Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Transplantácia vlasov je permanentný zásah do vlasovej pokožky, kedy chirurg či dermatológ vymodeluje úplne novú vlasovú líniu a tú potom zaplní novými vlasovými folikulmi prenesenými z inej časti tela. Tento zákrok však nie je určený pre každého.

Žiadny človek nie je imúnny voči problémom spojeným s vypadávaním vlasov. V určitej fáze života zažijú muži aj ženy problém s rednutím či úplným vypadávaním vlasov. Dôvodov na vypadávanie vlasov môže byť viac. Hlavný dôvod súvisí s vekom, ďalší so zlou životosprávou, nesprávnou starostlivosťou o vlasy či stresom. Vypadávanie vlasov však taktiež súvisí s hormonálnou zmenou, najmä s prítomnosťou testosterónu. Testosterón je primárny androgénny alebo mužský hormón a ten je prítomný v mužskom aj ženskom tele. Transplantácia vlasov patrí medzi riešenia, ako sa vypadávania vlasov zbaviť.

Obsah článku:
Ako prebieha transplantácia vlasov?
Výber správnej kliniky
Spôsoby extrakcie vlasových štepov
Pre koho nie je transplantácia vhodná
Informatívne video zo zákroku

Ako prebieha transplantácia vlasov?

Nehľadajte za tým žiadnu vedu. Vlasové folikuly sa jednoducho získavajú primárne zo zadnej časti hlavy, kde vlasový porast úplne nevypadáva ani v prípade ťažkej formy dedičného plešatenia.

Transplantácia vlasov sa obvykle vykonáva ambulantne v lekárskej ordinácii za použitia lokálnej anestézie.

Ako to celé funguje? Vlasy sa do pokožky vsadzujú pomocou špeciálneho nástroja a po správnom uchytení začínajú rásť na novom mieste. Zjednodušene povedané, chirurg presadí trsy vlasov na miesto, kde už žiadne vlasy nerastú. Zákrok nie je bezbolestný a prípadná rekonvalescencia môže trvať dlhé týždne.

Výber správnej kliniky je pre transplantáciu vlasov najdôležitejší a rozhodne by ste ju nemali vyberať iba na základe jej cenníka.

Odporúčame dôkladne preštudovať všetky dostupné kliniky, rozhodujte sa s chladnou hlavou a kliniku kontaktujte iba za predpokladu, že spĺňa všetky správne kritériá. Voľba nesprávnej, často práve podozrivo lacnej kliniky a prípadného neskúseného chirurga môže viesť nielen ku komplikáciám, ale tiež zlému výsledku operácie. Pokiaľ vám totiž chirurg vlasy uchytí pod zlým uhlom, dôjde k neprirodzenému smeru rastu vlasov. Náprava zlej transplantácie nebýva vôbec ľahká a väčšina chirurgov odmieta naprávať škody spôsobené neodborne vykonanou prácou. Nehľadiac na to, že takáto oprava sa vám mnohonásobne predraží.

V modernej chirurgii sa používajú dva spôsoby extrakcie vlasových štepov.

  • Metóda FUE – vhodná pre stredný stupeň plešatosti a zameriava sa na ručný odber po jednom štepe,
  • Metóda FUT – vhodná pre ťažkú plešatosť a pri nej sa odoberá pruh kože z ktorého sa následne štepy preparujú.

Počas zákroku dochádza k miernemu krvácaniu, je však hotový za pár hodín. Po zákroku budete prepustení do domácej starostlivosti a výsledky sú permanentné. Počas doby hojenia sa na koži okolo implantovaných štepov tvoria chrasty, koža opúcha a opuch sa môže rozšíriť až k očným viečkam. Po zákroku je kľúčové dodržiavať pokojový režim. V prípade transplantácie invazívnou metódou FUT, kedy sa odoberá pruh kože, počítajte s väčšou pooperačnou bolesťou, ktorá v tomto prípade môže trvať aj dlhšie ako štyri týždne. Treba podotknúť, že metóda FUT zanecháva na temene hlavy dlhú jazvu po šití.

Ako zistíte, či ste vhodným kandidátom na transplantáciu vlasov? Najprv spomenieme, že táto kozmetická záležitosť má stanovenú vekovú hranicu. Transplantáciu môžete podstúpiť najskôr v 25 rokoch a väčšina kliník ju nevykonáva po 60 roku života. Nutnou podmienkou pre podstúpenie zákroku transplantácie, je výborný zdravotný stav, ktorý vopred posúdi odborník.

Žiadna z metód transplantácie vlasov nie je vhodná pre pacientov po chemoterapii, ani pre pacientov, ktorí následkom traumy prišli o vlasy a majú zjazvenú kožu v mieste transplantácie.

Transplantáciu nemožno vykonať ani v prípade, že na odbernom, čiže darcovskom mieste nie je dostatok štepov na odber.

Cena transplantácie vlasov sa šplhá až do rádov státisícov. S týmto nepríjemným faktom vopred počítajte. V posledných rokoch prevláda trend navštevovať cudzie krajiny pre ich finančne dostupnejšiu ponuku plastických operácií všetkého druhu. Veľmi obľúbeným je napríklad Turecko. Pokiaľ by ste sa rozhodli za transplantáciou vlasov odcestovať do inej krajiny, určite zbystrite pozornosť a výber kliniky v cudzine rozhodne nepodceňujte. Zodpovednosť neprenechajte pochybným agentúram, ktoré sľubujú všetko od vašej dopravy do cieľovej destinácie až po exkluzívne výsledky.

V každom prípade, ak sa rozhodnete podstúpiť tento permanentný krok k návratu bujnej štice, ako už bolo spomenuté, najskôr ho budete musieť konzultovať s lekárom. Ten posúdi váš zdravotný stav a zhodnotí či transplantáciu smiete podstúpiť, alebo nie.

Za predpokladu, že vstupnou prehliadkou prejdete, lekár vám najprv odporúči domácu liečbu a nasadí voľnopredajný prípravok na stabilizáciu pokožky a podporu rastu vlasov Minoxidil.

Pred prvou konzultáciou upravte životosprávu aj jedálniček, ten doplňte o vitamíny alebo suplementy na podporu prirodzeného rastu zdravých vlasov. Transplantácia síce vlasy presadí na požadované miesto, avšak ani táto operácia nedokáže podporiť prirodzený rast vlasov, o to sa musíte postarať vy sami za pomoci dostupných liečiv a suplementov.

Ako vyzerá celý priebeh kozmetického zákroku sa môžete sami pozrieť na priloženom informatívnom videu.