Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Počuli ste, že môžete zlepšiť rast fúzov a brady? Máme dobrú správu, pretože toto tvrdenie je pravdivé. Ide však o to, akým spôsobom sa rozhodnete dosiahnuť to. Nie všetky sú totiž overené a efektívne, niektoré sú dokonca až pochybné. Poďme sa teda pozrieť na rady a tipy, ako dosiahnuť hustejší porast na tvári, a či naozaj fungujú. Ukážeme vám aj možnosť, ktorú ponúka samotná veda.

Obsah článku:
Ak sa budete často holiť, budete viac zarastať
Vytrhnite si jeden vlas a narastú vám dva
Bradu si neumývajte, bude rásť rýchlejšie
Správna starostlivosť o bradu
Vyhrajte boj s časom

Ak sa budete často holiť, budete viac zarastať

Kiežby to bola pravda. Všetci muži by boli za vodou. Žiaľ, tak to nefunguje. Holenie je len proces, ktorý odstráni časť vlasu nad pokožkou. Na to, čo sa deje vo vlasových folikuloch, nemá žiadny vplyv. Tento mýtus vznikol zrejme preto, lebo vlasy, ktoré sú vyššie nad úrovňou pokožky, sú tenšie, mäkšie a svetlejšie (mechanické opotrebenie, UV žiarenie a pod.). Vizuálna hustota je teda o niečo menšia. Naopak, ak sa oholíte, tak vlasy, ktoré vám začínajú znovu rásť, sú zvyčajne ostrejšie, hrubšie a tmavšie. Brada tak môže vyzerať hustejšia. 

Rovnaká logika platí aj pri rýchlosti rastu vlasov. Po oholení sa strnisko objavuje v pomerne krátkom čase. Môže sa teda zdať, že rastú rýchlejšie, pretože pri krátkych vlasoch to jednoducho viac vnímate. Mimochodom, ak chcete mať bradu, nemôžete ju predsa stále holiť. To sa vzájomne vylučuje, nie?

Vytrhnite si jeden vlas a narastú vám dva

Táto metóda je trochu pritiahnutá za vlasy, a to doslova. Vysvetlime si, ako funguje rast vlasov. Každý vlas rastie zo svojho vlasového folikulu. Každý vlasový folikul zas dokáže vyprodukovať len jeden vlas. Vytrhnutím teda nič nezmeníte. Folikul sa okrem toho dostane do fázy hojenia, ktorá môže produkciu nového vlasu oddialiť. Nehovoriac o nepríjemnej bolesti, ktorej sa pri tomto úkone nevyhnete. Zvlášť, keď si začnete trhať fúzy pod nosom, kde sa nachádza najviac nervových zakončení.

Bradu si neumývajte, bude rásť rýchlejšie

Niektorí ľudia si myslia, že úmyselné zanedbávanie hygieny pomôže vlasom rásť. Spoliehajú sa na prírodné oleje, ktoré produkuje pokožka. Áno, sébum je pre pokožku dôležité, ale len ak je jeho produkcia optimálna. Nahromadený kožný maz zachytáva baktérie, odumreté kožné bunky a zvyšky jedál. Následkom tejto kombinácie môžu byť upchaté póry a rôzne kožné problémy vrátane akné. Zápalové procesy určite nemajú pozitívny vplyv na rast vlasov. Nepridá vám to ani na vzhľade, pretože mastná a neumytá brada nie je veľmi lákavá. O zápachu snáď ani nemusíme hovoriť. 

Správna starostlivosť o bradu

O bradu a fúzy sa starajte ako o vlasy na hlave. Pravidelne ju umývajte, masírujte a nezaškodí ani kondicionér, sérum či prírodný olej. Niektoré prípravky na bradu slúžia skôr na lesk, prípadne ľahšiu úpravu. Sú však aj také, ktorými môžete podporiť rast fúzov a brady. Nemusíte dokonca ani experimentovať. 

Jedným takým zázrakom je napríklad sérum na rast brady, ktoré obsahuje komplex za studena lisovaných olejov. 

  • Zázvorový olej – obsahuje vitamíny a minerály, podporuje rast vlasov
  • Ricínový olej – zlepšuje prekrvenie vlasových folikulov
  • Tekvicový olej – blokuje DHT (zdroj)
  • Arganový olej – chráni pred poškodením voľnými radikálmi
  • Olej zo pšeničných klíčkov – vyživuje a posilňuje
  • Olej zo semien mrkvy – chráni, posilňuje a stimuluje rast vlasov
  • Maslo zo semien manga – regeneruje bunky, uzatvára vlhkosť vo vnútri vlasov

Sérum má veľmi dobré účinky aj vďaka extraktu z aloe vera. Podporuje rast vlasov a predchádza ich vypadávaniu. (zdroj)

Vyhrajte boj s časom

Ako sme už spomenuli, vlasy vyrastajú z vlasových folikulov. Tie prechádzajú niekoľkými fázami, od rastovej cez prechodnú a pokojovú fázu až po vypadnutie. Po tomto cykle sa obvykle celý proces spustí odznova. Niekedy však nastane miniaturizácia folikulov, následkom čoho sú tenšie a slabšie vlasy. Folikul postupom času prestane produkovať vlas úplne. Tento stav môžete poznať aj pod názvom androgénna alopécia. Tá sa čoraz častejšie stáva realitou aj u mladších mužov a začína sa prejavovať už medzi 20 a 30 rokom života.

Podobne to funguje aj s vlasmi na tvári. Tiež majú svoj cyklus rastu a rovnako ich postihuje alopécia, ibaže nie androgénna, ale skôr areata. V tomto prípade ide o autoimunitné ochorenie, počas ktorého pozorujeme stratu vlasov na celom tele. Dobrou správou však je, že nenastáva miniaturizácia folikulov, takže návrat k opätovnému rastu vlasov môže byť o niečo jednoduchší. 

Pre obe formy alopécie, našťastie, existuje riešenie, a to v podobe minoxidilu. Ide o účinnú látku vo forme séra. Jeho hlavnou úlohou je rozšíriť cievy v koži a zabezpečiť tak lepší prísun kyslíka a živín do vlasových folikulov (Zdroj). Zároveň predlžuje rastovú fázu vlasov (Zdroj). Minoxidil vám teda môže pomôcť zahustiť bradu a fúzy (Zdroj). Je to nepochybne lepšia voľba ako neustále holenie, vytrhávanie vlasov či hromadenie kožného mazu.