Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Niekto má vlasy také hrubé a husté, že ich potrebuje pravidelne zastrihávať a riediť. A potom sú tu tí, ktorí by za tento “problém” dali čokoľvek. Jemné vlasy im totiž nedávajú veľmi na výber. Ak patríte do tej druhej skupiny, určite viete, o čom hovoríme. V čom však spočíva tajomstvo jemných vlasov? Dajú sa spevniť a zahustiť?

Obsah článku:
Jemné vlasy a ich charakteristika
Dôvod, prečo je to tak
Nie je to až také zlé, ako sa zdá
Pýtajú si špeciálnu starostlivosť
Domáce recepty, ktoré stoja za vyskúšanie
Jemné vlasy ocenia aj výživu zvnútra
Voľba účesu a stylingových prípravkov
Prvá pomoc

Jemné vlasy a ich charakteristika

Určite ste už počuli vyjadrenie “vlasy ako perie”. To je presne ten výraz, ktorý na jemné vlasy sedí ako uliaty. Rovnako ako jednotlivé vlákna pierka, aj vlasy sú v tomto prípade veľmi tenké. Ich hrúbka sa pohybuje okolo 0,04 milimetra, pričom u iných typov vlasov môžeme hovoriť o 0,05 až 0,07 milimetrovom priemere. 

A to nie je všetko. Pokiaľ ste vlastníkmi jemných vlasov, pravdepodobne vás trápi aj ich riedky vzhľad. Často sa totiž spájajú do tenkých prameňov a odhaľujú tak pokožku hlavy. Ak sa k tomu pridruží nižší počet vlasových folikulov, vlasy môžu vyzerať ako zmoknuté kura. Počet vlasových folikulov však nemá nič spoločné s hrúbkou vlasov. Nie je pravidlom, že jemné vlasy sú aj riedke. Za spľasnutý účes môže väčšinou samotná hrúbka vlasu.

K ďalším typickým znakom jemných vlasov patrí aj rýchlejšie mastenie, zamotávanie a lámanie. Áno, tušíte správne. Vinníkom je opäť malý priemer. Kvôli tomu sa po nich rýchlejšie šíri kožný maz a sú náchylnejšie na poškodenie. Najmä ak ich zaťažíte nevhodnými vlasovými prípravkami.

Dôvod, prečo je to tak

Ak si myslíte, že za to môže genetika, nemýlite sa. Nielen hustotu, ale aj hrúbku vlasov človek dostáva do vienka, či sa nám to páči, alebo nie. Existujú však aj iné faktory, ktoré ovplyvňujú štruktúru vlasov:

  • Hormóny
  • Vek
  • Nedostatok vitamínov a minerálov
  • Nadmerná tepelná úprava vlasov
  • Používanie chemických prípravkov (farba na vlasy)
  • Zlý zdravotný stav (anémia, ochorenia štítnej žľazy, autoimunitné ochorenia)
  • Nedostatok spánku
  • Stres

Nie je to až také zlé, ako sa zdá

Hoci ich máte plné zuby, jemné vlasy majú predsa len nejaké výhody.

  • Rýchlejšie schnú.
  • Dajú sa jednoduchšie upraviť.
  • Sú ľahšie, takže menej zaťažujú vlasovú pokožku.
  • Majú vyšší lesk.

Slabá útecha, však? Pozrime sa teda na to, ako si uľahčiť život s jemnými vlasmi.

Pýtajú si špeciálnu starostlivosť

Žiaľ, štruktúra vlasov sa zmeniť nedá. Ale môžete ich spevniť a zlepšiť ich vzhľad, a to správnou starostlivosťou.

Začnite výberom šampónu. Dnes už, našťastie, nie je núdza o šampóny, ktoré sú určené pre konkrétny typ vlasov. Vďaka tomu si môžete nájsť ten pravý. Zamerajte sa najmä na tie, ktoré sú na jemné vlasy, pretože obsahujú posilňujúce zložky a vlasom dodávajú objem. Dajte si však pozor na látky, ako sú napríklad silikóny. Tie by vlasy zbytočne zaťažili a výsledok by bol opačný než očakávate.

Dôležitá je aj hydratácia. Keďže sú vaše vlasy tenké, majú tendenciu vysušovať sa, kvôli čomu pôsobia ešte tenšie. Doprajte im teda ošetrenie kondicionérom alebo maskou.

Čo sa týka manipulácie s vlasmi, mala by byť šetrná. Umývajte, sušte a češte ich bez agresívneho trenia. Ak máte dlhšie vlasy, možno občas používate aj fén alebo žehličku. V takom prípade odporúčame skôr nižšie teploty, pretože jemné vlasy bývajú náchylné na poškodenie teplom.

Domáce recepty, ktoré stoja za vyskúšanie

Nemusíte sa spoliehať len na komerčné prípravky. Občas môžete vyskúšať aj domáci recept, ktorý vaše vlasy oživí.

  • Vaječná maska – zmiešajte vajíčko s olivovým olejom alebo medom. Po 30 minútach si umyte vlasy šampónom.
  • Žihľavová voda – pripravte si výluh zo žihľavy a opláchnite ním vlasy.
  • Jogurtová maska s medom – nechajte pôsobiť 30 minút a vlasy umyte.

Jemné vlasy ocenia aj výživu zvnútra

Hlavnou zložkou vlasov je keratín, čo je bielkovina. Ich zdravie teda môžete podporiť konzumáciou potravín bohatých na bielkoviny, ako sú napríklad vajcia, ryby a strukoviny. Neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička by mali byť aj orechy, ovocie a zelenina, pretože obsahujú veľa vitamínov a minerálov. Škodu neurobia ani vitamínové doplnky na vlasy. Nakoniec nezabudnite na pitný režim, čím vlasom dodáte potrebnú hydratáciu.

Voľba účesu a stylingových prípravkov

Strih je alfou a omegou. Pre jemné vlasy sú najvhodnejšie krátke strihy, vďaka ktorým získate objem. Ak sa chcete inšpirovať, pozrite si náš článok s účesmi pre rednúce vlasy. Mnohé z nich môžu byť vhodné aj pre vás. 

Na úpravu účesu používajte stylingové prípravky, ktoré vlasy nezaťažia a dodajú im objem. Najlepšou voľbou sú penové tužidlá, prípadne laky. Klasický gél radšej vyraďte zo svojich vlasových produktov, pretože vlasy zlepuje do prameňov, čo nie je práve želaný efekt.

Prvá pomoc

Ranná rutina pred cestou do práce alebo večerná príprava na spoločenskú udalosť zahŕňa, samozrejme, aj úpravu vlasov. To môže byť dosť náročné, zvlášť pri jemných vlasoch. Ak ich chcete rýchlo zahustiť, použite Toppík. Ide o keratínové mikrovlákna, ktoré napodobňujú štruktúru skutočných vlasov, takže sú na nerozoznanie. Okrem toho odolávajú vetru, potu aj dažďu. Stačí si len vybrať vhodnú farbu.