Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Pri starostlivosti o vlasy nám záleží na tom, aby boli čo najzdravšie, leskli sa, boli husté a v neposlednom rade aj na tom, aby rástli a nevypadávali v nadmernom množstve. Okrem vonkajšej starostlivosti, ktorá samozrejme nie je o nič menej dôležitá, by sme sa mali zamerať aj na výživu zvnútra. 

Obsah článku:
Aké sú najlepšie vitamíny na vlasy?
Vitamíny na rast vlasov
Vitamíny proti vypadávaniu vlasov
Potraviny, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička
Prípravky na rast vlasov a proti vypadávaniu

Aké sú najlepšie vitamíny na vlasy?

Nedostatok vitamínov spôsobuje celý rad nepríjemností, ako napríklad únava, malátnosť, bolesti hlavy či rôzne iné problémy, medzi ktoré patrí aj znížená kvalita vlasov, alebo dokonca ich rednutie, ktoré môže prejsť až k alopécii. Aby sme tomu zabránili, mali by sme zvýšiť príjem vitamínov a minerálov. Skôr než vám predstavíme najlepšie vitamíny na vlasy, povedzme si, čo vitamíny a minerály vlastne sú.

Vitamíny sú organické látky, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie ľudského organizmu. 

Keďže si niektoré vitamíny ľudské telo nedokáže vyrobiť samo, mali by sme ich prijímať formou stravy alebo suplementov.

Vitamíny sa delia na:

  • Rozpustné v tukoch (lipotropné)
  • Rozpustné vo vode (hydrofilné)

Lipotropné vitamíny sú A, D, E a K, to znamená, že sa ukladajú do tukových zásob tela. Nadmerné nahromadenie môže vyvolať škodlivú reakciu. Všetky ostatné vitamíny sú hydrofilné, takže sa z tela rýchlo vylučujú.

8 vitamínov, ktoré majú pozitívne účinky na vlasy:

  • Vitamín A
  • Vitamíny skupiny B (B2, B7, B9, B12)
  • Vitamín C
  • Vitamín D
  • Vitamín E

Minerály sú anorganické látky, ktoré ľudské telo obsahuje len v malých množstvách. Organizmus ich nedokáže vytvárať sám, aj napriek tomu sú dôležitou súčasťou správneho fungovania. Preto ich musíme dopĺňať prostredníctvom potravy. 

Delenie minerálov:

  • Makroprvky
  • Mikroprvky (stopové prvky)
  • Ultrastopové prvky
  • Abiogénne (toxické) prvky

5 minerálov, na ktoré by sme pri starostlivosti o vlasy nemali zabúdať:

  • Železo – mikroprvok (denný príjem v niekoľkých miligramoch)
  • Selén – ultrastopový prvok (denný príjem menej, ako 1 miligram)
  • Zinok – mikroprvok (denný príjem v niekoľkých miligramoch)
  • Magnézium – makroprvok (denný príjem v niekoľkých stovkách miligramov)
  • Jód – ulstrastopový prvok (denný príjem menej, ako 1 miligram)

Ďalšie látky, ktoré by sme nemali vynechať:

  • Omega 3 mastné kyseliny
  • Proteíny
  • Kolagén

Vitamín A (retinol)

Vitamín A patrí do skupiny vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch. Preto, ak sa v strave nenachádza tuk alebo ak pečeň vylučuje príliš málo žlče, absorpcia vitamínu A je slabá. Tento vitamín zohráva dôležitú rolu pri správnom fungovaní imunitného systému, podporuje rast kostí, zdravie zubov, očí a tiež pokožky. (zdroj) Podporuje vylučovanie kožného mazu, ktorý pomáha zabrániť lámaniu vlasov. Avšak pozor! Vysoký príjem vitamínu A má za následok množstvo nepríjemností, ako napríklad stratu chuti do jedla, podráždenosť, vysušenie a odlupovanie pokožky, bolesť kostí a kĺbov, bolesti hlavy a tiež vypadávanie vlasov. Takže nič netreba preháňať, vitamín A je síce potrebný pre zdravie vlasov, no jeho nadbytok má opačný efekt, než by ste chceli. 

Vitamín B2 (Riboflavín)

Riboflavín je rozpustný vo vode, takže jeho nadbytok nehrozí. Telo ho jednoducho vylúči. Riboflavín prispieva k celkovej imunite organizmu a tiež k zdraviu vlasov a nechtov. Medzi príznaky jeho nedostatku môžu patriť endokrinné abnormality (porucha štítnej žľazy), kožné ochorenia, opuch a praskanie pier a tiež vypadávanie vlasov. (zdroj)

Vitamín B7 (biotín)

Vitamín B7, alebo biotín, je tiež rozpustný vo vode. Je potrebný pre správne fungovanie organizmu. Pomáha premieňať bielkoviny, sacharidy a tuky na energiu. Je dôležitý pre udržanie zdravej pokožky, vlasov a nechtov. Môže pomôcť pri zmiernení alopécie u dospelých. Pri jeho nedostatku môžete zaznamenať rednutie a lámavosť vlasov alebo suchú a podráždenú pokožku. (zdroj)

Vitamín B9 (kyselina listová alebo folát)

Vitamín B9 môžete nájsť aj pod názvom “kyselina listová” alebo “folát”. Aj keď sa tieto názvy častokrát používajú ako synonymum vitamínu B9, istý rozdiel medzi nimi je. Folát sa prirodzene nachádza v potravinách a kyselina listová je syntetická forma folátu, čo znamená, že sa nachádza vo vitamínových doplnkoch. Podľa niektorých štúdií sa práve syntetická forma vstrebáva lepšie, ako folát z prirodzených zdrojov. V každom prípade je tento vitamín rozpustný vo vode. Pomáha pri delení buniek a tiež sa podieľa pri tvorbe nových krviniek. Tehotné ženy ho užívajú kvôli správnemu vývoju neurálnej trubice. Nedostatok vitamínu B9 sa prejavuje únavou, bolestivými vredmi v ústnej dutine a môže stáť aj za vrodenými defektmi, ako sú srdcové problémy, rázštep chrbtice či so životom nežlúčiteľným anencefalusom (chýbajúca lebečná klenba). 

Spomenuli sme delenie buniek, a to pre nás zohráva kľúčovú rolu. Aj keď neexistujú žiadne štúdie, ktoré by potvrdili účinnosť vitamínu B9 na rast vlasov, jeho nedostatkom trpia, pretože vieme, že delenie buniek je neodmysliteľnou súčasťou životného cyklu vlasu. Šedivenie a rednutie vlasov preto môže súvisieť s deficitom vitamínu B9. (zdroj)

Vitamín B12

Vitamín B12 je potrebný pre správnu tvorbu červených krviniek, neurologické funkcie a syntézu DNA. Ak trpíte únavou, slabosťou, zápchou a nechutenstvom, príčinou môže byť deficit práve tohto vitamínu. (zdroj) Medzi príznaky nedostatku sa radí aj vypadávanie vlasov, najmä u žien. Vitamín B12 je pre silu a rast vlasov nevyhnutný. 

Vitamín C (kyselina L-askorbová)

Vitamín C patrí k najznámejším a najčastejšie spomínaným vitamínom v súvislosti s imunitným systémom. Pacientom s infekciami horných a dolných dýchacích ciest je odporúčaný zvýšený prísun Vitamínu C už od nepamäti. Nízky príjem tohto vitamínu môže mať za následok zníženú imunitu a tiež suché alebo štiepiace vlasy, ktoré sú náchylnejšie k vypadávaniu. (zdroj)

Vitamín D 

Vitamín D je jedným z najdôležitejších vitamínov, ktoré ľudské telo potrebuje. Podieľa sa na takmer všetkých funkciách organizmu. Je rozpustný v tukoch, takže sa vstrebáva pomocou nich. O tomto vitamíne ste mohli vo zvýšenej miere počuť v priebehu posledných mesiacov, a to v súvislosti s Covidom 19. Pomáha k správnemu fungovaniu imunitného systému, zabezpečuje zdravé a silné kosti, zuby, nechty a vlasy, zároveň stimuluje ich rast. Vzhľadom na fakt, že je tento vitamín rozpustný v tukoch, môže náš organizmus trpieť jeho nadbytkom. Prejavy nadbytočného množstva sú nevoľnosti, zvracanie, svalová slabosť, strata chuti do jedla, nadmerný smäd či obličkové kamene. Nedostatok vitamínu D sa prejavuje bolesťou svalov a kostí, zvýšenou kazivosťou zubov, únavou, oslabenou imunitou alebo psychickými problémami. (zdroj)

Vitamín E

Vitamín E sa spája so zdravím pokožky, vlasov a očí. Má silné antioxidačné vlastnosti a chráni bunky pred poškodením. Zároveň spomaľuje proces ich starnutia. Okrem žiarivej pokožky vám dodá silné a zdravé vlasy. Podľa niektorých výskumov totiž môže vitamín E pomôcť podporiť ich rast. Patrí medzi lipotropné vitamíny (rozpustné v tukoch). (zdroj)

Železo

Stopový minerál, ktorý sa nachádza v každej bunke ľudského tela. Je nevyhnutnou súčasťou hemoglobínu a podieľa sa na distribúcii kyslíka z pľúc do tkanív. Medzi príznaky nedostatku železa (anémie) patrí únava, dýchavičnosť, časté infekcie, pica syndróm (“pika” syndróm – chuť konzumovať nejedlé veci, ako omietka, krieda atď.), krehké a lámavé nechty a vypadávanie vlasov. V žiadnom prípade by ste však nemali užívať vitamínové doplnky s obsahom železa, ak vám lekár nepotvrdil anémiu z nedostatku železa. Jeho nadbytok totiž môže spôsobiť napríklad zníženú obranyschopnosť. Zaťaženie organizmu železom môže mať za následok aj zvýšené riziko rakoviny, ochorenia pečene, endokrinné či srdcovocievne ochorenia. (zdroj)

Selén

Ďalší stopový minerál, ktorý je životne dôležitý. Zvyšuje imunitu, má antioxidačné účinky a zabezpečuje zdravý metabolizmus. Jeho nedostatok a tiež predávkovanie môže mať nepriaznivé účinky na vlasy, takže pri užívaní selénu dbajte na rovnováhu. Správne množstvo selénu môže podporovať rast vlasov, dokonca eliminovať výskyt lupín. (zdroj)

Zinok

Po železe je zinok druhým najpočetnejším stopovým minerálom v ľudskom organizme. Pôsobí ako antioxidant a pomáha bojovať proti starnutiu buniek, urýchľuje hojenie rán, zlepšuje metabolizmus, trávenie a kvalitu vlasov a nechtov. V prípade nedostatku zinku sa môžete stretnúť s vypadávaním vlasov, hnačkami či poruchami chuti. Tu však tiež hrozí toxicita spôsobujúca nevoľnosti, zvracanie, hnačky alebo bolesti hlavy, takže opäť s mierou. (zdroj)

Magnézium (horčík)

Horčík je štvrtým najrozšírenejším minerálom v ľudskom tele a väčšinou sa ukladá v kostiach. Okrem iného má priaznivý vplyv aj na vlasy. Normalizuje cyklus ich rastu a posilňuje vlasové folikuly. Medzi najznámejšie príznaky jeho nedostatku patria svalové kontrakcie, strata chuti do jedla či nevoľnosť. Predávkovanie magnéziom nehrozí, pretože telo si vezme len to, čo potrebuje a nadmerné množstvo jednoducho vylúči močom. (zdroj)

Jód

Jód je nevyhnutnou súčasťou hormónov štítnej žľazy. Okrem účinkov na štítnu žľazu má vplyv aj na pokožku a vlasy. Je zodpovedný za regeneráciu vlasového folikulu, takže v prípade jeho nedostatku môžu vlasy vypadávať. Tiež môžete spozorovať suchú a svrbivú pokožku. (zdroj)

Omega 3 mastné kyseliny

Esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nevie vyrobiť samo. Sú dôležité pre metabolizmus a používajú sa na liečbu astmy, ADHD, depresie, psoriázy, ekzému a rôznych iných závažnejších ochorení. Taktiež pomáhajú pri strate vlasov a udržiavať zdravú pokožku. Majú vplyv aj na mazové žľazy, ktoré vyživujú vlasy. Omega 3 nepochybne patria k správnej starostlivosti o vlasy. (zdroj)

Proteíny (bielkoviny)

Ľudské vlasy sa skladajú z bielkovín, takže by mali byť súčasťou jedálnička. Sú dôležité pre silné a zdravé vlasy a tiež pre ich rast. Nedostatok proteínov vedie k suchým, krehkým a slabým vlasom. (zdroj)

Kolagén

Kolagén je komplexný proteín, ktorý sa skladá z 19 rôznych aminokyselín. Zaisťuje hydratáciu a pevnosť pokožky, čím môže predchádzať vypadávaniu vlasov. Jeho nedostatkom trpí pokožka a celé telo. Ak vám chýba, môžete mať problémy s lámavými nechtami, bolesťou kĺbov, celulitídou či vráskami. (zdroj)

Vitamíny na rast vlasov

Keď sme si už predstavili vitamíny a minerály, ktoré sú na vlasy najlepšie a prospievajú im, poďme si teraz povedať o vitamínoch, ktoré priamo súvisia s ich rastom. Keďže vlasy sú najrýchlejšie rastúce tkanivo a vitamín A podporuje rast buniek, rozhodne by vo vašom organizme nemal chýbať. Rovnako ani vitamíny skupiny B, ktoré vytvárajú červené krvinky a tie zásobujú vlasové folikuly kyslíkom. Väčšinou spolu vitamíny spolupracujú a pomáhajú jeden druhému lepšie sa vstrebávať. Takýto prípad je aj vitamín C, pretože podporuje vstrebávanie železa, ktoré je pre rast vlasov veľmi dôležité. Nesmieme zabudnúť ani na zinok a bielkoviny. Ako sme spomenuli vyššie, zohrávajú veľkú rolu pri raste vlasov. (zdroj)

Vitamíny proti vypadávaniu vlasov

Rast vlasov úzko súvisí s ich vypadávaním. Vitamíny, ktoré podporujú ich rast, zároveň zabraňujú nadmernému vypadávaniu. Opäť však upozorňujeme na vitamín A, ktorý je síce prospešný, no jeho nadbytok môže spôsobiť vypadávanie vlasov, takže s ním opatrne. Znovu spomenieme aj vitamíny B, C, D, E a minerály železo, selén, zinok, magnézium a jód. Správne množstvo týchto látok a ich kombinácia môže zabrániť nadmernému vypadávaniu vlasov. Vždy sa však poraďte s lekárom, pretože kombináciou niektorých vitamínových doplnkov si môžete pre zmenu uškodiť. Buď znížite účinky liekov, ktoré užívate, alebo sa môžete jednoducho predávkovať. 

Potraviny, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička

Najlepšou cestou, ako získať prísun potrebných vitamínov, je samozrejme strava. Ak chcete prijímať vitamíny a minerály, ktoré podporujú rast vlasov a zabraňujú ich vypadávaniu, do jedálnička by ste mali zaradiť tieto potraviny:

Vitamín ARybí olej, pečeň, mlieko, vajcia, paprika, sladký zemiak, mrkva, kel, špenát, petržlenová vňať, marhule, melón, brokolica, maslo
Vitamín B2Pečeň, mlieko, mäta, petržlen, kozí syr, mandle, koriander, paprika
Vitamín B7Kešu orechy, droždie, pečeň, vajcia, ovos, arašidy, pšeničné klíčky, biele huby, slnečnicové semienka
Vitamín B9Baranie mäso, pečeň, špenát, detské piškóty, pšeničná múka, kuracie srdce, orechy, kapusta, banány, ľanové semienka, arašidy, slnečnicové semienka, šošovica, cícer, špargľa, sójové bôby, brokolica
Vitamín B12Mušle, pečeň, chlorella, makrely, sardinky, pstruh, švajčiarsky syr, srvátka, hovädzie mäso, treska, syr s modrou plesňou, mlieko, syr cottage
Vitamín CKakadu slivka, rakytník, šípky, koriander, egreš, čierne ríbezle, paprika, kel, kiwi, brokolica, jahody, ružičkový kel, melón
Vitamín DOlej z treščej pečene, bravčová masť, úhor, losos, hovädzia pečeň, makrela, sardinky, tuniak, ementál
Vitamín EOlej zo pšeničných klíčkov, repkový olej, slnečnicový olej, mandľový olej, olej z hroznových jadier, slnečnicové semienka, mandle, lieskové orechy, olivový olej, arašidy
ŽelezoBravčové vnútornosti, mäso, mak, sója, hríby, majorán, tymián, obilie
SelénPistácie, treska, morské plody, orechy, vajcia
ZinokUstrice, ražné klíčky, tekvicové semienka, pšeničné klíčky, sezamové semienka, hovädzie mäso, jahňacia pečeň, krab, mak, bravčová pečeň
MagnéziumTekvicové semienka, pšeničné otruby, kakaový prášok, mak, slnečnicové semienka, sezamové semienka, majorán, kešu orechy, jedlá soľ, klinčeky, mandle, sušené droždie, tymián, čierne korenie, pohánka, červená paprika, arašidy, horká čokoláda
JódMorské plody, banány, jablká, broskyne, čerešne, černice, čučoriedky, hrozno, jahody, maliny, ríbezle, brokolica, hrášok, kaleráb, kapusta, kel, mrkva, paprika, špenát, zemiaky, šampiňóny, syry, jodidovaná soľ
Omega 3 Rybí tuk, ľanové semienka, repkový a sójový olej, orechy, tekvicové semienka, arašidy, sója, avokádo, olivy
ProteínyGrécky jogurt, cottage cheese, švajčiarsky syr, vajcia, mlieko, hovädzie mäso, tuniak, losos, fazuľa, šošovica, špargľa, hummus, arašidové maslo
KolagénRyby, paradajky, paprika, červená repa, špenát kel, černice, maliny, cesnak

Prípravky na rast vlasov a proti vypadávaniu

Ako sme sa zmienili v úvode, dôležitá je aj lokálna starostlivosť o pokožku hlavy. Tu môžete zvoliť napríklad Minoxidil. O jeho používaní, účinkoch, výhodách a nevýhodách sa dočítate v samostatnom článku.

Prejdime na výživu zvnútra. Častokrát je totiž samotná vonkajšia starostlivosť nepostačujúca, nezaznamenáte žiadny účinok alebo v lepšom prípade aspoň minimálny. Aj napriek tomu, že minoxidil má veľmi dobré výsledky, je na mieste podporiť výživu vlasov aj inak. Ako?

Toto sú dve možnosti, ako dosiahnuť zdravie a vitalitu nie len vašich vlasov, ale tiež pokožky, nechtov, kĺbov a kostí:

  1. Vitamíny
  2. Kolagén

Hair Boost

Ak z nejakého dôvodu nemôžete prijímať potrebné vitamíny formou stravy, máte k dispozícii množstvo doplnkov s ich obsahom. Na trhu ich nájdete niekoľko, s rôznymi cenami a zložením. Ako si ale vybrať ten najlepší?

Najlepší je taký, ktorý obsahuje viacero účinných látok. Vitamíny, ktoré sme si opísali vyššie, sú samozrejme dostupné aj individuálne. Povedzme si však pravdu. Ak by ste chceli pokryť denný príjem všetkých, alebo aspoň väčšiny vitamínov potrebných pre udržanie či navrátenie kvality vlasov, skončili by ste s minimálne desiatkou rôznych balení tabliet. Nehovoriac o nutnosti stráženia vhodného pomeru jednotlivých dávok. Predávkovanie niektorými vitamínmi môže byť naozaj nepríjemnou skúsenosťou.

Preto by ste sa mali poobzerať po prípravkoch s obsahom viacerých vitamínov a minerálov. Tu ale opäť nastáva problém. Ako vybrať ten správny, ktorý je zameraný práve na rast vlasov a zastavenie vypadávania? Jednou z najlepších volieb je Hair Boost. Sú to kapsule so 100% doporučenou dennou dávkou. Inak povedané, obsahujú vedecky stanovené množstvo vitamínov a minerálov, ktoré by ste počas dňa mali prijať. V zložení sa nachádzajú vitamíny skupiny B,C,D, horčík, vápnik, meď, zinok, selén, kyselina hyaluronová, aminokyseliny a extrakty z Ginko Biloba a listov zeleného čaju. Kombináciou týchto zložiek získate vyváženú a komplexnú starostlivosť o vlasy.

Kolagén pre vlasy

O kolagéne sme si už povedali vyššie. Niet pochýb o tom, že je dôležitou súčasťou ľudského organizmu. Zaisťuje elasticitu pokožky, je základnou stavebnou hmotou buniek, tkanív a orgánov. Pri jeho nedostatku môžete mať suchú pokožku, rôzne kožné ochorenia, bolesti kĺbov, lámavé nechty a tiež problém s vlasmi, ktoré sú suché a vypadávajú v nadmerných množstvách.

Ľudský organizmus si kolagén produkuje sám, avšak okolo 25. roku života sa jeho tvorba spomaľuje. Za jeden rok sa minimálne 1% kolagénu stráca a s vyšším vekom táto strata rastie. Napokon je produkcia tejto bielkoviny úplne zastavená.

Tu nastáva okamih, kedy máme možnosť tento proteín dopĺňať. To ale nemusí byť také jednoduché. Trh ponúka rôzne prípravky s obsahom kolagénu. Tablety, kapsule, prášok, tekutá forma. Ako si vybrať ten najlepší? Z nespočetného množstva preparátov, ktoré sa objavujú na trhu, sme sa rozhodli pre jeden, ktorý sme vyhodnotili ako najlepšiu voľbu.

Ide o zmes s jednoduchým použitím a dávkovaním. Je všeobecne známe, že pre čo najlepšie a najefektívnejšie vstrebávanie aktívnych látok je najvhodnejším spôsobom pitie tekutiny. Tú dosiahnete zmiešaním prášku v 200 ml vody. Okrem morského kolagénu obsahuje aj vitamín C, ktorý sa podieľa pri tvorbe a syntéze kolagénu.

Na záver pripomenieme, že užívanie vitamínov Hair Boost a taktiež kolagénu nie je vhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy a osoby mladšie ako 18 rokov. Prípravky by ste nemali používať ako náhradu rozmanitej stravy. Vyváženú stravu by ste aj naďalej mali vnímať ako prioritu.