Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Bojujete s lupinami, no nevidíte žiadnu zmenu? Možno treba vymeniť zbrane za silnejšie. Príčin vzniku lupín totiž môže byť viacero a to, čo pomáha vašim známym, nemusí pomôcť aj vám. Dobrou správou je, že nemusíte experimentovať s produktmi, ktoré sú vo väčšine prípadov neúčinné. Môžete si zvoliť spoľahlivejší spôsob, ako sa zbaviť lupín a využiť pritom silu prírody.

Obsah článku:
Ako sa zbaviť lupín? Takto radšej nie
Vyberte sa prírodnou cestou

Ako sa zbaviť lupín? Takto radšej nie

Ako sa hovorí, „topiaci sa aj slamky chytá“. Ľudia, ktorí si nevedia poradiť s lupinami, sa tiež často chytajú slamiek v podobe rôznych bizarných riešení. Dočítali sa o nich na internete alebo im o nich povedal kamarát. O ich neefektivite sa však dozvedajú až vtedy, keď je neskoro. Ako sa to teda nerobí?

Farba na vlasy 

Možno ste už aj vy počuli, že keď si zafarbíte vlasy, zbavíte sa lupín. Takto to ale nefunguje. Lupiny predsa mávajú aj tí, ktorí si vlasy farbia pravidelne. Farby na vlasy totiž obsahujú zložky, ktoré sú primárne určené na to, aby zmenili farbu vlasov, nie liečili kožné ochorenia. Práve naopak, ak trpíte lupinami a uvažujete, že si zafarbíte vlasy, odporúčame najskôr vyriešiť lupiny. Farba by vám mohla podráždiť už aj tak poškodenú pokožku hlavy a ešte viac zhoršiť váš súčasný stav.

Sóda bikarbóna

Nie všetko, čo je na internete, musí byť zákonite pravda. Aj v prípade použitia jedlej sódy proti lupinám sme teda dosť skeptickí. Zdravá pokožka hlavy má prirodzene kyslé pH, ktoré sa obvykle pohybuje v rozmedzí 4,5 – 5,5. Sóda bikarbóna je však zásaditá a svojou hodnotou pH 8 by mohla vážne narušiť rovnováhu pokožky a spôsobiť podráždenie. Okrem toho, sóda má tendenciu vysušovať, čo k lupinám naozaj nepotrebujete.

Dezinfekčný roztok

Ten má síce antimikrobiálne účinky a ničí baktérie, vírusy, plesne a huby vrátane kvasiniek spôsobujúcich lupiny, ale jeho použitím riskujete extrémne vysušenie pokožky. Vyrobíte si tak novú príčinu tvorby lupín a následného svrbenia.

Vyberte sa prírodnou cestou

Príroda okolo nás nám vždy ponúkala účinné riešenia. Avšak, v dnešnej dobe sa na to akosi zabúda. Ktovie, prečo. V každom prípade existujú a majú všetky predpoklady na úspech v boji s lupinami. Čo môžete vyskúšať?

Kokosový olej

Univerzálne riešenie problémov s pokožkou. Má hydratačné vlastnosti, takže ak je príčinou vašich lupín suchá pokožka, môže vám pomôcť. No jeho účinky môžete spozorovať aj vtedy, ak máte lupiny v dôsledku premnožených kvasiniek. Kokosový olej je totiž antimikrobiálny, čo znamená, že môže zabrániť množeniu baktérií, plesní a húb. Má potenciál aj pri liečbe zápalu pokožky, ktorý sa zvykne objavovať spolu s lupinami. Na nástup účinkov si ale musíte počkať, nedostavia sa hneď. Jeho použitie však môže priniesť aj iné nepríjemnosti. Je totiž komedogénny, takže upcháva póry. Nie je teda vhodný pre každý typ pokožky. Taktiež môže byť celkom obtiažne dostať ho z vlasov, predsa je to olej. Preto, ak máte sklon k rýchlo sa mastiacim vlasom, toto riešenie zrejme nebude tým správnym. 

Aloe Vera

Rastlina, ktorá je svojimi liečivými účinkami známa už odpradávna. Jej protizápalové, antimikrobiálne a hydratačné vlastnosti ľudia využívajú na liečbu rôznych kožných problémov, medzi ktorými nechýbajú ani lupiny. Môžete ju teda nájsť aj v niektorých šampónoch proti lupinám. No ani kráľovná liečivých rastlín nemusí pomôcť každému. Ak sú vaše lupiny v pokročilom štádiu alebo pretrvávajú už dlhšiu dobu, aloe vera vám zrejme nebude stačiť.

Zázvor

V tradičnej medicíne ho poznajú už celé storočia. Nechýbajú mu tie najdôležitejšie vlastnosti, a to protizápalové a antimikrobiálne. Obsahuje aj antioxidanty, takže udržiava pokožku zdravú. Okrem zápasu s rôznymi zdravotnými problémami a chorobami kože sa tak uplatnil aj v boji proti lupinám. Zázvor je tiež zdrojom horčíka, draslíka, fosforu, esenciálnych mastných kyselín a vitamínov, čo je najlepšia kombinácia, ak chcete mať istotu, že sa lupín nadobro zbavíte. Má však ešte jednu výhodu, a tou je pozitívny účinok na rast vlasov. Môžete tak zabiť dve muchy jednou ranou. Jeho použitie na pokožku hlavy ale môže byť celkom náročné, keďže sa zo zázvoru využíva hlavne koreň, ktorý je dosť tvrdý. Preto je jednoduchšie nájsť rovno zázvorový šampón.

Pri výbere zázvorového šampónu si dajte pozor hlavne na jeho zloženie. Parabény, silikóny a sulfáty v ňom nemajú čo hľadať. Mal by teda obsahovať len prírodné účinné látky. Výhrou je, ak sa v ňom nachádzajú aj výťažky z ďalších rastlín, ktoré sú schopné odstrániť lupiny. Náš zázvorový šampón obsahuje napríklad aj tujovec východný (antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti), stavikrv mnohokvetý (antioxidanty) či mydlový orech (protizápalové účinky a jemné čistenie pokožky hlavy). Je odpoveďou na otázku „ako sa zbaviť lupín aj bez chemických látok“.