Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Viete, že vlasy sa skladajú najmä z keratínu? Rôzne zásahy, ako napríklad nešetrné farbenie, tepelná úprava či používanie chemických prostriedkov ich však môže o tento vzácny proteín pripraviť. Vlasy sú potom krepovité, nemajú lesk, lámu sa a strácajú svoj objem. Na scénu tak nastupujú rôzne šampóny, oleje a iné prípravky s obsahom keratínu, ktoré dokážu dať vlasy opäť do poriadku. Existuje však aj rýchlejšie riešenie, s ktorým ste sa možno doteraz nestretli.

Obsah článku:
Čo je to keratín a prečo ho vlasy potrebujú
Príznaky a príčiny nedostatku keratínu
Účinné riešenia
Keratínové vlákna – kedy sa dajú použiť
Ako vlastne fungujú

Čo je to keratín a prečo ho vlasy potrebujú

Keratín je proteín, ktorý sa v ľudskom tele nachádza prirodzene, pričom je hlavným stavebným prvkom vlasov a nechtov. Zdravý vlas, ktorý má dostatok keratínu, má hladkú štruktúru, je pevný, lesklý a objemný. Keratín je v podstate zodpovedný za zdravý vzhľad vlasov

Príznaky a príčiny nedostatku keratínu 

Problém nastáva, ak začnete pozorovať zmeny. Ide najmä o krepovitosť, štiepenie či lámanie vlasov. Účesy už nemajú taký objem ako kedysi. Možno si všimnete aj zvýšené množstvo vypadnutých vlasov. Príčinou môže byť aj nedostatok keratínu, ktorý vlasy postupne strácajú vplyvom nešetrnej starostlivosti. Keratín je totiž citlivý na chemické látky vo farbách, šampónoch a stylingových prípravkoch. Veľkú rolu zohráva aj častá tepelná úprava za pomoci fénu, žehličky alebo kulmy. No a, samozrejme, nezabúdajme ani na stravu. Nedostatok vitamínov a minerálov v tele totiž môže negatívne ovplyvniť aj produkciu keratínu. 

Účinné riešenia

Popri vyváženej strave alebo dopĺňaní živín pomocou vitamínových doplnkov sa môžete zamerať aj na vonkajšiu starostlivosť o vlasy. Poškodený vlas má zvýšenú pórovitosť a taká štruktúra umožňuje väčšiu stratu vlhkosti. Takže určite nie je na škodu túto štruktúru “opraviť”. Keratín nájdete v rôznych formách a prípravkoch, z ktorých ho vlasy dokážu vstrebávať. Dajú sa nájsť šampóny, kondicionéry, balzamy, oleje, prípadne masky s vyšším obsahom keratínu. Ak sa opýtate svojho kaderníka, môže vám odporučiť napríklad aj brazílsky keratín. Takéto profesionálne ošetrenie dokáže s vlasmi spraviť zázraky a vydrží aj niekoľko mesiacov. Odradiť vás môže akurát vyššia cena. 

Čakanie na účinky keratínových procedúr však môže byť zdĺhavé. Ak sa chystáte na spoločenskú udalosť, maskou na vlasy zrejme nedosiahnete taký rýchly efekt ako by ste potrebovali. Preto existuje aj keratín vo forme organických vlákien. Ide o vlákna, ktoré sú zložené z čistého keratínu a po aplikácii vytvárajú rovnakú štruktúru ako vlasy. Výberom správnej farby vlákien môžete dokonca dosiahnuť aj to, že budú na nerozoznanie od skutočných vlasov.

Keratínové vlákna – kedy sa dajú použiť

Vlasové vlákna sú vhodné pre každého, kto chce získať hustejšie vlasy v pomerne krátkom čase, a to pre mužov i ženy. Najčastejšie ich ľudia využívajú v týchto prípadoch:

  • majú riedke vlasy
  • presvitá im pokožka cez vlasy
  • vypadávajú im vlasy a začína sa tvoriť plešina
  • potrebujú si vytvarovať účes

Využívajú ich aj vtedy, keď chcú zahustiť jemné vlásky na líniách vlasovej pokožky, ako napríklad na kútoch.

Ako vlastne fungujú

Princíp, akým fungujú keratínové vlákna, je v skutočnosti jednoduchší než si myslíte. Využívajú zákon fyziky, ktorý môžete poznať ako elektrostatická energia. Vlákna sú ňou nabité, takže sa môžu okamžite prichytiť na vlasy, pričom sa spájajú do takej istej štruktúry, akú majú skutočné vlasy. Výhodou je, že dokážu ihneď zahustiť vlasy, a že sú odolné voči dažďu, vlhkosti či vetru.

O bezpečnosti taktiež nemusíte pochybovať. Keďže sú vyrobené z čistého prírodného keratínu a neobsahujú žiadne chemické látky, pre používateľa nepredstavujú žiadne riziko. 

Ak sa rozhodnete pre rýchle a jednoduché riešenie riedkych vlasov, môžete vyskúšať Toppík. V našej ponuke nájdete viacero farieb, vďaka čomu budú keratínové vlákna na nerozoznanie od tých vašich.