Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Vypadávanie vlasov trápi najmä mužov. Dochádza k nemu v akomkoľvek veku a značne ovplyvňuje ich sebavedomie. Medzi príčiny rednutia vlasov u mužov sa radí aj genetická predispozícia, starnutie a hormonálna činnosť, kedy hlavnú rolu zohráva testosterón. 

Obsah článku:
Príčiny vypadávania a rednutia vlasov u mužov
Kúty a plešina u mužov. Prečo sa tvoria?
Ako zastaviť vypadávanie vlasov

Príčiny vypadávania a rednutia vlasov u mužov

Ako sme načrtli v úvode, mužom môžu vypadávať vlasy z rôznych dôvodov. 

Toto je 20 najčastejších príčin, prečo môžete strácať nie len vlasy, ale aj sebavedomie:

  1. Nedostatok vitamínov a minerálov
  2. Zlá životospráva
  3. Nesprávna starostlivosť o vlasy
  4. Hormonálna činnosť 
  5. Ochorenie či porucha štítnej žľazy
  6. Autoimunitné ochorenie (celiakia, diabetes, lupus…)
  7. Stres
  8. Operačný zákrok
  9. Drastické diéty
  10. Nedostatočné prekrvenie pokožky hlavy
  11. Znečistené ovzdušie
  12. Sezónne vypadávanie vlasov
  13. Starnutie
  14. Nedostatok pohybu
  15. Covid 19 a iné vírusové či bakteriálne infekcie
  16. Dermatologické ochorenie
  17. Lieky
  18. Rádioterapia
  19. Genetická predispozícia
  20. Drogy, alkohol, fajčenie

Aj keď sa vám tento zoznam môže javiť ako príliš rozsiahly, verte tomu, že všetky tieto faktory istým spôsobom ovplyvňujú kvalitu a zdravie vlasov a môžu byť príčinou ich padania. U mužov však stratu vlasov ovplyvňujú najmä genetika a hormóny. Genetické vypadávanie vlasov nazývame Androgénna alopécia.95 % mužov, ktorí majú problémy s rednutím vlasov, majú práve túto diagnózu. (zdroj)

S mužským vypadávaním vlasov súvisí aj hormón dihydrotestosterón. Komplikovaný názov, ktorý môžeme používať aj pomocou skratky DHT. Je to vedľajší produkt testosterónu, vplyvom ktorého sa vlasové folikuly zmenšujú a následne dochádza až k strate vlasu. Testosterón sa na DHT premení vplyvom enzýmu, ktorý sa prirodzene nachádza v mazových žľazách vlasových folikulov. (zdroj

Existuje ešte jeden faktor, ktorý sme v zozname nespomenuli, a to etnická príslušnosť

Štúdia ukázala, že u jedincov európskeho pôvodu je vypadávanie vlasov u mužov viac rozšírené, ako napríklad u aziatov. V oboch prípadoch bol však zaznamenaný výskyt androgénnej alopécie, ktorá súvisí so starnutím a tak môže byť tento stav prirodzenou súčasťou životného cyklu. (zdroj)  

Ako sa muži vyrovnávajú s vypadávaním vlasov?

Veľmi ťažko. Aj keď niektoré ženy tvrdia, že plešina je u mužov svojim spôsobom sexy a tí sa tvária, že sú na svoju plešatosť hrdí, nie je to tak. Teda plešatí muži možno niektoré ženy priťahujú, no môžeme vám s istotou povedať, že na svoje kúty vo vlasoch hrdí nie sú.  

Kúty a plešina u mužov. Prečo sa tvoria?

U mužov začínajú vypadávať vlasy najčastejšie v oblasti čela, kde následne môžete pozorovať takzvané kúty. Tie sú prvým príznakom alopécie. Stenčovanie vlasov potom pokračuje na temeno hlavy, ktoré vedie k vypadávaniu a plešine. Tieto dve oblasti sa postupne rozširujú a spájajú, čím vytvoria súvislú plešinu, ktorá sa tiahne od čela až po temeno hlavy. (zdroj

Stále častejšie sa stretávame aj s vypadávaním vlasov u mužov v mladom veku.

Prečo je to tak?

Opäť genetika a hormóny. Štúdia, ktorá bola vedená Univerzitou v Edinburghu vo Veľkej Británii, objavila 287 genetických oblastí a mnohé z týchto génov sa spájajú so štruktúrou a rastom vlasov. Navyše, pochádzajú z chromozómu X, čo znamená, že muži ich zdedili po svojich matkách. (zdroj)

Hormón DHT sme už spomenuli vyššie. Okrem toho, že stenčuje vlasové folikuly, skracuje vlasový cyklus. Spôsobuje predčasné vypadnutie a opätovné dorastanie sa oddiaľuje. Rednutie vlasov potom začína byť viditeľnejšie. 

Ako zastaviť vypadávanie vlasov

Aj keď sa to možno zdá nemožné, vypadávanie vlasov u mužov môžete zastaviť. Najvhodnejšou cestou by však bolo, keby ste nadmernému padaniu vlasov zabránili odstránením či obmedzením rizikových faktorov, ktoré sme si spomenuli v úvodnom zozname. No ak ste už zaznamenali rednutie vašich vlasov, je čas začať konať. 

Na trhu nájdete množstvo prípravkov pre mužov, ktoré sú proti vypadávaniu vlasov celkom účinné. Od šampónov, cez rôzne toniká, až po medikamenty, ktoré môžu mať aj nežiadúce účinky, ako to pri liekoch býva. 

Ako teda zastaviť vypadávanie vlasov u mužov?

Jednou z dvoch účinných látok, ktoré sú schválené FDA, je Minoxidil. Neustále stúpajúci dopyt po tomto roztoku či pene je dôkazom účinnosti, takže určite stojí za vyskúšanie. 

Ďalšia užitočná vecička je dermaroller. Ide o valček s množstvom ihličiek, ktorý vám masíruje pokožku hlavy a vytváraním drobných vpichov pomáha minoxidilu prenikať do kože. Okrem použitia na pokožke hlavy ho môžete využiť všestranne, napríklad aj na vyhladenie vrások a strií. 

Pri starostlivosti o vlasy a vlasovú pokožku by mala byť samozrejmosťou aj vyvážená strava, zdravý pohyb a určite nezaškodí ani doplnenie vitamínov a minerálov. Taktiež si doprajte dostatok spánku. Relaxujte, vyhýbajte sa stresu (ak je to možné) a pokiaľ ste prepadli neduhom, ako sú alkohol a cigarety, nebodaj drogy, možno by ich bolo vhodné obmedziť. To iste ocenia nielen vaše vlasy, ale celé telo. 

Ďalšie 3 rady, ako zastaviť vypadávanie vlasov u mužov:

  • Biotín (vitamín B7) – udržiava zdravie vlasov a pokožky. Medzi potraviny s obsahom biotínu sa radí pečeň, orechy, vaječný žĺtok, karfiol, hnedá ryža, zelený hrášok, šošovica, ovos či sója. Čo mužov určite poteší, je obsah biotínu aj v pivovarských kvasniciach. Tým vás však nenavádzame na pitie piva. Nezabúdajte, že alkohol môže váš stav zhoršovať. 
  • Masáž pokožky hlavy a prekrvenie
  • Nepoužívajte fény (zdroj)

Určite ste počuli aj o možnosti transplantácie vlasov. Ak uvažujete nad týmto riešením, v samostatnom článku sa dozviete, ako tento zákrok prebieha, pre koho je vhodný, aké riziká so sebou nesie a rady, ako nájsť vhodnú kliniku.