Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Ak máte problém s nadmerným vypadávaním vlasov, ktoré môže byť aj následkom ochorenia, ako je napríklad Covid 19, alebo len chcete urýchliť ich rast, existuje viacero riešení. Medzi ne patrí aj Minoxidil

Obsah článku:
Čo je Minoxidil?
Minoxidil na vlasy a bradu
Minoxidil – skúsenosti a recenzie
Rogaine vs. Minoxidil. Aký je medzi nimi rozdiel?
Ako aplikovať Minoxidil
Dávkovanie
Vedľajšie účinky
Cena

Čo je Minoxidil?

Minoxidil bol vyvinutý primárne na liečbu vysokého krvného tlaku. Užíval sa orálne, no niesol so sebou aj istý vedľajší účinok. Ľudia, ktorí ho užívali, spozorovali zvýšený výskyt ochlpenia na istých častiach tela. To bolo pre vedcov impulzom k vývoju roztoku, ktorý poznáme dnes. FDA ho schválila v roku 1988, avšak len na liečbu mužského vypadávania vlasov. Ženy sa dočkali až v roku 1991. Následne bol v roku 2006 vytvorený Minoxidil vo forme peny.

Aplikuje sa lokálne a funguje tak, že predlžuje rastovú fázu vlasu (anagén). Po aplikácii na pokožku núti vlasové folikuly prejsť rastovým cyklom rýchlejšie, pričom sa opäť dostávajú do anagénnej fázy. Práve to býva dôvodom výraznejšieho vypadávania vlasov po nasadení Minoxidilu. Je to však dôkaz, že naozaj zaberá. Po počiatočnom zvýšení straty vlasov nasleduje ustálený stav, kedy vám začnú rásť nové vlasy. (zdroj) Okrem toho rozširuje krvné cievy (vazodilatácia), čo tiež pozitívne vplýva na vlasové folikuly a rast vlasov.

Minoxidil je účinný najmä u ľudí s androgénnou alopéciou, a to bez ohľadu na pohlavie. Ženy by si však mali vybrať 2% koncentrát, zatiaľ čo muži majú k dispozícii 5%.

Minoxidil na vlasy a bradu

Mužská brada, respektíve porast na nej, sa odjakživa považuje za symbol sily a mužnosti. Čím dlhšia a hustejšia, tým lepšie. V minulosti udávala postavenie v spoločnosti a muži vďaka nej žali uznanie a rešpekt. Doba sa od vtedy zmenila a dnes je brada skôr vkusným doplnkom, no stále evokuje dominantnosť. Prieskumy ukázali, že ženy dávajú prednosť bradatým mužom, pretože pôsobia staršie a skúsenejšie.

Ak však nepatríte k šťastlivcom, ktorí majú bujnú bradu, možno vám napadlo použiť Minoxidil. Použitie Minoxidilu na bradu či na inú tvárovú časť však zatiaľ nie je vedecky podložené a neexistujú dôveryhodné výskumy. Doteraz sa tým zaoberala iba jedna štúdia, publikovaná v časopise Journal of Dermatology. Zistilo sa, že účinok Minoxidilu bol len o niečo lepší ako placebo. FDA ho schválila len na aplikáciu v oblasti hlavy, konkrétne temena. No ľudia aj napriek tomu experimentovali a sú dostupné výsledky, no podotýkame, že nie sú príliš relevantné. 

Paradoxom ale je, že Minoxidil môže skutočne pomôcť získať hustejší porast na brade. Teda aspoň podľa ľudí, ktorí na vlastnú zodpovednosť takýto experiment podstúpili.

Cyklus rastu vlasov na pokožke hlavy trvá roky, no cyklus ochlpenia tváre a iných častí tela je značne kratší. Pri brade trvá len pár mesiacov. Účinok Minoxidilu sa tak môže v tomto prípade javiť ako rýchlejší. Krvné cievy v oblasti tváre sú navyše väčšie než na hlave, takže vazodilatácia môže byť účinnejšia a vlasy vypadávajú pomalšie. (zdroj)

V prípade, že sa rozhodnete používať Minoxidil na bradu, buďte opatrní a počítajte s možnými vedľajšími účinkami, ktoré zahŕňajú podráždenie či začervenanie pokožky, neočakávaný výskyt ochlpenia na iných miestach tváre alebo iný odtieň farby chlpov. 

Pre aplikáciu v oblasti tváre si vyberte Minoxidil s koncentráciou najmenej 3%. Použitie je rovnaké, ako v oblasti hlavy. Dva krát denne naneste malé množstvo na bradu a postup opakujte počas 16 týždňov.

Minoxidil – skúsenosti a recenzie

Od kedy je Minoxidil schválený na lokálnu aplikáciu za účelom liečby androgénnej alopécie u žien a mužov, prešla dostatočne dlhá doba na to, aby sme mali k dispozícii spoľahlivé recenzie priamo od používateľov. 

“Minoxidil mi kúpila moja žena, používam ho už 5 mesiacov. Na vrchu hlavy som bol úplne plešatý, vlasy som mal len po stranách. Teraz mi začínajú rásť vlasy všade, no sú zatiaľ len také jemné. Postupne sa zahusťujú. Používam ho 2-krát denne a som príjemne prekvapený výsledkami. Jedinou nevýhodou je, že sa po ňom vlasy mastia.”

“Zatiaľ ho používam len 3 mesiace a bol som trochu skeptický, aj napriek dobrým recenziám. Bál som sa vedľajších účinkov, ale nemal som čo stratiť. Prvý mesiac sa nedialo nič, v druhom mesiaci nastalo vypadávanie, to ma dosť vystrašilo. Ale bolo to normálne, takže som sa nenechal odradiť. V treťom mesiaci pozorujem jemné chĺpky a plešaté miesta sa začínajú zakrývať.”

“Som žena a Minoxidil používam 5 mesiacov. Moje vlasy sú plnšie a hustejšie, ako v tínedžerskom veku. Buďte trpezliví, trvá najmenej 4 – 6 mesiacov, kým uvidíte výsledky. Plešaté miesta zmizli, rednutie zmizlo. Roztok sa však vstrebáva lepšie, ako pena. Používam ho večer, lebo je trochu mastný, ale ráno je to preč.”

Tieto skúsenosti s Minoxidilom sú len zlomkom recenzií, ktoré sme čítali. Samozrejme, objavili sa aj negatívne ohlasy, väčšinou od používateľov, ktorí liečbu vzdali po pár týždňoch. Stretli sme sa aj s vedľajšími účinkami, kvôli ktorým prestali Minoxidil používať. Jednalo sa najmä o začervenanie pokožky v mieste aplikácie, čo patrí k možným vedľajším účinkom. Vo veľkej časti recenzií však ľudia hodnotia Minoxidil kladne, sú s ním spokojní a neplánujú s jeho používaním prestať  

Rogaine vs. Minoxidil. Aký je medzi nimi rozdiel?

Čo je Minoxidil, už vieme. Určite ste sa však stretli aj s názvom Rogaine. Čo je Rogaine a ako súvisí s Minoxidilom? 

Rogaine je liek na opätovný rast vlasov s aktívnou zložkou Minoxidil. 

Minoxidil Kirkland je generická forma Rogaine. Čo to znamená? Generikum je alternatívny liek k originálu, pričom obsahuje rovnaké účinné látky a je k dispozícii v rovnakých koncentráciách a formách, ako originálny liek. Účinky sú taktiež identické a spĺňajú rovnaké kvalitatívne štandardy. Vzhľadom na fakt, že výrobcovia generických liekov ich nevyvíjajú od začiatku a nevykonávajú nákladné a zdĺhavé klinické štúdie, môžu tieto lieky ponúkať lacnejšie než originály. (zdroj) To je prípad aj nášho Minoxidilu.

 

Ako aplikovať Minoxidil

Používanie Minoxidilu nie je náročné, ani zložité. Jedna dávka predstavuje 1 ml. Dvakrát denne jemne vmasírujte toto množstvo do čistej a suchej pokožky hlavy. Následne si dôkladne umyte ruky. Prípravok na hlave nechajte vyschnúť. Odporúčame zamedziť stekaniu roztoku do oblasti tváre, pretože by mohlo viesť k nežiadúcemu rastu ochlpenia. Keďže odporúčaná denná dávka je 2 ml, nemali by ste ju prekročiť. Aplikácia Minoxidilu vo forme peny je značne jednoduchšia, ako v prípade roztoku. 

Pre lepšiu účinnosť Minoxidilu ho odporúčame kombinovať s dermarollerom. Vďaka drobným vpichom, ktoré tento valček vytvára na pokožke, sa Minoxidil dostane hlbšie pod kožu, čo môže výrazne posilniť jeho účinky.  

Dávkovanie

Ako sme spomenuli vyššie, množstvo jednej dávky Minoxidilu je 1 ml, čo bežne zodpovedá 20-tim kvapkám. Aplikuje sa dvakrát denne, ráno a večer. V žiadnom prípade neprekračujte odporúčanú dennú dávku 2 ml! Dávkovanie Minoxidilu vo forme peny je rovnaké, ako v prípade roztoku, pričom odporúčaná dávka 1 ml predstavuje približne pol hrnčeka peny. Muži môžu svoj problém s vypadávaním vlasov vyriešiť Minoxidilom s 5% koncentráciou. Ženy majú k dispozícii 2% koncentrát. Upozorňujeme však, že Minoxidil nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy a osoby mladšie, ako 18 rokov! O jeho používaní by sa mali poradiť s lekárom aj ľudia, ktorí trpia ochorením srdca, obličiek alebo užívajú lieky na vysoký krvný tlak. Výrazné tlmenie účinku Minoxidilu spôsobujú lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej, ako napríklad acylpyrín či aspirín.  

Vedľajšie účinky

Ako pri iných liekoch, aj pri Minoxidile existujú možné vedľajšie účinky, ktoré sa však vyskytujú len zriedka.

12 zriedkavých vedľajších účinkov Minoxidilu:

  1. Bolesti hlavy
  2. Lokálne začervenanie
  3. Podráždená pokožka
  4. Návaly tepla
  5. Podráždenie a pálenie očí
  6. Alergická reakcia a vyrážky
  7. Ťažkosti s dýchaním
  8. Bolesti v hrudníku
  9. Opuch ústnej dutiny
  10. Malátnosť
  11. Zrýchlený tep
  12. Náhly vzostup telesnej hmotnosti 

Medzi negatívnymi účinkami sa spomína aj dočasná strata vlasov v mieste aplikácie. Ako sme však uviedli vyššie, tento jav je znakom účinnosti, je normálny a dočasný. Ako nevýhodu by sme uviedli aj krátky čas pôsobenia. To znamená, že ak prípravok prestanete používať, do 6 mesiacov vám vlasy začnú opäť vypadávať. Účinok Minoxidilu sa s ďalšími stratami vlasov znižuje, takže ak sa v takomto prípade vrátite k jeho používaniu, výsledok už nemusí byť taký zjavný. Inak povedané – Minoxidil je nutné aplikovať dlhodobo. 

Cena

Pri porovnávaní Minoxidilu s Rogaine sme uviedli, že Minoxidil je lacnejší, pretože je to generikum. Zároveň je jeho kvalita a účinnosť identická s originálom. 

Koľko teda stojí Minoxidil?

Minoxidil si môžete zakúpiť vo forme roztoku alebo peny. Väčšinou je k dispozícii balenie, ktoré vám vydrží viac mesiacov.

Roztok, ktorý vám pokryje obdobie 3 mesiacov používania, je v ponuke za 39 eur.

Ak ste s Minoxidilom spokojný, odporúčame kúpu 6 – mesačnej kúry za 64 eur, čo sa vám oplatí viac než by ste mali opakovane kupovať 3 mesačné balenie. 

V prípade, že chcete vyskúšať aj dermaroller, najvýhodnejšie bude, ak si objednáte set Minoxidilu na 6 mesiacov a dermarolleru, čo vás vyjde na 77,90 eur.

Ak ste dali prednosť pene pred roztokom, nájdete ju v 6 – mesačnej zásobe s cenou 139 eur, pena Minoxidil na 3 mesiace stojí 79 eur a vybrať si môžete tiež penu na 2 mesiace za 59 eur. Pena je síce drahšia než roztok, no jej aplikácia je omnoho jednoduchšia a pohodlnejšia.

Ceny sa v súčasnosti môžu líšiť, ale stále by sa mali pohybovať okolo týchto hodnôt.