Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Faktorov, ktoré ohrozujú zdravie vlasov, existuje hneď niekoľko. Patria medzi ne aj ročné obdobia, konkrétne poveternostné podmienky, ktoré počas nich vládnu. Zimné mesiace sa môžu zdať ako najťažšia skúška, no aj leto so sebou prináša hrozby. Čo vlasom najviac škodí? Ako prispôsobiť starostlivosť o vlasy v zime a v lete?

Obsah článku:
V zime vlasy trpia
Starostlivosť o vlasy v zime
Leto vlasy nešetrí
Starostlivosť o vlasy v lete
Čiapky a klobúky
Vypadávanie vlasov spôsobené zimným a letným obdobím

V zime vlasy trpia

Určite ste aspoň raz bojovali so statickou elektrinou vo vlasoch. Deje sa to preto, lebo v zime býva vlhkosť vzduchu veľmi nízka. Statická elektrina sama o sebe nepredstavuje žiadne riziko. So suchým vzduchom je to ale naopak. Vlasy strácajú prirodzenú hydratáciu, kvôli čomu sú náchylnejšie na poškodenie a lámanie. Ak sa k tomu pridá studený vietor, mráz a sneh, vytvorí sa dokonalá kombinácia. Aj pokožka hlavy prichádza o prírodné oleje, ktoré majú za úlohu chrániť pokožku a vlasy. 

Starostlivosť o vlasy v zime

V prvom rade je potrebné zabezpečiť hydratáciu. Používajte hydratačný šampón, ktorý môžete pokojne nechať pôsobiť o pár minút dlhšie. V zimnom období však nie je vhodné umývať vlasy príliš často. S klesajúcimi teplotami totiž klesá aj produkcia kožného mazu a častým umývaním by ste mohli vlasy a pokožku ešte viac vysušiť. 

Po umytí vlasov nezabudnite na kondicionér. Ten by mal mať tiež hydratačné, prípadne revitalizačné a ochranné vlastnosti. Vlasom doprajte aj masku, a to aspoň raz týždenne. Kondicionér a masku však nanášajte len na dĺžky vlasov. Ak sa chcete postarať o pokožku hlavy, lepším riešením je olej na vlasy. Vopred si ale zistite, či je vhodný aj na pokožku. Olejom môžete zároveň predísť nepríjemnému elektrizovaniu vlasov.

Úprave účesu taktiež venujte pozornosť. Ak sa nezaobídete bez fénovania, žehlenia či kulmovania, zvoľte radšej nižšie teploty. Pred tepelnou úpravou však nezabúdajte na prípravky, ktoré majú vlasy chrániť pred vysokými teplotami.

Leto vlasy nešetrí

V lete síce nehrozia mrazy, ani suchý vzduch, no na vlasy aj tak číhajú nebezpečenstvá. 

  • UV žiarenie
  • Chlór
  • Soľ
  • Vysoké teploty

Ich dôsledkom je suchosť, lámavosť, štiepenie, často aj vypadávanie vlasov. Vplyv slnečného žiarenia si môžete všimnúť aj na farbených vlasoch, ktoré strácajú sýtosť. Čo sa týka pokožky hlavy, tá tiež nie je nadšená z toľkej záťaže. Musí čeliť slnku, horúčavám a potu. Ani chlórová a slaná voda na ňu nemá práve najlepší účinok. Rovnako ako vlasy, aj pokožka sa tak môže ľahko vysušiť.

Starostlivosť o vlasy v lete

Aj v tomto prípade zohráva veľkú rolu vlasová kozmetika a opäť budeme hovoriť o hydratácii a o ochrane. 

Ako iste viete, výber šampónu netreba podceňovať. Vlasy by mali byť vyživované a hydratované, čo platí počas celého roka. Avšak, v letných mesiacoch by mal šampón aj regenerovať a dostatočne čistiť. Potrebujete z nich dostať pot a zvyšky chlóru a soli, aby ste predišli zbytočnému vysušovaniu.

S umývaním vlasov to však ani tentokrát nepreháňajte. Po kúpaní stačí vlasy opláchnuť čistou vodou. Šampónom ich umyte až vtedy, keď sa neplánujete vrátiť do vody.

Nezabúdajte ani na ochranu pred UV žiarením. Dnes nájdete na trhu množstvo sprejov a kondicionérov pre vlasy, ktoré sú vystavované slnku. Ochranné prípravky však nanášajte na vlasy aj pred vstupom do vody, a to bez ohľadu na to, či sa kúpete v mori alebo v bazéne.

S tepelnou úpravou vlasov buďte taktiež opatrní. Aj tentokrát platí, že menej je niekedy viac.

Čiapky a klobúky

Pokrývky hlavy tvoria účinný štít. V zime chránia pred nízkymi teplotami a v lete zas pred slnečným žiarením. Určite sa však nespoliehajte len na to. Aj pod klobúkom by mali byť vlasy ošetrené vhodnými prípravkami, a to v zime aj v lete. 

Pri výbere čiapky či klobúka však zvážte niekoľko kritérií. Zvlášť, ak patríte medzi tých, ktorých práca si vyžaduje celodenný pobyt vonku.

Pravidlá pri nosení pokrývky hlavy:

  • Správna veľkosť – čiapka by nemala vytvárať tlak na pokožku a vlasové folikuly. Dlhodobé napätie a tlak môžu spôsobovať trakčnú alopéciu, teda vypadávanie vlasov.
  • Vzdušný a prírodný materiál – zaistite cirkuláciu vzduchu. Pokožke neprospieva teplé a vlhké prostredie.
  • Pravidelné pranie – zvyšky potu a nečistôt môžu pokožku zaťažovať.
  • Prestávky v nosení – dovoľte vlasom a pokožke “dýchať”. Obmedzíte tak množenie baktérií a kvasiniek.

Vypadávanie vlasov spôsobené zimným a letným obdobím

Okrem všetkých spomínaných problémov vás môže prekvapiť aj vypadávanie vlasov. To zvykne byť v jeseni a jari celkom bežným javom. U cicavcov ide o prirodzený cyklus. V zime sa však stretávame s príčinami, ako napríklad nedostatok vitamínu D, zmeny teplôt a dehydratácia. V lete sú vlasové folikuly oslabené hlavne UV žiarením

Nadmernú stratu vlasov môžete zmierniť úpravou jedálnička a správnou starostlivosťou. Vlasové folikuly však môžete posilniť aj minoxidilom. Táto účinná látka im zabezpečí prekrvenie a prísun živín. Zastavíte tak vypadávanie, ale tiež podporíte rast nových vlasov.