Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Bez ohľadu na to, či ste muž alebo žena, ste zaručene počuli o dedičnej plešatosti. Dokola sa totiž opakuje, že pokiaľ máte v rodine vypadávanie vlasov, máte to vziať za svoj osud, proti ktorému nemožno bojovať. Aj o vypadávaní vlasov kolujú mýty.

Ešte predtým než prijmete tieto tvrdenia za svoje a rozhodnete sa radikálne zmeniť svoj vzhľad návštevou holiča, ktorý na vás bude čakať s britvou v ruke, pokúsime sa vám mnohé mýty o vypadávaní vlasov dekódovať.

Obsah článku:
Za vypadávanie vlasov môže vaša matka
Strihanie vlasov zrýchľuje ich rast
Nenoste klobúky a čiapky
Spánok nehrá v raste vlasov žiadnu rolu

1) Za vypadávanie vlasov môže vaša matka

Určite ste už počuli, že gén ktorý predurčuje vypadávanie vlasov vám dala do vienka matka. Hoci je vypadávanie vlasov v mnohých prípadoch otázkou dedičnosti, rozhodne nemusí byť vina len na matkinej strane. Ak máte rednutie vlasov v génoch, mohol vám ich samozrejme odovzdať aj otec. Termín dedičnej plešatosti možno vysvetliť ako rednutie vlasov, nie vypadávanie. A možno vás milo prekvapíme, ale ak sa už začínate stretávať práve s predurčenou plešatosťou, možno ju včasnou prevenciou oddialiť, alebo sa jej dokonca vyhnúť. Masáže pokožky preukázateľne znižujú vypadávanie vlasov, pretože zlepšujú prekrvenie vlasovej pokožky pod ktorou sa skrývajú vlasové folikuly. Preukázateľne dobré výsledky môžete dosiahnuť za použitia dermarolleru, ktorý nielen šetrí vaše ruky, ale vďaka špeciálnemu tvaru hlavice vykonáva kvalitnú masáž. Na druhú stranu, pokiaľ si vlasy často kefujete, obzvlášť potom nekvalitným hrebeňom, môžu sa polámať a nenávratne poškodiť.

2) Strihanie vlasov zrýchľuje ich rast

Čo je pravdy na tom, že zastrihávanie vlasov zaručí ich lepší a rýchlejší rast? Popravde vôbec nič. Strihanie a holenie vlasov či chlpov nemá žiadny vplyv na samotný vlasový folikul. Hoci nám túto nepravdu rozprávali už babičky, pravdou je, že akonáhle je vlas poškodený, nemožno poškodenie ničím zvrátiť. Ošetrenie koncov vlasov neovplyvňuje ich rast, pravidelným zastrihovaním končekov iba predchádzate štiepeniu vlasu, ktorý sa láme. Žiadna maska ani zázračný šampón poškodený vlas už nevráti do pôvodného stavu pred fatálnym zničením. Môžete však podporiť rast vlasov aj ich kvalitu napríklad liečivým roztokom Minoxidil, ktorý sa aplikuje na pokožku hlavy a vstrebáva sa práve do vlasových folikulov, následkom toho z pokožky hlavy vyrastajú nové a silnejšie vlasy.

3) Nenoste klobúky a čiapky

Ako je to s tými klobúkmi? Čiapky a klobúky môžete nosiť s pokojom v duši naďalej podľa vašej ľubovôle, pretože žiadna pokrývka hlavy nemôže zapríčiniť vypadávanie a rednutie vlasového porastu. Pot a teplo pod čiapkou nemôžu poškodiť vlasový folikul, ten máte totiž ukrytý hlboko pod pokožkou.

4) Spánok nehrá v raste vlasov žiadnu rolu

Hovorí sa, že spánok nemá žiadny vplyv na vaše vlasy. Toto tvrdenie je však úplne nesprávne a pravda sa má tak, že na rozdiel od všeobecného presvedčenia môže spánok skutočne ovplyvniť vaše vlasy. Spôsob, akým spánok ovplyvňuje prirodzené hormóny vášho tela, je totiž dôležitou súčasťou prevencie vypadávania vlasov. Ľudské telo produkuje hormón melatonín, ktorý reguluje spánkový cyklus. Vedci už dokonca dokázali, že zvyšuje rast vlasov. Pokiaľ sa hladina melatonínu v tele zníži, ako následok môžete pozorovať práve vypadávanie vlasov.

Majte na pamäti, že aj keď sa niečo tvrdí dlhé roky, nemusí to byť vždy pravda. Pravda je obvykle tým najjednoduchším vysvetlením a nie je nutné hľadať v starostlivosti o vlasy žiadnu vedu.

Je dôležité, aby ste si pamätali pár pravidiel ohľadom správnej starostlivosti o vlasy. Medzi tie patrí správna životospráva, dostatok pohybu aj spánku a pestrá strava plná vitamínov, ktorými koniec koncov môžete organizmus zásobovať aj jednoducho pomocou voľnopredajných suplementov.