Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Pri vyhľadávaní informácií o vlasoch sa takmer vždy stretnete s výrazom “vlasový folikul”. Viete však, čo to je, a prečo je taký dôležitý? Môžete nejako ovplyvniť jeho životnosť a vitalitu? Všetko dôležité o vlasových folikuloch sa dozviete v tomto článku.

Obsah článku:
Čo je to vlasový folikul
Vlasový folikul je plný tajomstiev
Folikul a jeho životná púť
Životný cyklus vlasu
Ako posilniť vlasový folikul

Čo je to vlasový folikul

Vlasový folikul je vlastne jamka, z ktorej vyrastá vlas. Hoci je miniatúrna, plní niekoľko veľmi dôležitých funkcií.

  • Zabezpečuje rast vlasu – je zodpovedný za celý proces vývoja vlasu, a to od tvorby a delenia buniek, z ktorých vzniká vlas, až po jeho postupný rast smerom von z pokožky.
  • Vyživuje – môžeme si ho predstaviť ako pôdu, v ktorej je zasadená rastlina. V našom prípade je pôdou vlasový folikul a rastlinou vlas. Vlas dostáva prostredníctvom folikulu všetky potrebné živiny.
  • Chráni – jednu z častí folikulu tvorí aj takzvaná pošva. Tá chráni vlas pred poškodením a vonkajšími vplyvmi. S folikulom je spojená aj žľaza produkujúca maz, ktorý chráni vlas pred vysychaním.

Vlasový folikul je plný tajomstiev

Spomenuli sme pošvu a mazovú žľazu, no folikul sa skladá z viacerých častí, ktoré sú pre mnohých záhadou. Takže poďme pekne poporiadku.

  • Vlasová cibuľka – ide o najhlbšiu časť vlasového folikulu, kde sa nachádza papila a matrix.
  • Matrix – oblasť v cibuľke, kde prebieha samotná tvorba vlasu. Práve v nej sa nachádzajú bunky, ktoré sa delia a vytvárajú vlas.
  • Papila – nachádza sa v spodnej časti cibuľky a vyčnieva až do matrixu. Je to výbežok, ktorý obsahuje krvné cievy a nervy.
  • Koreňová pošva – obklopuje cibuľku, pričom vlasu poskytuje podporu a ochranu počas vývoja a rastu.
  • Mazová žľaza – tvorí dôležitú súčasť folikulu. Nachádza sa tesne pod povrchom kože a jej úlohou chrániť a hydratovať vlas pomocou mazu.
  • Vzpriamovač chlpu – sval napojený na vlasový folikul, ktorého kontrakcia spôsobuje vzpriamenie vlasu alebo chlpu. Ide o známu “husiu kožu”, keď vám je zima. Zdvihnuté chlpy totiž lepšie izolujú.

Folikul a jeho životná púť

Vlasový folikul má potenciál produkovať vlasy počas celého života človeka. Ako však vieme, vo väčšine prípadov to tak nie je. Jeho aktivitu a schopnosť vytvárať zdravé, pevné vlasy totiž ovplyvňuje niekoľko faktorov.

  • Genetika – rovnako ako hustota vlasov, aj ich farba, štruktúra a tendencia vypadávania môžu byť dedičné.
  • Vek – folikul jednoducho starne spolu s každou bunkou ľudského tela. Stojí za tým hlavne zhoršené prekrvenie a zmeny v hormonálnej rovnováhe. 
  • Hormóny – androgény spôsobujú miniaturizáciu vlasových folikulov, čo u mužov vedie k vypadávaniu vlasov a následnej plešatosti (androgénna alopécia). U žien býva príčinou napríklad tehotenstvo či menopauza.
  • Zdravotný stav – folikul je citlivý aj na zdravotné problémy človeka. Chronické ochorenia, stres či nedostatok živín sa tak môžu prejavovať stratou nadmerného množstva vlasov.
  • Vonkajšie faktory – starostlivosť o vlasy je, nepochybne, veľmi dôležitá. Folikulu však neprospieva znečistenie stylingovými prípravkami alebo chemikáliami z farieb na vlasy.

Životný cyklus vlasu

Vypadávajú vám vlasy? V prvom rade treba zistiť, či ide o nadmerné vypadávanie alebo prirodzený cyklus. Každému človeku totiž vypadne približne 50 až 100 vlasov denne, takže ak toto množstvo výrazne neprekračujete, je to v poriadku. Deje sa to preto, lebo vlasy prechádzajú niekoľkými fázami, ktoré, ako inak, riadi samotný vlasový folikul.

  • Rastová fáza (anagén) – bunky sa delia, tvrdnú a vytvárajú vlas. 
  • Prechodná fáza (katagén) – koreň vlasu začína odumierať a oddeľuje sa od spodnej časti folikulu.
  • Pokojová fáza (telogén) – vtedy sa s vlasom nedeje nič. Nerastie, ale ani nevypadáva.
  • Fáza uvoľňovania (exogén) – vypadnutie vlasu. Po tejto fáze sa cyklus začína opakovať.

Kým vlas prejde celým cyklom, trvá to 3 až 4 roky. Samozrejme, nie všetky vlasy sa nachádzajú v rovnakej fáze. Príroda to zariadila tak, aby vám vždy na hlave nejaké ostali.

Zaujímavosť: vlas dokáže narásť približne o 1 až 1,5 centimetra za mesiac.

Ako posilniť vlasový folikul

Ak chcete predísť vypadávaniu vlasov, stačí sa zamerať na hlavné činitele, ktoré ho spôsobujú. Základom je teda zdravá a vyvážená strava. Vitamíny a minerály však môžete doplniť aj formou vitamínových doplnkov. Pozor si dajte aj na stres. Doprajte si pravidelný oddych, venujte sa činnostiam, ktoré vás bavia a snažte sa dodržiavať aspoň 8 hodinový nočný spánok. Ďalej si posvieťte na vlasové prípravky, ktoré používate. Čím menej chemických zložiek obsahujú, tým lepšie.

Vek, genetika a hormóny už patria k faktorom, ktoré často nevieme ovplyvniť. Čo sa však týka vypadávania vlasov, existuje riešenie, a tým je minoxidil. Pre neho nie sú prekážkou ani tieto zdanlivo neporaziteľné činitele. Má totiž schopnosť rozširovať cievy. Dostatočne prekrvený vlasový folikul tak môže profitovať z vyššieho množstva živín a kyslíka. Minoxidil zároveň predlžuje rastovú fázu a oddiaľuje vypadávanie, čoho výsledkom sú hustejšie vlasy.

Najúčinnejší je práve pri androgénnej alopécii, ale je vhodný aj pri vypadávaní vlasov v dôsledku vyššieho veku. Už vám nič nebude stáť v ceste za hustými vlasmi.