Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Ak vás postihlo ochorenie, ktoré v súčasnosti sužuje celý svet, pravdepodobne máte aj následky.

Okrem nepríjemností, ako je sťažené dýchanie, strata čuchu a chuti, nezvyčajná únava a vyčerpanie, tráviace problémy či problémy so spánkom, sa môžete stretnúť aj s nadmerným vypadávaním vlasov – alopéciou, ktorú málokto spája s postcovidovým syndrómom.        

Obsah článku:
Vypadávanie vlasov po covide
Má vypadávanie vlasov súvis s očkovaním?
Ako s tým bojovať a obnoviť krásu vlasov

Vypadávanie vlasov po covide

Vypadávanie vlasov po covide spôsobuje viacero faktorov.

Toto sú 3 najčastejšie príčiny alopécie v súvislosti s covidom:

  1. Stres
  2. Výživový deficit
  3. Prebiehajúci zápal v tele

Počas prebiehajúceho ochorenia Covid 19 sa imunitný systém musí vysporiadať s cudzorodými prvkami, pričom je takáto imunitná odpoveď pre organizmus vyčerpávajúca a stresujúca. Práve stres a strach zohrávajú veľkú rolu, pretože psychické rozpoloženie jedinca negatívne vplýva nie len na vlasy, ale aj na celkový zdravotný stav.

Priemerné množstvo vypadnutých vlasov u zdravého človeka za 1 deň
100 – 150
Priemerné množstvo vypadnutých vlasov u človeka po covide za 1 deň
300 – 400

Okrem stresu môže vypadávanie vlasov po covide spôsobovať aj značný nedostatok vitamínov a minerálov. To so sebou nesie rad ďalších nepríjemností, ako napríklad únavu, kožné prejavy či oslabenú imunitu. Zvlášť po tak vyčerpávajúcej infekcii, akou je covid, je pravdepodobnosť deficitu vyššia. 

Podľa doktorky Anny Chríbikovej môže intenzita vypadávania vlasov súvisieť aj so závažnosťou infekcie. Čím ťažší a horší priebeh máte, tým je vyššia pravdepodobnosť výskytu postcovid syndrómu. „Boli zdokumentované zvýšené hladiny interleukínu 6, ten spomaľuje rast vlasového stvolu“. (zdroj) Tento marker je určený na diagnostiku ťažko prebiehajúcich zápalov. 

Problém s nadmerným vypadávaním vlasov po prekonaní covidu majú najčastejšie ženy po 40. roku života, no odborníci sa stretávajú aj s mladšími ročníkmi a tiež mužmi. (zdroj

Samozrejme, pri diagnostike by sa mali vylúčiť iné závažné ochorenia a hormonálna nerovnováha, ktoré by taktiež mohli zapríčiniť alopéciu. S tým vám pomôže lekár. Boj s vypadávaním vlasov po covide je beh na dlhé trate, počnúc správnou diagnostikou, končiac nastavením vhodnej liečby. To je však len začiatok. Vypadávanie vlasov po korone môže trvať 6 až 9 mesiacov. Dĺžka pretrvávania problému závisí od kondície organizmu a jeho imunity. (zdroj) Dobrou správou je, že tento stav je dočasný, takže skôr či neskôr odznie a vaše telo sa vráti “do normálu”. 

Prečítajte si aj samostatné články o vypadávaní vlasov u žien a mužov.

Má vypadávanie vlasov súvis s očkovaním?

Keďže zatiaľ nie sú známe dlhodobé štúdie, ktoré by vedeli odhaliť vplyv očkovania proti covidu na kvalitu vlasov, vychádzame z doterajších skúseností pacientov. Tie naznačujú, že existuje isté riziko vzniku nadmerného vypadávania vlasov po očkovaní, no rovnako, ako po prekonaní ochorenia, aj po vakcinácii býva tento stav len prechodný.

Účinok vakcíny je väčšinou popisovaný ako slabosť a únava, bolesť svalov a kĺbov, zvýšená telesná teplota a bolesť v mieste vpichu, čo sú porovnateľné príznaky so samotným ochorením. Tieto prejavy však nemusia priamo súvisieť s vypadávaním vlasov po očkovaní. Štúdie, zamerané na tento fenomén, sú zatiaľ len krátkodobé, no podľa nich môže byť za vypadávaním vlasov práve stres.

Dal som sa zaočkovať. 

Čo ma čaká? 

Čo ak sa mi niečo stane? 

Budem mať trvalé následky? 

Očkovanie je akýmsi “strašiakom” dnešnej generácie a možno ste si tieto otázky položili aj vy. A tu prichádzajú obavy a stres, ktoré nevychádzajú len z očkovania, ale do veľkej miery aj zo samotnej pandémie. Žijeme v neistote, kedy a či vôbec táto situácia skončí a už je len otázkou času, kedy sa to podpíše na vašom zdraví. 

Zo štúdie tiež vyplýva, že pacienti, ktorí zaznamenali vypadávanie vlasov po očkovaní proti covidu, mali prítomnú istú anamnézu. V takýchto prípadoch pôsobila vakcína ako spúšťač alopécie, keďže existuje genetická predispozícia. Záver je, že vypadávanie vlasov po očkovaní môže byť skôr náhodné, nie však vylúčené. (zdroj

Ako s tým bojovať a obnoviť krásu vlasov

V prvom rade sa “dajte do pohody”. Ako sme spomenuli vyššie, stres má negatívny vplyv na kvalitu vlasov a vlasovej pokožky

3 kroky, ktoré vám pomôžu zmierniť a eliminovať vypadávanie vlasov po covide a po očkovaní:

  1. Kľudový režim – máme na mysli skôr ten psychický. Venujte sa aktivitám, ktoré vám prinášajú radosť a pomôžu vám “vypnúť”.
  2. Správna životospráva – mali by ju tvoriť vitamíny C, D a minerály selén a zinok. Stravu nimi obohatíte buď formou potravín s ich obsahom, alebo prostredníctvom výživových doplnkov.
  3. Ak sme už vlasy vyživili zvnútra, je vhodné prejsť aj na lokálnu starostlivosť o pokožku hlavy. Môžu vám pomôcť rôzne šampóny či toniká. K takýmto prípravkom patrí aj Minoxidil. Ten v mieste aplikácie rozšíri cievy a vlásočnice, čím stimuluje rast vlasov. O účinkoch a spôsobe aplikácie sa bližšie dozviete v samostatnom článku

Liečbu Minoxidilom môžete doplniť ihličkovým valčekom, takzvaným Dermarollerom, ktorý slúži predovšetkým na vyhladenie vrások a strií, no priaznivý vplyv má aj na vlasovú pokožku. Drobné vpichy, ktoré dermaroller vytvára, pomáhajú Minoxidilu preniknúť hlbšie pod kožu a umocniť tak jeho účinky. Zázraky však nečakajte, výsledky sa nedostavia hneď na druhý deň, dokonca ani o týždeň či dva. Viditeľný rozdiel zaznamenáte po dvoch mesiacoch a po roku používania bude vypadávanie vlasov po covide a očkovaní len zlou spomienkou.