďalšie semienka či vlašské orechy. Tieto plodiny samozrejme obsahujú aj vitamíny, sú však dominantnými zdrojmi práve minerálov. Bohatými zdrojmi potrebných vitamínov je predovšetkým zelenina a ovocie. Vitamín C tak napríklad nájdeme najviac v citrusoch a šípkach.

V prípade, že sa riadite týmito radami a rovnako máte dlhodobo problém s nadmerným vypadávaním vlasov, je na mieste navštíviť svojho lekára. Ako sme už spomenuli na začiatku, nadmerné vypadávanie vlasov môže byť iba jedným zo sprievodných znakov ďaleko závažnejšieho zdravotného problému.