Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Vypadávanie vlasov u žien môžu zapríčiniť viaceré faktory. Zlá životospráva, stres alebo je to jednoducho prirodzený jav starnutia.

Ženské telo je tiež vystavené neustálemu pôsobeniu hormónov. Či už vplyvom menštruačného cyklu, tehotenstva, dojčenia alebo menopauzy.

Každopádne je nadmerné vypadávanie vlasov u žien nepríjemnosťou, s ktorou sa stretne snáď každá. 

Obsah článku:
Príčiny vypadávania vlasov u žien
Vypadávanie vlasov v tehotenstve
Vypadávanie vlasov u žien po pôrode
Vypadávanie vlasov u žien počas dojčenia
Hormóny a menopauza
Ako zastaviť vypadávanie vlasov a pomôcť im rásť

Príčiny vypadávania vlasov u žien

Ako sme spomenuli už v úvode, vypadávanie vlasov u žien môže mať rôzne príčiny. 

19 najčastejších príčin, prečo vám môžu vypadávať vlasy:

  1. Anémia (nedostatok železa)
  2. Nedostatok vitamínov a stopových prvkov
  3. Zlá životospráva
  4. Nesprávna starostlivosť o vlasy
  5. Hormonálna nerovnováha (menopauza, tehotenstvo, dojčenie) 
  6. Ochorenie či porucha štítnej žľazy
  7. Nepravidelný menštruačný cyklus
  8. Autoimunitné ochorenie (celiakia, diabetes, lupus…)
  9. Stres
  10. Drastická diéta
  11. Nedostatok pohybu
  12. Covid 19 a iné vírusové a bakteriálne infekcie
  13. Dermatologické ochorenie
  14. Lieky
  15. Hormonálna antikoncepcia
  16. Rádioterapia
  17. Genetická predispozícia
  18. Dlhodobé napínanie vlasov (účes)
  19. Drogy, alkohol, fajčenie

Vo väčšine prípadov sa stretávame s kombináciou viacerých možných príčin alopécie. Stačí, že používate nevhodný šampón, máte nedostatok pohybu a užívate hormonálnu antikoncepciu a problém s vypadávaním vlasov je na svete. Aby ste prišli na pravú príčinu vypadávania vlasov, je častokrát potrebná pomoc dermatológa alebo trichológa. 

Ak ste spozorovali nadmerné vypadávanie vlasov, možno vám pomôže vedomosť, s akým druhom vypadávania máte dočinenia. 

7 najčastejších druhov alopécie:

  • Androgénna alopécia – jednoducho povedané, genetické vypadávanie vlasov. U žien sa prejavuje ako rednutie vlasov, pričom existuje rodinná anamnéza. Vo všeobecnosti sa tento druh objavuje na pokožke hlavy, ostatné časti tela nebývajú zasiahnuté.

  • Alopecia areata – lokálne vypadávanie vlasov a ochlpenia. Na pokožke hlavy, alebo kdekoľvek na tele, sa nachádzajú guľaté plešaté miesta. Vlasy vypadávajú v trsoch. (zdroj)

  • Alopecia cicatricielle – predstavuje skupinu chorôb, ktoré spôsobujú zjazvenie pokožky hlavy, čo má za následok vypadávanie vlasov. Tento druh alopécie má dve formy
    1. Primárna – bunky imunitného systému zničili vlasové folikuly (autoimunitné ochorenie)
    2. Sekundárna – vypadávanie vlasov je následkom fyzického poškodenia (popáleniny, vytrhnutie vlasov s korienkami), alebo tiež kožného ochorenia, ako napríklad pásový opar, lupus, plesňová infekcia. (zdroj)

  • Traumatická alopécia – vypadávanie vlasov zapríčinila nesprávna starostlivosť (horúce hrebene, fény, žehličky na vlasy, kulmy, chemické farbenie)

  • Alopecia totalis – úplná strata vlasov. Táto forma môže začínať aj ako alopecia areata. Zvyknú ju sprevádzať aj krehké nechty. (zdroj)

  • Alopecia universalis – kompletná strata ochlpenia a vlasov. Žiaľ, tento stav sa nedá liečiť. Avšak, medicína napreduje správnym smerom, takže liečba môže byť dostupná v blízkej budúcnosti. (zdroj)

Trakčná alopécia spôsobená tesným účesom
  • Trakčná alopécia – zapríčiňuje ju permanentné napätie vlasov pri účese.

Vypadávanie vlasov v tehotenstve

Tehotenstvo je obdobie v živote ženy, kedy sa takmer každá anomália považuje za “normálny” stav. Ako iste tušíte, môžu za to hormonálne zmeny. Skúsenosti žien sa rôznia. Kým sa jedna môže počas tehotenstva pýšiť najhustejšou hrivou, akú dovtedy mala, iná nachádza na svojej kefe stále viac a viac vlasov. Prvý prípad nie je až takým problémom. Za krásnymi a zdravo vyzerajúcimi vlasmi stojí estrogén. Tento hormón je zodpovedný za udržanie vlasov vo fáze rastu a spomalenie ich vypadávania. (zdroj) Deprimujúce je práve nadmerné vypadávanie vlasov u žien, ktoré pred tehotenstvom nemali výrazné komplikácie, týkajúce sa alopécie. 

Koncentrácia hormónov v tehotenstve

Prečo počas tehotenstva vypadávajú vlasy?

Nuž preto, lebo organizmus sa musí vysporiadať s množstvom zmien. Fyzickými, ale aj psychickými. 

Toto je 6 najčastejších príčin vypadávania vlasov v tehotenstve:

  1. Hormonálne zmeny
  2. Nedostatok živín 
  3. Problémy so štítnou žľazou
  4. Deficit železa (anémia)
  5. Stres
  6. Ochorenie a liečba, ktorá má súvislosť s tehotenstvom (tehotenská cukrovka, vysoký krvný tlak) 
Koláčový graf, ktorý zobrazuje príčiny vypadávania vlasov v tehotenstve

Fakt, že počas tehotenstva nastávajú zmeny v hormonálnej rovnováhe, nie je žiadnym tajomstvom. Vplyvom hormónov majú tehotné ženy problém s príjmom potravy. Ranné nevoľnosti, ktoré sú častokrát aj celodenné, môžu mať za následok znížený príjem potrebných živín. S tým potom súvisí aj nízka hodnota železa. To nakoniec vyvoláva aj značný stres. Ochorenia súvisiace s graviditou môžu tiež negatívne ovplyvniť stav vlasovej pokožky s následkom vypadávania vlasov. Najčastejšie sa stretnete s tehotenskou cukrovkou. (zdroj) Všetky tieto faktory spolu súvisia a navzájom sa ovplyvňujú, čo môže skončiť aj nadmerným vypadávaním vlasov.

Vypadávanie vlasov u žien po pôrode

Pôrodom sa opäť všetko mení. Ak ste patrili k tej skupine žien, ktoré mali v tehotenstve bohaté, zdravo vyzerajúce a husté vlasy, po pôrode môžete byť sklamaná. Znovu za to môžu hormóny. Tie sa po pôrode začnú dostávať do pôvodných hodnôt a vlasy, ktoré sa v čase gravidity  “držali” na hlave, začnú hromadne vypadávať. Niektoré ženy sa stotožnia aj s výrazom “extrémne vypadávanie vlasov”. Tento stav je síce dočasný, no určite vás nepoteší, že môže trvať aj rok. Ak po roku problémy naďalej pretrvávajú, je vhodné navštíviť odborníka, pretože je pravdepodobné, že sú za tým aj iné príčiny. Napríklad anémia či porucha štítnej žľazy. (zdroj)

Znázornenie stupňov nedostatku železa

Vypadávanie vlasov u žien počas dojčenia

S tehotenstvom a pôrodom sa spája aj dojčenie. Dojčenie ako – také však vypadávanie vlasov nespôsobuje. Budeme sa opakovať, no pravdou je, že príčinou vypadávania vlasov počas dojčenia sú hormóny. Tie isté hormóny, ktoré sú za tento stav zodpovedné po pôrode, respektíve ich návrat do normálu. (zdroj)

Hormóny a menopauza

V živote ženy príde obdobie, ktoré poznáme pod pojmom menopauza alebo klimaktérium. Je to prirodzený biologický proces, počas ktorého dochádza k fyzickým zmenám v ženskom tele. Áno, tušíte správne. Rolu tu opäť zohrávajú hormóny. Výskum naznačuje, že vypadávanie vlasov počas menopauzy súvisí so zníženou produkciou estrogénu a progesterónu

Paradoxne, pokles týchto hormónov môže v niektorých prípadoch spôsobiť zvýšenú produkciu androgénov, ktoré síce zmenšujú vlasové folikuly na hlave, no na tvári môžete spozorovať jemné ochlpenie, podobné broskyni. 

Okrem hormónov však môže stratu vlasov zapríčiniť aj vysoká úroveň stresu, rôzne ochorenia alebo nedostatok živín. (zdroj) Samozrejme, je potrebné vylúčiť iné príčiny vypadávania vlasov, ako sú napríklad poruchy funkcie štítnej žľazy, alebo anémia.  

Ako zastaviť vypadávanie vlasov a pomôcť im rásť

Nadmernému vypadávaniu vlasov sa dá zabrániť doplnením vhodných vitamínových doplnkov, prípadne zvolením správneho prípravku na vlasy. Väčšinou však problém riešime, až keď vznikne. Vtedy prichádzajú na scénu rôzne prípravky, toniká, šampóny, dokonca aj perorálne medikamenty, ktorých účinok je častokrát diskutabilný. Veľmi dobré výsledky má napríklad Minoxidil. O spokojnosti používateľov svedčí nárast záujmu o tento produkt, vďaka čomu sa tiež drží na top priečkach. Tu musíme upozorniť, že pre ženy je k dispozícii nižšia koncentrácia minoxidilu (2%). Počas tehotenstva a dojčenia ho však nepoužívajte! 

Viac sa dozviete aj v článku Ako na zdravé a husté vlasy.

Pre zlepšenie účinku Minoxidilu môžete vyskúšať aj ihličkový valček – Dermaroller. Drobné vpichy, ktoré valček vytvára na pokožke, pomáhajú účinným látkam preniknúť hlbšie pod kožu. 

Pri vypadávaní vlasov v tehotenstve je liečba tohto stavu značne obmedzená. Zamerajte sa na prírodné extrakty. Vlasy môžete posilniť aj zvnútra. Užívaním vitamínov a dodržiavaním vyváženej stravy môžete zmierniť príznaky vypadávania vlasov, no vždy sa najskôr poraďte s lekárom. 

Čo na vypadávanie vlasov po pôrode? Tu tiež nemáte veľa možností, ako sa vypadávania vlasov zbaviť. Zvlášť, ak dojčíte. Pri dojčení odporúčame rovnaké produkty, ako počas tehotenstva, teda s obsahom prírodných zložiek. Zíde sa vám dávka trpezlivosti, pretože problém môže pretrvávať aj rok, kým sa vaše telo vráti do “starých koľají”. Buďte však pokojní, aj keď sa vám môže zdať, že to trvá príliš dlho, skôr či neskôr tento stav odznie.

V menopauze môžete vypadávanie vlasov zmierniť už spomínaným Minoxidilom, v kombinácii s Dermarollerom. Pozornosť upriamte aj na elimináciu faktorov, ktoré sa môžu skrývať za nadmerným vypadávaním vlasov. Zníženie stresu, zdravý životný štýl, pohyb, doplnenie vitamínov, obmedzenie používania fénov či žehličiek na vlasy, to všetko vám môže pomôcť. Nezaškodí ani konzultácia s lekárom. Niektoré lieky totiž môžu spôsobovať vypadávanie vlasov. (zdroj)