Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Alopécia je všeobecný termín na vypadávanie vlasov. Vo svojej podstate sa jedná o ochorenie tela, pri ktorom telo začína napádať vlastné vlasové folikuly, teda miesta, odkiaľ vlasy rastú a môže spôsobiť stratu vlasov a ochlpenie na akejkoľvek časti tela.

Alopécia sa môže začať rozvíjať v akomkoľvek veku, v mnohých prípadoch a za použitia vhodnej liečby však pacientom vlasy znovu dorastú počas jedného roka. V praxi existuje niekoľko druhov alopécie. Napríklad alopécia areata spôsobuje náhodné vypadávanie trsov veľkosti mince kdekoľvek na pokožke hlavy, androgénna alopécia popisuje ustupujúcu vlasovú líniu a rednutie vlasov na temene a je často braná ako rýdzo mužská plešatosť, ktorá však môže postihnúť aj ženy po menopauze. Alopecia totalis znamená stav pri, ktorom dôjde k strate všetkých vlasov na hlave a alopecia universalis je najvzácnejšia forma, pri ktorej dochádza ku kompletnej strate ochlpenia, vrátane vlasov, v tomto prípade sa bohužiaľ jedná o neliečiteľný stav.

Najčastejším typom vypadávania vlasov je pravdepodobne androgénna alopécia. Tento dedičný stav závisí od dihydrotestosterónu (DHT), metabolitu testosterónu.

To v praxi znamená, že telo napáda svoj vlastný produkt a DHT priškrcuje vlastné vlasové folikuly znížením krvného toku, takže sa folikuly miniaturizujú až nakoniec vypadnú. Tento typ alopécie môže viesť k úplnej plešatosti, no vypadávanie vlasov obvykle pozorujeme iba na pokožke hlavy, pričom folikuly v oblasti obočia a rias nebývajú zasiahnuté.

V prípade žien býva častou formou alopécie trakčnou, tú spôsobuje neustále napätie vlasov v dôsledku účesu (napríklad tesný cop), alebo častým predlžovaním vlasov. Strata vlasov v tomto prípade môže byť aj trvalá.

Pretože je už známe, že androgénnu alopéciu (dedičnú plešatosť) spôsobuje vedľajší produkt testosterónu DHT, môžeme ju aj liečiť. Možno zvoliť jeden z dvoch dostupných prípravkov, ako je Finasterid alebo Minoxidil. Finasterid však medzi svojimi nežiaducimi účinkami zahŕňa aj zníženie sexuálneho libida či erektilnú dysfunkciu. Finasterid sa neodporúča užívať ženám v reproduktívnom veku a pred prekonaním menopauzy. Minoxidil je liek na voľný predaj. Aplikuje sa povrchovo a dokáže obnoviť súčasný rast vlasov, nemá závažné vedľajšie účinky a užívať ho môžu aj ženy.

Minoxidil je možné voľne zakúpiť v koncentrácii 5% pre mužov, pre ženy je určený 2% koncentrát. Ani jeden z dostupných liekov však nie je účinný pri liečbe alopecia areata, totalis alebo universalis.

S vypadávaním vlasov môže byť veľmi ťažké sa vyrovnať. Má totiž zásadný vplyv na imidž, sebavedomie a celkovú identitu. Včasné ošetrenie dostupnými liekmi pochopiteľne poskytuje najväčšiu šancu pre efektné výsledky.

Ak máte podozrenie, že trpíte niektorou z viac či menej závažných foriem alopécie, navštívte svojho lekára.

Lekár skontroluje rozsah vypadávania vlasov a potom vlasy nechá vyšetriť pod mikroskopom. Predchádzať rednutiu vlasov však môžete aj vy sami. Zamerajte sa, okrem iného, aj na správnu starostlivosť o vlasy.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť, ako sa správne starať o vlasy a pokožku hlavy, rozhodne neprehliadnite náš samostatný článok, kde sme sa podrobne venovali všetkým základným pravidlám pre udržanie zdravých a hustých vlasov.

Pochopiteľne nesmie chýbať ani zdravá a pestrá strava, plná vitamínov a minerálov, a to nie len pri starostlivosti o vlasy, ale predovšetkým kvôli celkovému zdravotnému stavu.

Účinky Minoxidilu sú znázornené na priloženom informatívnom videu o strate vlasov a liečbe počas 9 mesiacov.