Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Lupiny trápia približne 50% populácie, čo je celkom dosť. Kým niektorí ich príčinu vedia alebo aspoň tušia, u väčšiny sú záhadou, ktorú nie je ľahké vyriešiť. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, čo ich spôsobuje a ako proti nim bojovať.

Obsah článku:
Prečo sa tvoria
Lupiny v brade a fúzoch
Lupiny a ich vplyv na zdravie
Ako na lupiny vo vlasoch a brade

Prečo sa tvoria

Vedomosť o tom, prečo máte lupiny, je polovica úspechu. Môžete sa tak posunúť priamo k riešeniu problému a zamerať sa na odstránenie príčiny. Keďže ich existuje niekoľko, pripravili sme pre vás zoznam, v ktorom sa možno nájdete.

  • Kvasinky (Malassezia) – ide o mikroorganizmy, ktoré sa bežne nachádzajú na pokožke hlavy. Ak však dôjde k ich premnoženiu, väčšinou v dôsledku tepla a vlhkosti, spôsobujú nepríjemné svrbenie, lupiny, ekzém či začervenanie.
  • Suchá pokožka – možno vám “nesadla” vlasová kozmetika, neprijímate dostatok tekutín alebo vám chýbajú vitamíny, či minerály. Následkom je suchá pokožka hlavy, ktorá je napnutá, svrbí, prípadne praská až do krvi. Samozrejme, objavuje sa aj šupinatenie.
  • Alergia – nesprávny šampón môže okrem nadmerného vysušenia pokožky spôsobiť aj alergickú reakciu. Väčšinou ju spôsobujú dráždivé chemické zložky, ako napríklad parfum, konzervačné a penivé látky či farbivá. Alergia sa prejavuje podráždením, začervenaním a šupinatením.
  • Stres – zvýšená hladina stresového hormónu kortizolu podnecuje mazové žľazy k vyššej produkcii mazu, čo následne podporuje rast kvasiniek. Vplyvom stresu však prichádzajú aj ďalšie problémy ako oslabený imunitný systém, zvýšené riziko zápalu pokožky alebo kožné ochorenie, ktoré poznáme ako seboreu. Lupiny tak na seba nenechávajú čakať dlho.
  • Nedostatočná alebo nadmerná hygiena – príliš časté umývanie vlasov môže vysušovať pokožku. Naopak, ak vlasy umývate menej často, môže sa na pokožke nahromadiť maz a odumreté kožné bunky. V oboch prípadoch môžu vznikať lupiny.

Lupiny v brade a fúzoch

Veľmi častým javom sú aj lupiny na brade a fúzoch. Príčinou sú tie isté faktory, ktoré spôsobujú lupiny vo vlasoch, takže nepriateľom sú kvasinky, stres aj chemické zloženie prípravkov na starostlivosť o bradu. Taktiež vám môžu chýbať živiny, najmä vitamíny skupiny B. Čo sa týka príznakov, sú totožné s príznakmi lupín vo vlasoch. Môžete teda zaznamenať šupinatenie, svrbenie, začervenanie alebo suchosť.

Lupiny a ich vplyv na zdravie

Lupiny ako také nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo pre zdravie. Sú len nepríjemné a neestetické. Často však zrkadlia zdravotný stav, hlavne v prípade, že za ich vznikom stojí stres, nedostatok vitamínov, zápal alebo alergia. Ak lupiny sprevádza aj svrbenie, môže byť ťažké neškrabať sa. To ale tiež zanecháva následky v podobe podráždenia, čo zvyšuje riziko bakteriálnych a plesňových infekcií.

Ako na lupiny vo vlasoch a brade

Každý problém má riešenie, a to platí aj pre lupiny. Je však dôležité, aby ste našli tú pravú príčinu. 

  • Kvasinky – ak chcete mať istotu, že máte lupiny práve kvôli premnoženým kvasinkám, dermatológ vám môže urobiť jednoduché vyšetrenie. Pod kontrolu ich potom dostanete pomocou špeciálnych šampónov, ktoré môžete väčšinou použiť aj na umývanie tváre a iných častí tela.
  • Suchá pokožka – používajte hydratačné prípravky (maska, olej a podobne). Hydratujte sa aj zvnútra a prijímajte dostatok tekutín. Môžete užívať aj vitamínové doplnky, ktoré zaistia vlasom, brade a pokožke všetko, čo potrebujú.
  • Alergia – ak vás trápi alergia na ktorúkoľvek zložku šampónu, prejdite na prírodné zloženie. Skvelým príkladom je zázvorový šampón. Má antimikrobiálne vlastnosti, takže bojuje proti kvasinkám. Pôsobí aj proti zápalom a pokožku zároveň upokojuje a hydratuje. Zabijete ním teda viac múch naraz.
  • Stres – nájdite si chvíľu voľného času a relaxujte. Doprajte si dostatok spánku a venujte sa aktivitám, ktoré vás bavia. Môžete si tiež posilniť imunitu, a to vyváženou stravou, alebo vhodnými vitamínovými doplnkami. Ak sa vplyvom stresu rozmnožili aj kvasinky, šampón určite pomôže.
  • Nedostatočná alebo nadmerná hygiena – zistite, aká frekvencia umývania vlasov vám najviac vyhovuje. Niekomu môže vyhovovať každodenné umývanie, niekomu zas umývanie raz týždenne. Ak však bojujete s kvasinkami, zo začiatku bude zrejme potrebné každodenné ošetrenie. Brade by ste však mali venovať pozornosť aspoň raz denne, a to bez ohľadu na príčinu lupín. Okrem umývania používajte aj oleje alebo balzamy na bradu, ktoré pokožke zaistia hydratáciu.

Medzi všeobecné odporúčania, ako si poradiť s lupinami, patrí aj dvojminútové pôsobenie šampónu a masáž pokožky. Na masáž môžete použiť aj olej na vlasy a bradu. Prekrvíte si tak pokožku, podporíte jej regeneráciu a zbavíte sa zvyškov odumretých buniek. Lupiny sa tak môžu stať minulosťou za celkom krátky čas.