Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

V dnešnom uponáhľanom svete zostáva stále menej času na tú správnu starostlivosť o vlasy. Namiesto toho množstvo ľudí siaha po náhradách, ktoré im aspoň navonok dodávajú pocit hustých vlasov. Hovoríme o umelých vlasoch a o ľuďoch, ktorí si volia tú jednoduchšiu, aj keď možno nie vhodnú alternatívu v nádeji, že takto bude ich hriva vyzerať zdravšie. Alebo je tu ešte druhá skupina, ktorá jednoducho podľahla trendu. 

Obsah článku:
Vlastnosti umelých vlasov
Z čoho sú vyrobené umelé vlasy?
Ako sa používajú?
Majú umelé vlasy nejaký vplyv na prirodzené?
Parochne z pravých vlasov
Najlepšia náhrada umelých vlasov sú prirodzené vlasy

Vlastnosti umelých vlasov

Príčesok

Či už používate príčesky, parochne alebo pramene na predĺženie vlasov, určite ste si všimli, že niektoré ich vlastnosti nemusia byť práve “po chuti”. 

  • Majú neprirodzený lesk
  • Zamotávajú sa
  • Sú drsné a tvrdé
  • Nesmú sa farbiť farbou na vlasy
  • Krátka životnosť
  • Vplyvom slnečného žiarenia môžu vyblednúť
  • Ohrievajú sa a chladnú v závislosti od teploty vzduchu
  • Majú špecifický zápach 
  • Nesmú sa tepelne upravovať (žehlička, fén, kulma)
  • Náročnejšia starostlivosť (na umývanie sú potrebné špeciálne prípravky)

Predsa len musia mať aj nejaké výhody, keďže sa tešia takej obľube. 

  • Sú ľahké, pretože sú tenšie než prirodzené vlasy
  • Po umytí si zachovávajú svoj pôvodný tvar
  • Veľký výber farieb a účesov
  • Pomerne nízka cena (záleží od kvality)

Z čoho sú vyrobené umelé vlasy?

Žena s vrkočmi z umelých vlasov

Na výrobu umelých vlasov sa používajú materiály, ako napríklad nylon, vinyl či kanekalon. Práve kanekalon je dnes asi najviac používaný, pretože lepšie znáša teplo a je kvalitnejší než ostatné materiály. Problém však môže nastať, keď ho navlhčíte. Vtedy sa stáva omnoho ťažším, čo môžete cítiť najmä na svojich prirodzených vlasoch. Pod váhou kanekalonu sa môžu vaše vlasy lámať a to už býva nezvratný stav. 

Ako sa používajú?

Samozrejme, umelé vlasy sa musia nejakým spôsobom prichytiť. V prípade prameňov na predĺženie vlasov bývajú použité lepidlá a nahrievanie, alebo vlákna v tvare krúžkov, pomocou ktorých sa viažu na prirodzené vlasy. Ďalšia metóda spočíva v roztavení keratínu v mieste spoja, na tento účel sa používajú špeciálne taviace kliešte. Potom sú tu príčesky, ktoré sa pripevňujú sponkami či štipcami. No a nakoniec parochne. Majú jednoduché použitie a pokiaľ naberiete prax, vyzerajú aj celkom prirodzene. Princípom je schovanie prirodzených vlasov pod čiapku, na ktorú potom navlečiete parochňu s umelými vlasmi. 

Majú umelé vlasy nejaký vplyv na prirodzené? 

Trakčná alopécia spôsobená tesným účesom

Všetko umelé, čo aplikujete na ľudské telo si časom môže vypýtať svoju daň. Umelé vlasy nie sú výnimkou. Teda ani nie vlasy, ale spôsob, akým sa pripevňujú. Lepidlá predsa len nie sú prirodzenou súčasťou organizmu. Obsahujú vysoké koncentrácie latexového antigénu, ktorý môže spôsobiť anafylaxiu, teda alergiu či dokonca šok. (Zdroj) Samotné nahrievanie lepidla tiež nemusia vaše vlasy znášať bez následkov.

Voľba príčesku so sponami už síce nie je taká invazívna, no stále existuje riziko v podobe trakčnej alopécie. Tá vzniká príliš častým používaním tesných účesov, alebo neustálym ťahaním vlasov. (Zdroj)

Mohlo by sa zdať, že parochne sú najlepšou voľbou, no opäť vás sklameme. Podľa výskumu by nosenie veľmi tesných čiapok mohlo znížiť prietok krvi do vlasových folikulov. (Zdroj). Napokon, nosenie parochne v horúcich letných dňoch si nevieme celkom dobre predstaviť. Nadmerné potenie či produkcia mazu môže upchávať póry, čo môže viesť k problémom s pokožkou. (Zdroj

 

Parochne z pravých vlasov

Áno, existujú aj parochne z pravých vlasov. Tie sú najlepšou alternatívou pre pacientov po chemoterapiách či ľudí s vrodenou alopéciou. Môžu im byť nápomocné nielen ako náhrada prirodzených vlasov, ale tiež ako terapeutický prostriedok na zlepšenie kvality života. Nevýhodou takej parochne je však cena. 

Najlepšia náhrada umelých vlasov sú prirodzené vlasy

Žena používa vlasové sérum

Kúpa umelých vlasov môže byť rýchlym riešením, ako zamaskovať poškodené či rednúce vlasy. Radšej však svoj čas a peniaze investujte do správnej starostlivosti o tie prirodzené. Úplne stačí, ak začnete používať vhodný šampón, prípadne olej na vlasy. Doplnenie vitamínov a minerálov pre podporu zdravia vlasov zvnútra, tiež nebude na škodu. 

Pre zdravý rast vlasov sú vhodné účinné látky, ako napríklad zázvor, Platycladus orientalis (Tujovec východný) či Polygonum multiflorum (Stavikrv mnohokvetý). Priamou aplikáciou na pokožku, napríklad prostredníctvom šampónu, majú veľmi priaznivé účinky na rast vlasov

Z olejov spomenieme ricínový, zázvorový, tekvicový či arganový. 

Za zmienku stojí aj minoxidil. V kombinácii s dermarollerom dokáže robiť zázraky. (Zdroj

Pri vitamínoch a mineráloch sa zamerajte na tie, ktoré sú pre vlasy najlepšie. Patria medzi nich vitamíny skupiny B, C, D a minerály horčík, selén, zinok, vápnik a meď.