Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Trh s produktmi na vlasy je tak presýtený, že potrebujete týždennú dovolenku na to, aby ste si preštudovali, čo je najlepšie. Aj napriek tomu, že tak urobíte, pravdepodobne “naletíte” dobre spracovanej reklame. Ktoré tvrdenia o účinných látkach na rast vlasov sú len mýty?

Obsah článku:
Šampón
Kofeín
Sérum
Aminexil
Kolagén
Čistá príroda?
Látky, ktoré majú podporu vedcov
Zázvor
Platycladus orientalis (Tujovec východný)
Polygonum multiflorum (Stavikrv mnohokvetý)
Minoxidil

Šampón

Začneme vonkajšou starostlivosťou, pretože väčšina ľudí rieši problémy s vlasmi šampónmi či rôznymi sérami. Zamerajme sa teda na šampóny proti vypadávaniu vlasov a na ich rast. Aká aktívna látka je používaná najčastejšie?

Kofeín

Šálka kávy s kávovými zrnkami

Určite ste sa už stretli so šampónom, ktorý obsahuje kofeín. S touto zložkou pracujú viaceré značky a sľubujú rýchlejší rast vlasov. Je to ale skutočne pravda? Faktom je, že účinky kofeínu na vlasové folikuly boli testované len v laboratóriách. Tieto štúdie síce priniesli sľubné výsledky, čo sa týka absorpcie kofeínu cez vlasové folikuly, no vlasy na živej pokožke človeka si už trúfa otestovať len málokto. Takže stále chýbajú klinické dôkazy o tom, že by kofeínový šampón dlhodobo zastavil vypadávanie vlasov. Jeden z najznámejších kofeínových šampónov, ktorý sa mimochodom predáva aj u nás, dostal zákaz propagácie kofeínu ako zložky zastavujúcej vypadávanie vlasov. Britský úrad pre reklamné štandardy toto rozhodnutie odôvodnil tým, že neexistujú žiadne dôkazy pre podporu tohto tvrdenia. (Zdroj)

Sérum

Ak sa rozhodnete pre sérum na rast vlasov, pri hľadaní sa môžete stretnúť s rôznymi účinnými látkami. Opäť sme vybrali jednu zložku, ktorá nemusí tak celkom spĺňať vaše očakávania.

Aminexil

Pipeta so sérom

Aminexil vyvinula celosvetovo známa kozmetická spoločnosť, o ktorej ste už istotne počuli možno aj z televíznej reklamy. Podľa výrobcu je vypadávanie vlasov spojené so zrýchlenou rastovou fázou a fibrózou. Fibróza má spôsobovať tvrdnutie vlasových folikulov a to negatívne vplýva na krvné cievy, ktoré ich zásobujú. Aminexil by mal pôsobiť práve proti tomuto tvrdnutiu a udržiavať pružnosť tkanív. Tiež by mal predĺžiť rastovú fázu vlasu. To však nie je jednoznačné. Áno, aminexil môže sčasti pomôcť vyriešiť problém s vypadávaním vlasov, ak je tento stav ešte len v počiatočných štádiách. No pri rozsiahlej alopécii býva nefunkčný. Často sa táto látka používa v kombinácii s minoxidilom, takže ak spozorujete výsledky, je to pravdepodobne zásluha minoxidilu. (Zdroj)

Kolagén

Kolagénové bunky

Po vonkajšej starostlivosti o vlasy by sme nemali zabúdať ani na výživu zvnútra. Ak sa niekoho opýtate, ako máte vyživiť vlasy zvnútra, najčastejšou odpoveďou bude kolagén. Nie je však kolagén ako kolagén. Prečo? Kolagén má viacero typov. Nás zaujíma najmä typ 1, pretože ten je pre vlasy najlepší. Takže užívanie akéhokoľvek kolagénu, na ktorý natrafíte, nemusí byť práve na mieste. 

Okrem typu sa na balení určite spomína aj fakt, že má výbornú vstrebateľnosť. Tu treba spozornieť. Viete, že pre syntézu kolagénu typu 1 je vitamín C absolútne nevyhnutný? Takže pokiaľ vitamín C neužívate súčasne s kolagénom, alebo ak ho váš kolagén neobsahuje, je veľká pravdepodobnosť, že 100% vstrebávanie kolagénu ostane len záležitosťou etikety. (Zdroj)

Čistá príroda?

Označenia BIO

Teraz sa pozrieme na to, či je prírodná vlasová kozmetika skutočne BIO. Papier toho znesie veľa, no nie vždy je to aj pravda. Na predných stranách produktov nás lákajú označenia BIO, 100% organic či nature. No v zložení, ktoré sa zvyčajne ukrýva na zadnej strane a je napísané čo najmenším písmom, sa dočítate všelijaké názvy, o ktorých nemáte ani šajnu. 

 

 

 

 

Označenie “zlých vecí” v zložení:

  • Silikóny – koncovka -thicone, -cone, -thiconol, -silane, alebo označenie PEG s číslom
  • Sulfáty – Ammonium Laurel Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate (SLS) alebo Sodium Laureth Sulfate (SLES) 
  • Parabény – Písmeno E a za ním číslo. Napríklad E 214 (Ethylparaben) alebo E 126 (Propylparaben). Najčastejšie používané sú tiež E 218 (Metylparaben), E 216 (Propylparaben) a Butylparaben. 
  • Ftaláty – označenie DBP, DMP, DEP, alebo sa maskujú pod názvami “parfém” 

Taktiež sa vyhýbajte kozmetike, v ktorej sa neviete dočítať ani to, čo obsahuje. Napríklad:

  • Látky, ktoré pôsobia na rast vlasov
  • Účinné látky, ktoré zastavujú vypadávanie
  • Zmes účinných látok

Takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Vy však predsa tiež potrebujete vedieť, čo je dobré používať a čo vám môže pomôcť vyriešiť problém.

Látky, ktoré majú podporu vedcov

Už sme si povedali, ktoré “účinné” látky v skutočnosti nemusia fungovať a teraz spomenieme tie, ktoré dokázateľne zastavujú vypadávanie vlasov a podporujú ich rast. 

Zázvor

Zázvor so šálkou čaju

Ak sa vo vašej vlasovej kozmetike na rast vlasov nachádza zázvor, vyhrali ste. Či už používate zázvorový šampón, alebo olej na vlasy, tento zázrak vám ukáže, že príroda má jedinečnú moc

  • Znižuje oxidačný stres
  • Zrýchľuje rast vlasov, čo potvrdila aj štúdia vykonaná na ľuďoch s alopéciou (Zdroj)
  • Uvoľňuje cievy a stimuluje prietok krvi 
  • Upokojuje podráždenú pokožku (Zdroj)
  • Pôsobí ako antioxidant a bojuje proti voľným radikálom (Zdroj)
  • Blokuje enzým 5-alfa reduktázu (Zdroj)

Platycladus orientalis (Tujovec východný)

Ďalšia prírodná zložka, ktorá by v šampóne na rast vlasov nemala chýbať. Za vypadávanie vlasov je zodpovedný enzým 5-alfa reduktáza, ktorý premieňa testosterón na dihydrotestosterón (DHT). Tujovec tento enzým účinne blokuje a navyše pôsobí ako činidlo podporujúce rast vlasov. (Zdroj)

Polygonum multiflorum (Stavikrv mnohokvetý)

Výskum dopadol skvele aj v prospech tejto rastliny. Vedci zistili, že predlžuje anagénnu fázu a zastavuje účinok androgénu v bunkách dermálnej papily. Inak povedané, blokuje DHT. (Zdroj)

Minoxidil

Minoxidil je rokmi overená látka, ktorá sa nachádza v šampónoch či rôznych iných prípravkoch proti vypadávaniu vlasov. Samozrejme, existuje aj samotný roztok minoxidilu, dokonca aj vo forme peny, pre jednoduchšiu aplikáciu. Aj prípade účinnosti minoxidilu sa vedci rozhodli vykonať výskum. Štúdie sa zúčastnilo 352 mužov, pričom polovica používala minoxidil a polovica iba placebo. Výsledky štúdie vám najlepšie znázorní graf. (Zdroj)

Graf znázorňujúci účinnosť minoxidilu
Štúdia potvrdila účinnosť minoxidilu

Na záver dodáme, že reklama nemusí byť vždy pravdivá. Preto treba radšej staviť na overené účinné látky, najlepšie prírodného pôvodu a vyhnúť sa látkam, ktoré vám skôr uškodia než pomôžu.