Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Pre niekoho nočná mora, pre mnohých krutá realita. Kúty na hlave nepatria k veciam, ktorými sa muži chvália, práve naopak, snažia sa ich zakrývať. Prečo vôbec vznikajú, a čo sa s tým dá robiť? 

Obsah článku:
V hlavnej úlohe je genetika
Za kúty na hlave môžu aj iné faktory
Kúty neprichádzajú samé
Dá sa to zvrátiť?
Spolubojovník proti kútom
Kúty na hlave môžete aj zakryť

V hlavnej úlohe je genetika

Foriem vypadávania vlasov je viacero, no v tomto prípade hovoríme o androgénnej alopécii. Môže postihnúť mužov aj ženy, ale u žien sa prejavuje trochu inak. Vlasy rednú na celej hlave. U mužov však vlasy začínajú rednúť najskôr v oblasti čela a vlasová línia ustupuje smerom dozadu. Postupne sa tak vytvára línia v tvare písmena M

Androgénna alopécia, ktorej znakom sú aj kúty, vzniká najčastejšie kvôli genetickej predispozícii. Jednoducho povedané, ak váš otec alebo starý otec majú kúty a plešinu, existuje veľká pravdepodobnosť, že ich budete mať aj vy.

Za kúty na hlave môžu aj iné faktory

Hoci dedičnosť hrá hlavnú rolu, existujú aj iné príčiny androgénnej alopécie::

  • Vek – s pribúdajúcim vekom sa obnovovacia schopnosť buniek spomaľuje, čo ovplyvňuje aj vlasové folikuly. Tie sa totiž tvoria z buniek.
  • Hormón dihydrotestosterón (DHT) – pri tomto hormóne je paradoxom to, že podporuje rast vlasov na celom tele okrem hlavy. Stojí za typickými znakmi mužnosti, ako napríklad hrubý hlas, telesné ochlpenie či svalová hmota. Na vlasové folikuly na hlave však pôsobí tak, že ich zmenšuje a oslabuje, a skracuje rastovú fázu vlasov.
  • Životný štýl – stres, nezdravé stravovanie, nedostatok spánku, fajčenie či pitie alkoholu môžu mať nepriaznivý vplyv na vývoj folikulov.
  • Choroby a lieky – k strate vlasov prispievajú aj niektoré zdravotné komplikácie, ako napríklad poruchy štítnej žľazy, kožné alebo autoimunitné ochorenia, prípadne užívanie niektorých druhov liekov.

Kúty neprichádzajú samé

Vzorec vypadávania vlasov u mužov je v prípade androgénnej alopécie celkom predvídateľný. Na hlave sa najskôr objavujú kúty, potom aj plešaté miesta na temene. Kúty sa postupne s temenom spájajú a plešina vytvára súvislú plochu.

Dá sa to zvrátiť?

Ak sa vám začnú objavovať kúty na hlave, pripravte sa na to, že sa ich nezbavíte zo dňa na deň. Situácia sa však riešiť dá. Treba len začať čo najskôr, pretože čím je stav vážnejší, tým komplikovanejšia liečba vás čaká. Ako na to?

Medzi najúčinnejšie prostriedky na boj proti vypadávaniu vlasov patrí minoxidil. Ide o látku, ktorá má vazodilatačné účinky. To znamená, že rozširuje cievy. Vďaka rozšíreným cievam sa k vlasovým folikulom dostáva viac krvi a spolu s ňou aj kyslík a živiny

Minoxidil má však aj ďalšie schopnosti, ktoré sa pri liečbe vypadávania vlasov určite zídu. Predlžuje rastovú fázu vlasu a zároveň zväčšuje vlasové folikuly. Tie sú potom silnejšie, pevnejšie a životaschopnejšie.

Pripomíname, že liečbu minoxidilom netreba zbytočne odkladať. Začnite hneď, ako si uvedomíte, že vám rednú vlasy.

Spolubojovník proti kútom

Používanie minoxidilu je síce fajn, no lepšie výsledky dosiahnete, ak do liečby zapojíte aj dermaroller. Je to malý, no veľmi účinný valček s titánovými mikroihličkami. Tie sa rolovaním po pokožke dostávajú do vrchných vrstiev kože, čím podporujú prekrvenie, regeneráciu buniek a vstrebávanie účinných látok z prípravkov, ako napríklad z minoxidilu.

Kúty na hlave môžete aj zakryť

Určite vás zaujíma aj to, ako kúty zamaskovať. Kým čakáte na účinky minoxidilu a dermarollera, môžete vyskúšať niekoľko účesov, ktoré vyzerajú prirodzene a súčasne plnia maskovaciu funkciu. Základom sú dlhšie vlasy na vrchu hlavy, ktoré sa dajú sčesať do čela. Pozrite si náš článok o účesoch pre rednúce vlasy, možno sa vám niektorý zapáči.

Rednúcim miestam na hlave môžete dodať objem aj pomocou prípravkov, ako sú vlasové keratínové vlákna. Dobre držia, odolávajú dažďu a vetru, a svoj účel plnia spoľahlivo. Ak sa však rozhodnete pre toto riešenie, vyberte si takú farbu, ktorá sa k vašim vlasom hodí najviac.