Doprava Doprava zdarma od 49€ | Doručenie do 2 dní
Žiar vlasmi nie plešou

Rast vlasov ovplyvňuje celý rad faktorov, od genetickej výbavy, cez vek, až po celkovú kondíciu a zdravotný stav jedinca. Rýchlosť rastu vlasov je individuálna.

Aby sme dokázali pomôcť vlasom rásť, prípadne zabránili ich vypadávaniu, musíme najprv pochopiť, ako vlasy rastú. No ešte predtým než prejdeme k samotnému rastu, nezaškodí, ak si vysvetlíme štruktúru vlasu

Obsah článku:
Štruktúra vlasu
Ako funguje rast vlasov
Fázy rastu vlasov
Ako rýchlo rastú vlasy?
Čo ovplyňuje rast vlasov a ako ho vieme podporiť
Čo je najlepšie na rast vlasov?

Vlas sa skladá z 2 základných častí:

  • Stvol (scapus pili) – časť vlasu nad pokožkou
  • Koreň (radix pili) – časť vlasu pod úrovňou pokožky

Vlasový stvol, teda časť nad pokožkou, sa skladá z 3 častí:

  • Kutikula – vonkajšia vrstva vlasu, ktorá svojou štruktúrou pripomína šupiny šišky. Má ochrannú funkciu, vlas chráni pred vonkajšími vplyvmi a mechanickým poškodením.
  • Vlasová kôra – nachádza sa pod kutikulou, tvorí prevažnú časť vlasu. Jej vlastnosťami sú elasticita a pevnosť. 
  • Medula (dreň) – kanálik uprostred vlasu. U zvierat plní izolačnú funkciu, u človeka túto vlastnosť už nemá. 

Koreň vlasu, takzvaný folikul, je tkanivo, z ktorého vlas vyrastá. Tvoria ho vlasová cibuľka, obalená vlasovými pošvami. Jeho súčasťou sú aj mazové žľazy, krvné cievy a tiež sval, ktorý má na starosti “postavenie” vlasu. Ak je vám zima a máte zimomriavky, sú to práve tieto svaly, ktoré vám “zježia” chlpy. (zdroj)

Ako funguje rast vlasov

Všetko sa to začína už v maternici. Počas vnútromaternicového vývoja je daná kvalita a hustota vlasov. Ale odkiaľ sa zobrali? Ako rastú? Vo vlasovej cibuľke sa tvoria nové bunky. Prebieha ich delenie, následne sa k sebe lepia a tvrdnú. Z takejto skupiny buniek sa vyvinie celý vlas. Keďže nové bunky sa neustále tvoria, vytláčajú tie stvrdnuté, kým nakoniec nevyjdú von z pokožky v podobe vlasu. (zdroj

Fázy rastu vlasov

Teraz, ak už máme predstavu o štruktúre vlasov a o tom, ako rastú, povieme si niečo o fázach ich rastu. Niektorí odborníci uvádzajú, že vlas má 3 fázy rastu, no mnohí vedci rozdelili poslednú fázu na dve časti, takže toto sú 4 fázy rastu vlasov:

  1. Rastová fáza (anagén)
  2. Prechodná fáza (katagén)
  3. Pokojová fáza (telogén)
  4. Fáza uvoľňovania (exogén)

V rastovej fáze dochádza k už spomínanému deleniu buniek, ktoré následne vlas vyháňajú tlakom zo spodu. Ak sa vo vlasovom folikule vyčerpá ložisko buniek a folikul sa zmenšuje, vlas prestáva rásť. 

Nastáva prechodná fáza, kedy vlasový folikul začne odumierať. Oddeľuje sa od spodnej časti folikulu, no stále zostáva na svojom mieste. Vlasová cibuľka sa degeneruje. Zvyšné bunky vo folikule vytvoria obal, ktorý obklopuje pôvodný vlas. 

V pokojovej fáze vlas nerastie, ale zvyčajne ani nevypadáva. Je to akýsi “odpočinok” vlasu. V tejto fáze dochádza tiež k tvorbe nových vlasov vo folikuloch, ktoré uvoľnili vlasy v prechodnej fáze. 

Potom nasleduje vypadnutie vlasu, takzvaný exogén a celý proces v podstate začína odznova. (zdroj

Obrázok z freepik.com

Ako rýchlo rastú vlasy?

Kým vlas prejde všetkými fázami, trvá to 3 až 4 roky.  Ako dlho však trvajú jednotlivé fázy? 

Začnime teda prvou, rastovou fázou. Tá môže trvať od niekoľkých mesiacov, až do 10 rokov, no priemer je 3 roky. Závisí od signálov, ktoré dostáva vlasový folikul z okolitej pokožky, ciev a tiež vlákien v medzibunkovej hmote. V anagénnej fáze sa nachádza približne 90% vlasov na hlave.

Prechodná fáza, takzvaný katagén, trvá okolo 2 až 3 týždňov. Je to samozrejme taktiež individuálne. V tejto fáze sa nachádza približne 5% vlasov

Pokojová fáza môže trvať 2 až 3 mesiace. Odhaduje sa, že 10 až 15% vlasov sa nachádza práve v tejto fáze.

Fáza uvoľňovania je súčasťou pokojovej fázy, respektíve jej predĺžením a trvá 2 až 5 mesiacov. (zdroj)

Pre predstavu, vlas dokáže narásť približne o 1 až 1,5 cm za mesiac, čiže 12 až 18 cm za rok. 

Čo ovplyvňuje rast vlasov a ako ho vieme podporiť 

Rast vlasov ovplyvňuje 5 faktorov:

  1. Genetika – ovplyvňuje rýchlosť rastu vlasov rovnako, ako aj ich vypadávanie.
  2. Pohlavie – mužom rastú vlasy rýchlejšie, ako ženám.
  3. Vek – vlasy rastú najrýchlejšie vo veku od 15 do 30 rokov, potom sa rast spomaľuje. Vekom niektoré vlasové folikuly úplne prestanú fungovať, čo môže viesť až k alopécii
  4. Výživa z vnútra – zdravý životný štýl v podobe vyváženej stravy a pohybu značne ovplyvňuje rýchlosť rastu vlasov, ich kvalitu a zdravie vlasovej pokožky. (zdroj)
  5. Výživa z vonku – vhodnými prípravkami dokážete rast vlasov urýchliť, dokonca aj dosiahnuť, aby vám začali rásť nové vlasy. 

Genetickú výbavu, pohlavie a vek, žiaľ, ovplyvniť nevieme, aj keby sme akokoľvek chceli. No aj napriek tomu vieme podporiť rast vlasov a zmierniť ich vypadávanie, ktoré je zapríčinené práve týmito faktormi. Požadovaný efekt dokážete dosiahnuť napríklad správnou životosprávou a voľbou vhodnej vlasovej kozmetiky.

Čo je najlepšie na rast vlasov?

Ako sme už naznačili, pri starostlivosti o vlasy je dôležitá zdravá a vyvážená strava. To znamená, že by mala obsahovať veľa vitamínov a minerálov

Medzi potraviny, ktoré vlasom prospievajú, patria:

  • Orechy, hnedá ryža, ovos – obsahujú biotín
  • Olivový olej, avokádo – obsahujú vitamín E
  • Vajíčka, špenát, zelený hrášok – obsahujú bielkoviny
  • Celozrnné obilniny
  • Vlašské orechy, ryby – obsahujú esenciálne mastné kyseliny

 

Ďalšie vitamíny a minerály, na ktoré by ste nemali zabudnúť:

  • Železo – červené mäso, pečienka
  • Vitamín B – orechy, kapusta, brokolica, losos, fazuľa, bravčové a kuracie mäso
  • Vitamín C – citrusové plody, jahody, ríbezle, paprika, brokolica, čínska kapusta, kaleráb
  • Zinok – tekvicové semienka, ustrice, strukoviny, orechy, mäso 
  • Vitamín A – kaleráb, kel, tekvica, sladké zemiaky, hovädzie a jahňacie mäso (zdroj)
  • Vitamín D – slnečné žiarenie, ryby, huby

Ak nedokážete prijať všetky tieto vitamíny formou pestrej a vyváženej stravy, je tu možnosť siahnuť po náhradách. Na trhu sa nachádzajú rôzne suplementy, ktoré vám pomôžu doplniť potrebné látky. Vyberajte si však kvalitné doplnky stravy, prípadne sa poraďte s lekárom či lekárnikom. 

Viac o vitamínoch na rast vlasov a tiež o potravinách s ich obsahom, sa dozviete v samostatnom článku

Príroda neponúka len zdravé potraviny na konzumáciu, ale využiť môžete aj rastliny, ktoré majú blahodárne účinky na pokožku a vlasy. Sú určené najmä na lokálnu starostlivosť a nájdete ich vo forme rôznych šampónov a toník. Vlasová kozmetika s obsahom aloe vera, ženšenu, rozmarínu či lopúcha vám môže priniesť celkom uspokojivé výsledky. (zdroj)

Pri lokálnej starostlivosti ešte chvíľu ostaneme. Existuje totiž riešenie, ktoré môže podporiť a urýchliť rast vlasov. Je ním Minoxidil. Ten je dostupný vo forme roztoku, alebo peny. Záleží na vás, akej forme dáte prednosť. 

Čo je vlastne Minoxidil? 

Minoxidil je liečivo, ktoré v mieste aplikácie rozširuje cievy a vlásočnice, čím stimuluje vlasové folikuly a podporuje tak ich rast. Samozrejme, výsledok sa objaví až po niekoľkých mesiacoch, takže sa vyzbrojte trpezlivosťou. Napokon, žiaden prípravok, ktorý podporuje rast vlasov, nemá také zázračné účinky, aby ste sa zo zdravých a hustých vlasov mohli tešiť už do pár týždňov. Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si samostatný článok, v ktorom sa dozviete aj to, ako ho aplikovať, aké je dávkovanie a tiež, aké sú jeho vedľajšie účinky, výhody a nevýhody. 

Nesmieme zabudnúť ani na kvalitnú masáž hlavy, ktorá pokožku prekrví. Môžete si ju dopriať sami, v pohodlí domova, alebo navštíviť odborníka, ktorý vie, ako takú masáž vykonávať. Na masáž hlavy si vystačíte s vlastnými prstami, respektíve bruškami prstov. Vytváraním krúživých pohybov zrýchlite cirkuláciu krvi v pokožke, čím môžete stimulovať vlasové folikuly a podporiť rast vlasov. Masáž zároveň pomáha pri migrénach, nespavosti, vysokom krvnom tlaku a tiež zmiernení stresu, ktorý častokrát stojí za problémom s vypadávaním vlasov. (zdroj)  

Riešením na podporu rastu vlasov môže byť aj mezoterapia. Je to metóda, ktorá sa v estetickej dermatológii používa na revitalizáciu pokožky tváre, krku, dekoltu, pri redukcii celulitídy a uplatnenie si našla aj pri ošetrení vlasov a vlasovej pokožky. Mezoterapia zabraňuje vzniku enzýmov, ktoré spôsobujú stratu vlasov. Zároveň stimuluje cirkuláciu krvi, čím podporuje rast nových vlasov. 

Čo budete potrebovať na mezoterapiu?

V tomto prípade sa tiež môžete obrátiť na odborníka, no v dnešnej dobe to už nemusí byť potrebné. Mezoterapiu si môžete urobiť aj doma. Na to budete potrebovať dermaroller. Je to ihličkový valček, ktorý vytvára drobné vpichy. To sa vám hodí v kombinácii s Minoxidilom, ktorý sa vďaka týmto vpichom dostane hlbšie pod kožu a tým zvýšite jeho účinok. Nezabúdajte však na hygienu a po každom použití dermaroller starostlivo vydezinfikujte. Tiež by ste ho nemali nikomu požičiavať. Predídete tak mnohým komplikáciám, ktoré iste nepotrebujete.